Fontos szereplők egyesülnek az építőiparban: mi lesz a jövő húzóágazata?
Ingatlan

Fontos szereplők egyesülnek az építőiparban: mi lesz a jövő húzóágazata?

Portfolio
A piacot érdemben meghatározó egyesülés jött létre a magyar építőiparban: joint venture formátumban egyesül a DVM group és a Greenfield Development. A komplex építőipari szolgáltatásokat nyújtó cégcsoport és az ipari generálkivitelezői szektor szakértője közösen létrehozta a DVM-Greenfield Kft.-t. A Portfolio a részletekről és a távlati tervekről kérdezte Massányi Tibor ügyvezetőt és Huszlicska Dávid cégvezetőt.

Számos kihívással küzd az építőipar, az alapanyagok drágulásától a szűkös munkaerőig. Miért most döntöttek a cégalapítás mellett?

Massányi Tibor: A DVM group egy komplex építőipari szolgáltatásokat nyújtó cégcsoport, ami közel 30 éve működik. Foglalkozunk generálkivitelezéssel, kivitelezésmenedzsmenttel, építésztervezéssel, projektmenedzsmenttel, környezetvédelmi szaktanácsadással. Az elmúlt évtizedekben vállaltuk intézmények és irodák, kereskedelmi-, ipari- és lakóingatlanok teljes körű tervezését, fejlesztését és kivitelezését úgy, hogy végig nagy hangsúlyt fektettünk a műszaki tartalom minőségére.

Huszlicska Dávid: A Greenfield jóval fiatalabb vállalkozás: 2022 elején alakult azzal a céllal, hogy magas színvonalú generálkivitelezői szolgáltatásokat nyújtson a magyarországi ipari ingatlanszektorban. Alaptevékenységünk része magyarországi raktárak és termelőlétesítmények építése generálkivitelezés útján, továbbá olyan másodlagos szolgáltatások, mint műszaki és jogi átvilágítás, területfejlesztés, bérbeadás és létesítménygazdálkodás.

M.T.: Valóban nem könnyű a gazdasági helyzet, és a szegmens helyzete is változékony, bizonytalan. A döntés természetesen hosszú előkészítést igényelt, megalapozott és a jövőnek szól. Olyan beruházások indulnak Magyarországon, ahol szükség van arra a szaktudásra és tapasztalatra, amivel a két cég eddig is rendelkezett – a jövőben pedig együttműködve, csapatmunkában még hatékonyabban hasznosíthat.

A két cég értékrendje sokban hasonlít egymásra: a szakmai tudás, a csapatmunka megfelelő alap arra, hogy egy joint venture együttműködés keretében közös csapatot hozzunk létre.

H.D.: Én is úgy látom, hogy egy vállalkozás vagy együttműködés sikere azon múlik, hogy mennyire motivált, szakmai csapatot tudunk felépíteni. A Greenfieldnél úgy gondoltuk, hogy az azonos attitűdök miatt érdemes együttműködni DVM grouppal.

Miért döntöttek a joint venture együttműködési forma mellett?

M.T.:  A DVM group az építőiparban tölt be meghatározó szerepet, stabil és tőkeerős vállalat, a Greenfield Development pedig az ipari generálkivitelezői szektor szakértője. Ipari generálkivitelezéssel, projektmenedzsmenttel, tanácsadással foglalkozunk, illetve vasbeton előgyártás során együttműködünk a Limelog gyártó és logisztikai kivitelező céggel, így integrált szolgáltatásokat tudunk nyújtani.

A DVM-Greenfield menedzsmentje (balról jobbra): Szélesi Dániel (partner), Huszlicska Dávid (cégvezető), Móró Gábor (ügyvezető), Massányi Tibor (ügyvezető)
A DVM-Greenfield menedzsmentje (balról jobbra): Szélesi Dániel (partner), Huszlicska Dávid (cégvezető), Móró Gábor (ügyvezető), Massányi Tibor (ügyvezető)

HD: A kivitelezés során saját szerkezeti elemeket használunk. Ez azért előnyös, mert egy ipari létesítmény jelentős hányadát a vasbeton szerkezet teszi ki, így a saját termék felhasználása költséghatékonyabbá teszi a kivitelezést.

M.T.: Több lehetőséget is vizsgáltunk, és ez volt a legegyszerűbb módja annak, hogy a két vállalat, amelyeknek korábban nem volt sem jogilag sem pénzügyileg közös előélete, egy közös céggé tudjon alakulni. Ezen felül az együttműködésünk alapjait, az együttgondolkodást, az önálló identitást, a partnerséget is jól jellemzi ez a kifejezés.

