Adóemelés is lesz 2019-ben?

2018. június 14. 12:56    
nyomtatás
 
Az egészségügy olyan terület lesz a jövő évi költségvetésben, amely relatíve jól jár, érzékelhető többletforrást kap a terület. Emellett van két olyan érdekesség a 328 oldalas költségvetési törvényjavaslatban, ami szintén az egészségügyet érinti.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio Private Health Forum 2018 című rendezvényén. Részletek itt:Egészségügyi kassza


A teljes államháztartás konszolidált kiadásait nézve az egészségügy 1711 milliárd forint feletti összeget kap jövőre, ami 7%-os bővülést jelent. Az egészségügyre fordított kiadások a teljes kiadási oldal 8,6%-át érik el, ami szintén magasabb az idei 8,4%-os részaránynál.

Az Egészségbiztosítási Alap kiadási főösszege 2319 milliárd forintról 2442 milliárd forintra emelkedik. Ezen belül a gyógyító megelőző kassza 1204 milliárd forintról 1273 milliárd forintra hízik, a gyógyszerkassza pedig 25 milliárd forinttal 362 milliárd forintra.

Az egészségbiztosítási alap bevételi oldalán a szociális hozzájárulási adó és járulékok összege is szépen hízik: 1381 milliárd forintról 1735 milliárd forintra. Ebben már szerepelhet az egészségügyi hozzájárulás összegének nagy része, mivel a kormány ennek összevonását tervezi és a külön soron az idei 183 milliárd forintos bevétel helyett már csak 24 milliárd forint szerepel az eho soron. Az E-Alap költségvetés támogatásai viszont csökkennek: 530 milliárdról 452 milliárd forintra.

Adóemelés is lesz 2019-ben?

Jön a Portfolio magánegészségügyi konferenciája!

Adóemelés jön?


Az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételein belül találhatunk még érdekességeket. Ez a tétel összességében az idei 152 milliárd forintról 155 milliárd forintra emelkedik, de ez úgy jön össze, hogy

a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 30 milliárd forintról majdnem megduplázódik, 57,2 milliárd forintra.


A baleseti adó összege viszont 36 milliárdról 2,4 milliárdra csökken, mivel ez utóbbi várhatóan a biztosítási adóhoz kerül, ami központi bevétel.

A népegészségügyi termékadó esetében ez akkora bővülés, hogy nem tudjuk elképzelni, hogy ez adóemelés vagy a termékskála kiszélesítése nélkül megvalósítható lenne. Ezért ezen a területen adóemelést valószínűsítünk, ennek a részletei a jövő héten benyújtandó adócsomagból derülhetnek ki. Mindenesetre a népegészségügyi termékadó emelése vagy szigorítása logikus lépés lenne annak fényében, hogy az új egészségügyi kormányzat és maga Orbán Viktor is arról beszélt az egészségügyi célok kapcsán, hogy a népbetegségeket radikálisan vissza kell szorítani és itt erős ösztönzők alkalmazását említették. "A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar" - mondta épp csütörtökön a miniszterelnök.

Valamire készül a kormány


A jövő évi költségvetésben a Pénzügyminisztérium fejezetében megjelent egy eddig nem látott tétel is: közszolgáltatások fejlesztése címmel, 40 milliárd forint értékben. A törvényjavaslat normaszövegéből kiderül, hogy ebből az előirányzatból

az egészségügyi ágazat fejlesztésével, az ellátórendszer hatékonyságának növelésével, a finanszírozási rendszer fenntarthatóságának javításával összefüggő támogatásra lehet költeni.

Ez alapján számunkra úgy tűnik, hogy a kormány a kórházak környékén készül beavatkozásra és ezt plusz állami támogatással ösztönözné.

Beruházásokra van pénz


A költségvetés külön foglalkozik az egészségügyben várható fejlesztésekkel. Az Egészséges Budapest Program keretében 2019-ben folytatódik a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátások fejlesztése, az érintett intézmények infrastrukturális megújítása, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint a sürgősségi esetek ellátásának hatékonyabbá tétele - sorolja a dokumentum. Emellett jön a családbarát szülészet pályázati program, többletforrás jut a mentőszolgálatnak új mentőgépjárművek beszerzésére, és az Országos Sportegészségügyi Intézet végleges elhelyezésére is lesz fejlesztési pénz. A költségvetésben rendelkezésre áll továbbá a hazai tüdő-transzplantációs program fejlesztéséhez szükséges fedezet is.

Minden információ a 2019-es költségvetésről ide kattintva megtalálható.


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium