Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!
Ingatlan

Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!

Portfolio
A mai napon benyújtották az őszi adócsomagról szóló javaslatot, amiben szabályozzák, hogy milyen esetekben érvényesíthető a kedvezményes 5%-os áfakulcs új építésű lakás vásárlásához, derül ki a parlament oldalára feltöltött anyagból.
Az Áfa tv. a következő 327. §-sal egészül ki:

"327. § (1) A lakóingatlan-értékesítés általános forgalmi adó mértékére a 2019. december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni akkor is, ha a 84. § szerint megállapított időpont 2019. december 31. napját követi, feltéve, hogy az alábbi feltételek 2019. december 31-én együttesen fennállnak:

a) a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából az ehhez
szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz
benyújtották,
b) az adott lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül és
c) a b) pontban foglaltak teljesüléséről a lakóingatlan értékesítője az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz.
(2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazásában szerkezetkész állapotú lakóingatlannak
minősül az a lakóingatlan, amelynek külső határoló szerkezetei (falazattal, födém- és
tetőszerkezettel, nyílászáróval, a kivitelezési dokumentációtól függően kéménnyel, erkéllyel, külső lépcsőszerkezettel együtt) elkészültek."

Vagyis,

eszerint a kedvezményes, 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni azon lakóingatlanok értékesítésére, melyeknél a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő
bejegyzésének céljából az ehhez szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtották, továbbá ugyanezen időpontig a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül és erről az értékesítő az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz.

2019, a szerkezetkész lakóprojektek éve lesz

Véleményünk szerint ez azt a helyzetet idézheti elő, hogy minden olyan újlakás-projekt aminek elfogadják a kérelmét, annak a későbbiekben, 2020 után megfizetett részleteire is az 5 százalékos áfa fog vonatkozni, vagyis ha egy fejlesztő például 20-80 százalékban vállalja a finanszírozást, akkor mindegy, hogy ő mikor fejezi be a projektet, illetve hogy mikor fizetjük a részleteket, a 80 százalékos részre is az 5 százalékos áfa fog vonatkozni.Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!
Mit eredményezhet mindez?

Meglátásunk szerint 2019 végéig a lakóingatlan-fejlesztők a lehető legtöbb projektjüket a törvénynek megfelelő szerkezetkész állapotra juttatják el és érdemi befejezések csak ezek után valósulhatnak meg így, hogy a benne lévő lakásokat 5 százalékos áfával tudják érvényesíteni. Emiatt a jövő év második felére tervezett lakások átadása nyugodtabban csúszhat, viszont a költözéssel kalkulálóknak is feltehetően csúszásokkal kell számolniuk. Ez egyébkét egy jó megoldás abból a szempontból, hogy nem szükséges akár rossz minőségben is, de határidőig átadni a projekteket és kifizetni a vételárrészleteket, így kiszámíthatóbb és biztonságosabb azok számára a rendszer, akik új építésű lakás vásárlásában gondolkodnak.

"Örülünk, hogy az átmeneti rendelkezésekre ésszerű döntés született, bízunk abban, hogy a későbbi időszakokra vonatkozóan is úgy alakítják át a lakások adózását-támogatásat, hogy a lakáspiac fenntartható, kiegyensúlyozott, kiszámítható, folyamatos működése biztositott legyen. Ez mind az állam, mind a vevők, mind a finanszírozók, mind a fejlesztők érdekeit szolgálna." - kommentálta a friss információkat Nagygyörgy Tibor a Biggeorge tulajdonosa.


Nagygyörgy Tibor MRICS

tulajdonos - vezérigazgató

Biggeorge Property Zrt.

Nagygyörgy Tibor a Biggeorge's márkanév alapítója és tulajdonosa, a Biggeorge Property Zrt. társtulajdonosa. Közgazdász, MBA diplomáját 1997-ben a BKE London Business School-lal közös képzésén szerezte. 1999-ben elvégezte... Tovább »

"A törvényjavaslat szerinti áfatörvény-módosítás nagyrészt megfelel az ingatlanfejlesztői kerekasztal által megfogalmazott ajánlásnak, attól mindössze annyiban tér el, hogy a szerződés földhivatalhoz történő benyújtása mellett a kedvezményes ÁFA alkalmazásához megköveteli azt is, hogy a lakóingatlan 2019. december 31-én már szerkezetkész állapotban legyen. Álláspontunk szerint a módosítási tervezetben foglalt irány általánosságban helyeselhető. Elfogadása esetén egyrészről csökkenti a kedvezményes áfa alkalmazása körüli - az átmeneti rendelkezések hiányából fakadó - bizonytalanságot, másrészről a feleket arra ösztönzi, hogy az adásvételi szerződést minél hamarabb benyújtsák a földhivatalhoz" - mondta megkeresésünkre Ódor Dániel, a Taylor Wessing Partnere.


Dr. Ódor Dániel

Partner

Taylor Wessing

Dr. Ódor Dániel 2012 óta senior ügyvédként tevékenykedik a TaylorWessing budapesti irodájában, amelynek keretében hazai és nemzetközi ügyfeleknek nyújt teljeskörű jogi tanácsadást az adatvédelem és e-kereskedelem... Tovább »

Kiemelte: ez a vevők számára az eddigi alternatívákhoz képest jóval nagyobb biztonságot jelent: a törvény ma még hatályos szövege alapján ugyanis eddig úgy tűnt, a kedvezményes ÁFA alkalmazásához arra van szükség, hogy a vevők minél nagyobb vételárrészleteket (adott esetben a teljes vételárat) fizessenek ki még 2019. december 31-ig, ami - például ha az ingatlan valamilyen okból mégsem készülne el - rendkívül nagy kockázatot jelent. "Az adásvételi szerződés földhivatalhoz történő benyújtása következtében ugyanakkor a vevők tulajdonjogának bejegyzése iránti eljárás megindítása felkerül az ingatlan tulajdoni lapjára, így a vevők az igényüket harmadik személyekkel szemben is igazolni tudják, az a később benyújtott igényekkel szemben elsőbbséget élvez" - mutatott rá Ódor Dániel.


További részletek az új adócsomagról!

Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!
Egressy Liget, További információkért kattints a képre!
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
nyugdíjasok