Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások
Ingatlan

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Portfolio
Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

Az iparág 40 százalékos karbonlábnyomának 10 százaléka az építés, amiben gyártóként van felelősségünk. Mi a házépítés minden fázisánál ott vagyunk, a cementgyártáshoz nyersanyag, tüzelőanyag és energia szükséges. A hulladék mostanra egy modern tárolóba érkezik és hőenergia formájában hasznosítható, a Holcim az energiájának nagy részét ebből nyeri, de ipari szinten még van hova fejlődni - mondta el Garai Gergely, a Holcim Magyarország Kft. gyárigazgatója.

A szakember kiemelte, hogy a cement alapja a mészkő, ami az égetéssel CO2 kibocsátással jár, de vannak országok, ahol az építés során már 40 százalékban újrahasznosított anyagokat tudnak használni. Magyarországon ez mindössze 10 százaléknál jár, de ebben a szabályozói környezetnek is szerepe van.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Az építőipar most egy dekarbonizációs időszakban van, az épületek közvetlen kibocsátása 10,1 millió tonna CO2 egyenérték volt tavaly, ami a korábbi években még 11 millió tonna felett volt. Ebben ugyanakkor a rezsicsökkentés, az enyhébb tél és az energiaválság is szerepet játszott. Az új építések további 6 millió tonna CO2 kibocsátást tettek ehhez hozzá. 2030-ig nagy kérdés, hogy Magyarország milyen irányt vesz ebben.

Az elvi maximum az ország számára a dekarbonizációban az, hogy a működési kibocsátások 2030-ra megfeleződnek.

De az épületfelújítási program szintén megdobja a karbontartalmat, így inkább 40%-os csökkenés lehet reális. Ha viszont a zöldítés nem kap elég fókuszt, akár még növekdehet is a működési kibocsátás - hívta fel a figyelmet Koczóh Levente András, a Green Policy Center Senior klímapolitikai szakértője, aki szerint

a hőszigetelés és a nyílászárócsere a két legfontosabb, ezt követően célszerű csak a fűtést kicserélni, hiszen így alacsonyabb kapacitásra lehet azt méretezni.

VAL_06431

Nyílászárócserével közel 18 százalékkal lehet csökkenteni a téli energiafogyasztást, 20 fokra csökkentett belső hőmérséklettel pedig 40 százalék érhető el. Ez már az új felújítási program 30 százalékos követelményeinél is több - világított rá Kovács Gábor, Head of Public Affairs, Velux.

A szakember szerint egyre több cég fél a fenntartható fejlesztéseiről beszélni a greenwashing miatt. Az ő termékeik karbonlábnyomáról vannak elérhető információk, 2030-ig nullára szeretnék csökkenteni a CO2-kibocsátást. "A faablakok gyártása során keletkezett faforgáccsal fűtünk, az elektromos áramhoz napelempark telepítését tervezzük. A saját működésünk a kibocsátásunk 10 százalékáért felel, míg a beszállítóinké 90 százalékért, de ott még nem sikerült ekkora csökkentéseket elérni, bár náluk is nagy lehetőségek vannak. A műagyagcsomagolást papírra cseréltük, a hulladékot szinte telesen újrahasznosítjuk, ami hozzájárul az épületek karbonlábnyomának csökkentéséhez is" - tette hozzá.

Az üzemetetés legnagyobb kihívásai

Az összes karbonkibocsátás 40 százaléka köthető az épületekhez, melynek nagyobb része maga a működés és kis része csak az építés, ezért is kell erre odafigyelni. Bár fontos például a napelem, de érdemes az energiahatékonyság növelésével kezdeni. Ez az épületek energiaigényének csökkentésével, pl. szigeteléssel érhető el, másrészt az energiaszektor zöldülésével, amihez fontos az elektrifikáció, azaz a gázfűtés kiváltása. Ezzel együtt változtak az új tanúsítványok is, de

a meglévő épületekre is követelmények fognak megjelenni néhány éven belül az unióban.

Az épületfelújításoknál a 30%-os energiahatékonyság-növekedés jelentősnek tekinthető, ez egy pozitív irány, de a 20 ezer családi ház töredéke csak a tejes állománynak, így nagyon fontos lenne a folytatás - hangsúlyozta Szarvas Gábor, a Greenbors Consulting Kft. ügyvezetője, a HuGBC elnöke.

Ami fontos, az az épületet használók viselkedése, és az ő edukálásuk, amivel önmagában 5-10 százalék megtakarítás érhető el. Egy képzésünk során például egy nyári napon be volt húzva a függöny, miközben bent égett a villany - mondta el Vass Lajos, az ÉMI Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója.

Kiemelte, hogy tíz mintaházuk épült meg Szentendrén, melynek célja, hogy ezek alapján létrehozzanak egy mintaházparkot, ahol az építőanyag-gyártókkal és kivitelezőkkel együtt a lakosság számára is jó minták jelennek meg nem csak a termékek, de a tervek terén is.

A tudatos döntés és tájékozódás segítése érdekében az ÉMI elindított egy oldalt, egy termékadatbázist, ahova a gyártók megfelelő teljesítménynyilatkozat mellett regisztrálhatnak. Minden termék kap egy környezeti értékelést, egy pontszámot a beruházás távolsága, az előállítás során alkalmazott természetes anyagok és az alapján, hogy az életút végén újrahasznosítható-e az adott termék.

Címlapkép forrása: Berecz Valter / Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
építkezés építőipar beruházás