Előfizetői tartalom

Az ukrán háború furcsa köde: a részletekről mindent tudhatunk, a lényegről semmit sem

A „háború köde” kifejezés eredetileg a pontos kiigazodás nehézségére utal a csata hevében, amikor az általános bizonytalanság közepette szinte csak vakon tapogatózni lehet. Ami most Ukrajnában történik, az első ránézésre ennek pont ellenkezője. Nem csupán a mobiltelefon-operatőrök és helyi bloggerek osztanak meg minden apró részletet, de egyes nyugati hírszerző ügynökségek is előzékenyen teszik közkinccsé legfrissebb értékeléseiket. A homály azonban nem eloszlott, hanem csak a jelen hírmorzsáiról a múltbeli mozgatórugókra és a jövőbeni forgatókönyvekre szállt át. Természetesen nem spontán. Az elemző keret politikai célzatú elfedése viszont nem veszélytelen. A döntéshozók – immár Nyugaton is – mindinkább a saját maguk által teremtett köd foglyai lehetnek. A tétek pedig közben egyre emelkednek.

Beszédes titkosszolgálatok, elnémult szakértők A mostani háború egyik újdonsága, hogy a nyugati (főleg amerikai és brit) hírszerző szervek a stratégiai kommunikáció aktív szereplői lettek, méghozzá soha korábban nem látott nyíltsággal és rendszerességgel. A brit védelmi minisztérium Twitteren, Facebookon és LinkedInen is naponta megosztja az Ukrajnára vonatkozó „aktualizált...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái