Rendkívüli árváltozás jön a benzinkutakon
Gazdaság

Rendkívüli árváltozás jön a benzinkutakon

Rendkívüli üzemanyagár-változás került ma bejelentésre, írja a holtankoljak. De mi áll a háttérben, miért esik meredeken a hazai benzin ára?

Itt az újabb árváltozás

Szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4-4 forinttal csökken. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve a hétvégétől az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai kutakon, amennyiben ez az árcsökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik: 

  • 95-ös benzin: 631 Ft/liter
  • Gázolaj: 618 Ft/liter 

Ezt a csökkenést egyes piaci szereplők már pénteken érvényesíteni fogják kiskereskedelmi áraikban, olvasható a NGM közleményében.

mai változás

Ma már korábban is beszámoltunk a hazai üzemanyagpiacon várható változásokról, akkor azt írtuk a holtankoljak adatai és a korábbi közlésünk alapján, hogy a Mol április 29-én bruttó 10 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát, majd ezt követően, május 1-én további bruttó 3-3 forinttal. Most tehát ezekhez adódik még hozzá a 4-4 forintos csökkenés.

Beérik a kormányzati kommunikáció

Mint ismert, már tavaly október óta kommunikálja a kormány azt a célkitűzését, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós közpmezőnyben kell lenniük, ezzel kapcsolatban és az erre való törekvésről egy "megállapodást is kötött" a kormányzat az üzemanyagpiaci szereplőkkel. A megállapodás ellenére nem történt sokáig jelentős változás, ezért az elmúlt hetekben egyre valószínűbbé vált a kormányzati beavatkozás, amit a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszerének megszületése követett - Nagy Márton jelezte, hogy ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a kimutatás kapcsán jelezte: ha szükség lesz beavatkozásra, akkor vélhetően egyfajta dinamikus árplafonra lehet számítani, ami a régiós átlagárat veszi alapul a hazai üzemanyagárak meghatározásánál.

A múlt heti kommunikációban konkrét elvárásokat is közölt Nagy Márton, akkor úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb üzemanyagtípusoknál, azaz a 95-ös benzinnél és a gázolajnál a régiós átlagtól való eltérés mértéke előbbi esetében 27 forint, utóbbinál pedig 10 forint literenként, ezt a különbséget kell megszüntetniük az üzemanyagpiaci szereplőknek két héten belül. Erre reagálva a Mol már lépett is hétfőn, az olajcég ugyanis az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát.

Ezt követően jön tehát mindkét finomított termék esetében az összesen 7-7 forintos árcsökkenés, ezek érvényre juttatása után

vélhetően már a KSH szerint is a régiós középmezőnyhöz közelíthetnek a hazai árak.

A hivatal holnap fogja nyilvánosságra hozni az ezzel kapcsolatos statisztikáját, ez azonban még a hétfői árakra fog reflektálni - a vonatkozó adatok már elérhetőek az Európai Bizottság aloldalán, így az összehasonlítást mi is elvégeztük. Ez alapján elmondható, hogy csak a szomszédos országokat tekintve már hétfőn minimális volt az eltérés a régiós átlagtól (5 forint),

jó benzin

a KSH jelenlegi módszertanával nézve azonban 18 forint a prémium a benzinnél.

kshbenzin

Fontos azonban kiemelni, hogy Nagy Márton legújabb jelzése szerint

jó felvetés, hogy ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag átlagára legyen a referenciaérték,

ennek a lehetőségét megfontolja a kormányzat - ha valóban módosítanak a figyelembe vett országok körén (azaz kiveszik a lengyel, cseh és bolgár árakat), akkor valószínűleg már a középmezőnyben van a magyar benzin.

A piaci folyamatok is közrejátszanak

Persze nem csak a kormányzati beavatkozástól való félelem hajta lefelé a hazai üzemanyagárakat, részben piaci folyamatokkal is lehet magyarázni a történéseket. Az elmúlt hetekben jelentősen bezuhant a dízel finomítói prémiuma, míg a benzin esetében leginkább oldalazást láthattunk,

marzs
Finomítói marzsok alakulása a benzinnél (sötétkék) és a dízelnél (világoszöld). Forrás: Neste

emellett a nyugati benchmark olajterméknek számító Brent árában is jelentős esés következett be,

brenteséss

illetve a forint erősödött a dollárral szemben, ez szintén kedvező körülmény a hazai üzemanyagárakra nézve.

ushfiufesés

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála