A hazai kkv-knak és kutatóknak meg kell tanulniuk pályázni
Gazdaság

A hazai kkv-knak és kutatóknak meg kell tanulniuk pályázni

Portfolio
A Portfolio ingyenes konferenciasorozatának legutóbbi székesfehérvári állomásán a kkv-k számára elérhető kormányzati és közvetlen EU-s támogatások mellett az Európán belül kialakult innovációs szakadék áthidalásáról és a térség vállalkozóinak fejlesztési lehetőségeiről is szó volt.

“2024 első három hónapja alatt 1,7%-kal nőtt a magyar GDP, amivel nagyjából Európa élmezőnyében, első harmadában szerepelünk. Gyakorlatilag visszakerült a magyar gazdasági növekedés arra a régiós átlagos szintre, ami korábban jellemezte a magyar gazdaságot” – mondta el a Roadshow-n Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára. “A közeljövőben is lesznek hullámok az inflációban, a következő hónapokban és az év végén is várható emelkedés, de jövőre elérhetővé válhat a 3%-os célkitűzés” – tette hozzá.

015A1605
Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára

A kormány szándéka a gazdaság újranyitása, amelyet több pillérre építenek. Az egyik legfontosabb a fogyasztás helyreállítása. “Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy Magyarországot a beruházásoknak, illetve az exportnak kell húznia, ezért beruházás- és exportvezérelt pályán akarjuk tartani a gazdaságot. De jelenleg például a beruházások visszaesésének egyik hátterében a keresethiány áll, ezért kell helyreállítani a fogyasztást” – emelte ki a helyettes államtitkár.

A reál és bruttó bérek 2023 ősze óta ismét növekednek, ebben az évben pedig akár 6%-os reálbér-emelkedés is realizálható. A lakosság elkezdett fogyasztani, nő a kiskereskedelmi forgalom, de inkább szolgáltatásokat vesznek igénybe, nem iparcikkeket vásárolnak, hanem élményeket és szabadidőt. A különböző pályázati kiírások célja, a technológiai fejlettség magasabb szintre kerüljön,

a gépesítettség, az automatizálás, a robotika és a mesterséges intelligencia is kiemelt fókuszú terület lesz a kormányzat számára.

A Baross Gábor Hitelprogram már lezárult, de a Széchenyi Kártya Program továbbra is fennmaradhat, aminek kulcsszerepe van a kkv-k forrásellátásában, illetve 2024. április 30-án elindult a KKV Technológia Plusz Hitelprogram. Az európai uniós forrásokból megvalósuló program keretei között a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások 0%-os fix kamat mellett igényelhetnek kedvező finanszírozást új fejlesztéseik és értéknövelő beruházásaik megvalósításához. 

Több tízszeres a különbség Európán belül

Az EU költségvetésén belül a közvetlen támogatások aránya folyamatosan nő, a 2021-2027-es ciklusban ez már 377 md euró. Ennek a forrástípusnak az okozza az egyik nehézségét, hogy nincs európai kvóta. A másik nehézség, hogy különböző, ráadásul határon átnyúló partnerségben kell együttműködniük a pályázóknak.

“A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) abból a célból jött létre, hogy a direkt uniós források lehívási aránya javuljon hazánkban, mivel ez sajnos messze elmarad a lakosságarányos részesedéstől, és messze elmarad attól, amilyen kiválóság és képesség jellemzi egyébként Magyarországot” – emelte ki Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a MFOI ügyvezető igazgatója.

015A1750
Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a MFOI ügyvezető igazgatója

Az operatív programokat szinte mindenki ismeri (amelyek során infrastruktúrális befektetéseket támogatnak), a közvetlen EU-s alapokat viszont jóval kevesebben. Az egyik legegyszerűbb, legrugalmasabb forma a cascade funding (harmadik feles finanszírozás), amely célja az új vállalkozások létrehozásának ösztönzése, felskálázás, digitális innováció.

A program, amely kifejezetten kkv-knak és startup-oknak szól, az adminisztráció helyett a projektimplementációra helyezi a hangsúlyt. Az elnyerhető támogatás összege 10-200 ezer EUR-ig terjedhet.

A pénz mellé pedig gyakran egyéb támogatás (technológiai- és tudás-transzfer, marketing támogatás, voucherek, tesztelési lehetőség, stb) is társul.

Bár a kutatók arányában alig maradunk el az EU-tól (4.471 vs 4.639/1.000.000), az 1 kutatóra eső támogatásban mégis jelentős a különbség az egyes országok között. A lakosságarányos támogatás-összegünk az utóbbi 3 évben jelentősen emelkedett (4-ről 13 EUR-ra), azonban a többi tagállam esetében még jelentősebb mértékben, ezért tovább nőtt az eltérés.

A lakosságarányos pályázati darab-számban is jelentős az elmaradás – ez a fő oka, hogy kevés forrást nyerünk az EU-közvetlen alapokban. “Létrejött egy innovációs szakadék, több tízszeres a különbség Európán belül, ezért a hazai kutatóknak, szereplőknek meg kell tanulniuk pályázni” – mondta el Petri Bernadett.

Vannak fejlesztési lehetőségek a térség vállalkozásai számára

“A régiót elhagyók számának csökkentése a lakhatás biztosításával, a magasabb hozzáadott értéket előállító, ezáltal reálbér-növekedést eredményező munkahelyek teremtésével és az oktatás színvonalának emelésével érhető el” – hangsúlyozta előadásában Radetzky Jenő, a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

015A1787
Radetzky Jenő, a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Egyre jobban felértékelődik a meglévő humán erővel való gazdálkodás jelentősége és fontossága. “A siker záloga és feltétele a tudás, ezért elsődlegesnek tartjuk a tehetség feltárását és gondozását. A mi felfogásunk szerint tehát a tehetség, a tudás, majd az ebből létrejövő termelőkapacitás és tőke alapozza meg az igazi alkalmazkodást a mi körzetünkben” – tette hozzá.  Fejér vármegye a 2024-es év gazdasági kihívásaira igyekezett már ebben a szellemben válaszolni, és

létrejött a megyében egy olyan vállalkozói struktúra, amelyik a XXI. század kihívásaira európai és világszínvonalú választ képes adni.

Ebben az évben csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén, a világ legnagyobb autóbuszgyártójával indul közös tenderen az Ikarus Európa leggyorsabban növekvő vállalatai között a fehérvári Continest, 43 milliárdos fejlesztés kezdődött a Hanon Systemsnél, amely során 250 új munkahelyet hoznak létre.

Képek: Todoroff Lázár/Portfolio

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
ipar termelés worker dolgozó gyártósor bérek keresetek