Elfogadja a Hamász a tűzszüneti javaslatot
Globál

Elfogadja a Hamász a tűzszüneti javaslatot

Portfolio
A Hamász hétfőn beleegyezett a tűzszüneti javaslatba Izraellel a hét hónapja tartó gázai konfliktusban - írja a Reuters. Izrael részéről azonban nem született meg a megállapodás tisztviselők szerint.

A Hamász hétfőn beleegyezett a tűzszüneti javaslatba, mindössze néhány órával azután, hogy az izraeli hadsereg arra kérte Rafah lakosait, hogy hagyják el otthonaikat, mert bármelyik pillanatban megindíthatják a hadműveletet.

A tűzszüneti tárgyalások ma Kairóban közel kerültek az összeomláshoz, miután Izzat al-Rashiq, egy Hamász tisztviselő figyelmeztetett: bármely izraeli művelet Rafahban veszélyeztetheti ezeket a tárgyalásokat. A térségben több mint egymillió palesztin zsúfolódott össze: ebbe a szektorba terelte Gáza északi részéből a lakosságot Izrael, amikor megindították a Gázai övezet elleni hadjáratot. 

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője értesítette a katari és egyiptomi közvetítőket a döntésről. Halil al-Hajja, a Hamász gázai helyettes vezetője elmondta, hogy az elfogadott javaslatnak az első, negyven napra vonatkozó része szerint ideiglenes tűzszünet volna a felek között, amelynek során az izraeli hadsereg kelet felé kivonulna a Gázai övezet sűrűn lakott területeiről. Emellett naponta 8 órára, a túszelengedések napján pedig 10 órára repülési tilalmat vezetnének be a Gázai övezet felett, és fokoznák a humanitárius segélyek és az üzemanyag bejuttatását a területre. A források szerint harminchárom izraeli túszt engedne szabadon a Hamász, nőket, 19 év alatti és 50 év fölötti férfiakat, valamint betegeket és sebesülteket. Cserébe Izrael elenged minden izraeli katonáért negyven és minden izraeli civilért húsz bebörtönzött palesztint. A közvetett tárgyalások újraindulnának a fegyverszünet 16. napján, hogy megállapodjanak a Gázai övezet fenntartható nyugalmának helyreállításáról a tűzszünet második és harmadik szakaszában. A második, 42 napos szakaszban az összes megmaradt foglyot szabadon engednék, cserébe további palesztin foglyokért, és az izraeli hadsereg teljesen kivonulna Gázából. A harmadik, utolsó, és szintén 42 napos szakaszban a Hamásznak át kell adnia minden olyan izraeli holttestét, akit az október 7-i terrortámadásban meggyilkoltak vagy a fogságban meghalt, cserébe az izraeli börtönökben meghalt palesztin foglyok holttestéért - írja az MTI.

Izrael először nem válaszolt a Hamász bejelentésére, majd egy izraeli tisztviselő közölte, hogy nem született tűzszüneti megállapodás Gázában. Hozzátette, hogy a Hamász által elfogadott tűzszünet egy egyiptomi javaslat „felpuhított” változata, amely „messzemenő” következtetéseket tartalmazott, amelyeket Izrael nem tudott elfogadni. „Ez egy cselnek tűnik, amelynek célja, hogy úgy tűnjön, mintha Izrael lenne a megállapodást elutasító fél” - mondta az izraeli tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a Reuters tudósítása szerint.

Izrael katonai szóvivője hétfőn közölte, hogy komolyan megvizsgálnak minden javaslatot a gázai túszok kiszabadítására irányuló tárgyalásokkal kapcsolatban, és ezzel párhuzamosan folytatják a Hamász által irányított területen a műveleteket. Arra a kérdésre, hogy a Hamász azon kijelentése, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot, hatással lesz-e a Gázai övezetben, Rafah városában tervezett offenzívára, Daniel Hagari azt mondta: „Minden választ és választ a legkomolyabban megvizsgálunk a tárgyalásokkal és a túszok visszaszolgáltatásával kapcsolatban”.

A novemberi egyhetes harcszünet óta nem volt tűzszünet.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
gepard légvédelmi jármű