Az építőiparban nem megszokott, hogy ilyen formában terjeszkednek, növekednek a cégek, inkább cégcsoportok alakulnak, bővülnek, vertikális fejlődés a jellemző.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a társulás nem jelent összeolvadást, a cégek ugyanúgy folytatják önálló tevékenységüket, mint korábban.

H.D.: A DVM-Greenfield egy viszonylag fiatal formáció, 2023 nyarán alapítottuk, de már sikerült azt elérnünk, hogy ne csengjen teljesen idegenül a nevünk a piacon. Ez részben annak is köszönhető, hogy a DVM 30 éve van jelen az építőiparban, jól beágyazott szereplő volt már a joint venture formáció előtt is.

Az együttműködés ezen formája lehetőséget teremt arra is, hogy olyan projektekre esélyesként pályázzon a joint venture, amelyeket külön-külön a két cégnek nem lett volna érdemes megpróbálni? Jelenthet ez új piacokat, szegmenseket a két cég számára?

H.D.: Igen, az együttműködéssel új lehetőségek nyíltak meg előttünk, ez már most is látszik. Egy fiatal céget sokan óvatosan kezelnek: a Greenfieldnek önmagában nincs még 3 lezárt éve, sok  referenciaprojektje. Viszont az, hogy együttműködünk egy komoly piaci szereplővel, valamint szerkezetgyártó céggel, másképp pozícionál minket. Már a piac is látja, hogy jobban szerepelünk a tendereken, így számolni kell egy új, erősebb szereplővel. 

M.T.: A DVM számára nem teljesen új a piac, dolgozunk néhány ilyen jellegű projektben, de a fennállásunk 30 éve alatt elenyészőnek tekinthető az ipari referenciáink száma, a Greenfield viszont kifejezetten erre alapult, ezért számunkra számos új területet nyit meg a közös munka.

Debrecenben, a BMW-gyár építésénél is együtt működünk, de ott a DVM group a szerződött fél. Folyamatban van egy nagyobb volumenű ipari-logisztikai fejlesztésünk, tehát összességében azt gondolom, hogy az indulás óta eltelt kevés időhöz mérve kifejezetten jól állunk szerződésállományban.

H.D.: A műszaki és az operatív csapat napi szintű kapcsolatban van egymással, rendszeresen egyeztetünk, közösen gondolkodunk a futó projektjeinkről, jövőbeli terveinkről. Mindkét csapat kapott egy új lendületet: bizonyos szempontból a közös működés szellemisége, hangulata hasonlít egy startupéhoz.

A DVM-Greenfield már indulásakor egy több mint 70 000 négyzetméteres portfólióval rendelkezik a generálkivitelezés és a projektmenedzsment területén. A vállalat ügyfelei között olyan meghatározó megbízók találhatók, mint a Biggeorge Property a 8200 négyzetméteres West Gate H épület megvalósításával vagy a Panattoni Hungary a 15 000 négyzetméteres ZF debreceni futóműgyártó üzem és raktár kivitelezésével.

Biggeorge Property LogStar Park2
Panattoni Hungary - ZF összeszerelő üzem

A Jiecang Linear Motion 22 800 négyzetméteres kaposvári gyártóegységének, illetve az Evoring Precision Manufacturing 26 000 négyzetméteres jászfényszarui gyártóegységének megvalósítását pedig teljeskörű projektmenedzsmenttel támogatják, amibe beletartozik a koncepcióterv készítése, az építési engedélyekkel kapcsolatos feladatok kezelése, a generálkivitelezői tender lefuttatása, a műszaki ellenőrzés és a pénzügyi monitoring is.

Számos logisztikai és ipari fejlesztés van tervben Magyarországon: hogy látják a szektor helyzetét általánosságban? Milyen piaci lehetőségeket jelent ez a joint venture számára?

H.D.: A 2019-2021-ig tartó időszak rendkívül intenzív volt, utána érzékelhető volt egy erőteljes visszaesés, de most újra aktívabbak a fejlesztők, új projektek indultak, felélénkült a gyártás. Egyre elterjedtebb a nearshoring-típusú kiszervezés, ami jelentős mértékben aktivizálja a kivitelezési piacot.

M.T.: Valóban, ezekben a hónapokban kezd érezhetővé válni, hogy a nehezebb időszak végéhez közeledik a szektor, bár fontos hozzátenni, hogy az építőipar egy nagyon differenciált iparág. Az irodapiac még mindig nem tért vissza a Covid előtti állapotához, a lakóingatlanok piaca az elmúlt fél évben bezuhant, viszont a szállodapiac most húzóágazattá lépett elő, sok megrendelés innen érkezik.

A cikk megjelenését a DVM-Greenfield támogatta.

Fotók és címlapkép: DVM-Greenfield

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025