FONTOS Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?
Ingatlan

Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!

Portfolio
A mai napon benyújtották az őszi adócsomagról szóló javaslatot, amiben szabályozzák, hogy milyen esetekben érvényesíthető a kedvezményes 5%-os áfakulcs új építésű lakás vásárlásához, derül ki a parlament oldalára feltöltött anyagból.
Az Áfa tv. a következő 327. §-sal egészül ki:

"327. § (1) A lakóingatlan-értékesítés általános forgalmi adó mértékére a 2019. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni akkor is, ha a 84. § szerint megállapított időpont 2019. december 31. napját követi, feltéve, hogy az alábbi feltételek 2019. december 31-én együttesen fennállnak:

a) a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából az ehhez
szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz
benyújtották,
b) az adott lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül és
c) a b) pontban foglaltak teljesüléséről a lakóingatlan értékesítője az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz.
(2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazásában szerkezetkész állapotú lakóingatlannak
minősül az a lakóingatlan, amelynek külső határoló szerkezetei (falazattal, födém- és
tetőszerkezettel, nyílászáróval, a kivitelezési dokumentációtól függően kéménnyel, erkéllyel, külső lépcsőszerkezettel együtt) elkészültek."

Vagyis,

eszerint a kedvezményes, 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni azon lakóingatlanok értékesítésére, melyeknél a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő
bejegyzésének céljából az ehhez szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtották, továbbá ugyanezen időpontig a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül és erről az értékesítő az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz.

2019, a szerkezetkész lakóprojektek éve lesz

Véleményünk szerint ez azt a helyzetet idézheti elő, hogy minden olyan újlakás-projekt aminek elfogadják a kérelmét, annak a későbbiekben, 2020 után megfizetett részleteire is az 5 százalékos áfa fog vonatkozni, vagyis ha egy fejlesztő például 20-80 százalékban vállalja a finanszírozást, akkor mindegy, hogy ő mikor fejezi be a projektet, illetve hogy mikor fizetjük a részleteket, a 80 százalékos részre is az 5 százalékos áfa fog vonatkozni.



Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!
Mit eredményezhet mindez?

Meglátásunk szerint 2019 végéig a lakóingatlan-fejlesztők a lehető legtöbb projektjüket a törvénynek megfelelő szerkezetkész állapotra juttatják el és érdemi befejezések csak ezek után valósulhatnak meg így, hogy a benne lévő lakásokat 5 százalékos áfával tudják érvényesíteni. Emiatt a jövő év második felére tervezett lakások átadása nyugodtabban csúszhat, viszont a költözéssel kalkulálóknak is feltehetően csúszásokkal kell számolniuk. Ez egyébkét egy jó megoldás abból a szempontból, hogy nem szükséges akár rossz minőségben is, de határidőig átadni a projekteket és kifizetni a vételárrészleteket, így kiszámíthatóbb és biztonságosabb azok számára a rendszer, akik új építésű lakás vásárlásában gondolkodnak.

"Örülünk, hogy az átmeneti rendelkezésekre ésszerű döntés született, bízunk abban, hogy a későbbi időszakokra vonatkozóan is úgy alakítják át a lakások adózását-támogatásat, hogy a lakáspiac fenntartható, kiegyensúlyozott, kiszámítható, folyamatos működése biztositott legyen. Ez mind az állam, mind a vevők, mind a finanszírozók, mind a fejlesztők érdekeit szolgálna." - kommentálta a friss információkat Nagygyörgy Tibor a Biggeorge tulajdonosa.


Nagygyörgy Tibor MRICS

tulajdonos - vezérigazgató

Biggeorge Property Zrt.

Nagygyörgy Tibor a Biggeorge's márkanév alapítója és tulajdonosa, a Biggeorge Property Zrt. társtulajdonosa. Közgazdász, MBA diplomáját 1997-ben a BKE London Business School-lal közös képzésén szerezte. 1999-ben elvégezte... Tovább »

"A törvényjavaslat szerinti áfatörvény-módosítás nagyrészt megfelel az ingatlanfejlesztői kerekasztal által megfogalmazott ajánlásnak, attól mindössze annyiban tér el, hogy a szerződés földhivatalhoz történő benyújtása mellett a kedvezményes ÁFA alkalmazásához megköveteli azt is, hogy a lakóingatlan 2019. december 31-én már szerkezetkész állapotban legyen. Álláspontunk szerint a módosítási tervezetben foglalt irány általánosságban helyeselhető. Elfogadása esetén egyrészről csökkenti a kedvezményes áfa alkalmazása körüli - az átmeneti rendelkezések hiányából fakadó - bizonytalanságot, másrészről a feleket arra ösztönzi, hogy az adásvételi szerződést minél hamarabb benyújtsák a földhivatalhoz" - mondta megkeresésünkre Ódor Dániel, a Taylor Wessing Partnere.


Dr. Ódor Dániel

Partner

Taylor Wessing

Dr. Ódor Dániel 2012 óta senior ügyvédként tevékenykedik a TaylorWessing budapesti irodájában, amelynek keretében hazai és nemzetközi ügyfeleknek nyújt teljeskörű jogi tanácsadást az adatvédelem és e-kereskedelem... Tovább »

Kiemelte: ez a vevők számára az eddigi alternatívákhoz képest jóval nagyobb biztonságot jelent: a törvény ma még hatályos szövege alapján ugyanis eddig úgy tűnt, a kedvezményes ÁFA alkalmazásához arra van szükség, hogy a vevők minél nagyobb vételárrészleteket (adott esetben a teljes vételárat) fizessenek ki még 2019. december 31-ig, ami - például ha az ingatlan valamilyen okból mégsem készülne el - rendkívül nagy kockázatot jelent. "Az adásvételi szerződés földhivatalhoz történő benyújtása következtében ugyanakkor a vevők tulajdonjogának bejegyzése iránti eljárás megindítása felkerül az ingatlan tulajdoni lapjára, így a vevők az igényüket harmadik személyekkel szemben is igazolni tudják, az a később benyújtott igényekkel szemben elsőbbséget élvez" - mutatott rá Ódor Dániel.


További részletek az új adócsomagról!

Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!
Egressy Liget, További információkért kattints a képre!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás