Egyre több irodában jelennek meg a zöldfalak: egyáltalán nem csak dekorációt jelentenek
Ingatlan

Egyre több irodában jelennek meg a zöldfalak: egyáltalán nem csak dekorációt jelentenek

Portfolio
Már nemcsak irodai környezetben, hanem lakásokban, családi házakban is egyre népszerűbbek a zöldfalak. A zöld szín nyugtat, a növények tisztítják a beltéri levegőt is, a városi környezetben pedig egyfajta visszautat adnak a természethez.

10 éve kezdtek megjelenni Magyarországon az első zöldfalak: maga a kifejezés olyan vertikális felületet jelent, amit élő, lélegző növénytakaró borít. Dekorációs értéke mellett számos, az egészségre kedvező hatása is van ezeknek a rendszereknek: oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, párásítanak, kiszűrik a port és a mikroorganizmusokat. Ezzel pedig csökkentik a légzési rendellenességeket, javítják a koncentrációt és a hangulatot, kreativitásra sarkallnak, sőt, akár még a fejfájás kialakulásának esélyét is csökkenthetik.

„Beltérben klasszikusan trópusi növényeket érdemes használni, Magyarországon 40-50 beltéri szobanövényt lehet állandóan beszerezni” - mondta el a Portfolio-nak Koltai Tamás, a zöldfalakat építő és üzemeltető a Gourmet Garden Kft. ügyvezetője, szakértője. A cég épített már Magyarországon 57 m2-es zöldfalat is, egy modern, well minősítésű irodaház-épületben. De készítettek már falakat étterem, szálloda és uszoda számára is. 

Koltai Tamás Grofie
Koltai Tamás Fotó: Grofie

Koltai szerint minél nagyobb méretű egy zöldfal, annál alacsonyabb a fajlagos költsége. Ez a gyakorlatban négyzetméterenként 70-130 ezer forint közötti összeget jelent, amiben benne van a szerkezet, az ültetőközeg, maguk a növények, és sokszor a munkadíj is.

A magyar piacon három meghatározó cég működik, a piac azonban folyamatosan bővül, az is gyakori, hogy meglévő kertészeti vállalkozások veszik fel a tevékenységi körükbe a „zöldfalazást”:

ezek a rendszerek azonban sokszor az Aliexpress-ről rendelt, műanyag elemes megoldások, amiknek a tartóssága, megbízhatósága nem ér fel a „professzionális” zöldfalakkal. A Grofie például magyar partnerekkel dolgozik, saját szaporításból termesztenek növényeket, a rendszerekhez szükséges textilt is magyar vállalattól szerzik be, és hazai varrodában szabják méretre.

A szakértők úgy látják, hogy a zöldfalak emberre gyakorolt pozitív hatásain túl az épületüzemeltetésben is hasznosak lehetnek. Optimális szinten tartják a hőgazdálkodást, hő-és hangszigetelést is biztosítanak. Segítenek csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, így akár energiát is megtakaríthatnak.

zöldfal grofie

Koltai Tamás szerint Magyarországon is egyre több a világszínvonalon megtervezett és berendezett iroda, ugyanakkor fontos lenne, hogy a munkahelyi wellbeing részeként a természetes környezetre is figyeljenek a tervezők, belsőépítészek „Betehetünk egy irodába csocsóasztalt, vagy játékkonzolt, de ezek nem mindenkinek segítenek levezetni a feszültséget, és nem is feltétlenül nyugtatnak le egy stresszes munkanapon. A zöldfalak tökéletesen illeszkednek a közösségi terekbe, emellett egészséges hatásuk van a levegő párásításától kezdve az oxigéntermelésig, a zöld szín és a növények jelenléte pedig folyamatosan nyugtató hatású” – tette hozzá.

Az irodai belsőépítészet más területeihez hasonlóan itt is folyamatosan változnak a trendek.

Manapság inkább a növényszigetes megoldások, térelválasztók a népszerűek, a tervezők nagyobb összefüggő zöldterületeket hoznak létre a beltérben, akár 3D nyomtatással készített kaspók segítségével is.

Ilyen összefüggő területek lehetnek például térelválasztó elemek, amik egyben ültetők is. Az pedig egyértelműen pozitív trend, hogy az épületek tervezői egyre gyakrabban, már a tervezési szakaszban számolnak a növényekkel, sőt, sok helyen maguk a dolgozók kérnek ilyen rendszereket az irodákba – a cégvezetők, HR-esek pedig egyre gyakrabban érdeklődnek a lehetőségek iránt.

zöldfal virág iroda

Koltai Tamás komoly piaci lehetőségeket lát a következő évekre a családi házakban, lakásokban felállított zöldfalak mellett az irodaépületek külső homlokzatának zöldítésében is. Ez utóbbihoz akár százféle Kárpát-medencei növényfajt is lehet használni, sokkal nagyobb a választék, mint beltérben. Egyre gyakrabban keresik ezeket a lehetőségeket az építészek, komoly hatástanulmányok is készülnek, ugyanakkor a biztató jelek ellenére budapesti új irodaházak túlnyomó többségében ezek egyelőre a tervezőasztalok fiókjaiban is maradnak.

„Óriási zöldfelületeket lehetne létrehozni homlokzatokon, tűzfalakon. Ez akár egy ingatlanfejlesztőnek is lehetne a specialitása, a brandje. Látható a városban, hogy spontán megjelenik a vadszőlő, a borostyán, a lila akác, de lehetne létrehozni koncepciózus zöldfalakat is. Már nem lehet akadály a téli időjárás, a fagy: rendelkezésre állnak azok az infrastruktúrák, amik lehetővé tennék, hogy kültéren is jó minőségű és nagy felületű zöldfalakban gondolkodjanak a tervezők” – tette hozzá a szakértő.

Kültéri zöldfal a spanyolországi Bilbaoban
Kültéri zöldfal a spanyolországi Bilbaoban

A cikk megjelenését a Gourmet Garden Kft. támogatta.

Címlapkép és fotók: Grofie

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berényi zsolt property market