Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!

2018. szeptember 20. 14:24    
nyomtatás
 
Milyen veszélyek fenyegetik a régió befektetési piacát? Melyik szakaszában járunk a jelenlegi piaci ciklusnak? Milyen eszközökbe érdemes most befektetni? Hogyan alakítja át a piacot a technológia? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Bécsben a CEE Property Forum 2018 konferencia résztvevői.


Mit hoz a jövő?


Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján nagyon nehéz megmondani, hogy mik lehetnek a legsikeresebb befektetési termékek a következő 20 évben. A piac meglehetősen gyorsan változik, de az biztos, hogy a következő években is számos kihívással kell szembenéznünk. A kockázatok ellenére azonban Közép- és Kelet-Európa ingatlanpiaca továbbra is szárnyal, az emelkedő bérleti díjak és a csökkenő hozamok ellenére. A kockázatoknak ugyanis nem a típusai határozzák meg a veszély mértékét, hanem az, hogy milyen hosszan vannak jelen a piacon és hogyan függenek össze egymással, ezáltal mekkora hatást képesek gyakorolni a különböző piaci eszközökre - mondta el Mike Atwell, Head of Capital Markets Czech Republic and Lead Director CEE, JLL.

A piaci környezet változásával az ügyfelek viselkedése is változik. A befektetők azáltal, hogy egyre kevesebb a jó lehetőség a piacon, egyre nagyobb kockázatot hajlandók vállalni annak érdekében, hogy megtalálják a legjobb lehetőségeket - hívta fel a figyelmet Tomás Behounek, Partner, bnt attorneys in CEE. A szakértő szerint több befektetőt a politikai kockázatok tartanak távol a régió egyes országainak befektetési piacaitól.

Ha a politikai kockázatokról beszélünk, nem elég csak a régiót nézni, ugyanis a politikai bizonytalanság növekedése globális trend. A legfőbb kérdés az, hogy milyen hatása lesz a régióra nézve annak, ha jelenlegi gazdasági növekedés lassulni kezd - vélekedett Dr. Piotr Gozdziewicz MRICS, Director, Capital Markets CEE, BNP Paribas Real Estate. A szakértő a másodlagos termékekkel kapcsolatban is optimista, úgy véli, még mindig sok lehetőség rejlik a régióban, de a kockázatokra is egyre inkább figyelni kell.

A politikai kockázatok és a hozamok csökkenése ellenére a kedvező fundamentumok miatt továbbra is jelentős mennyiségű tőke érkezik a régióba. Bár egyre több helyen jelennek meg az alternatív befektetések - például magánkollégiumok - ez még mindig nagyon kicsi szeletét adja a piacnak. A befektetések minőségét nem a típus adja, sokkal inkább a jó menedzsment.

A jól menedzselt ingatlanok iránt még mindig nagy a kereslet, a kulcs nem az épületek kora, hanem a menedzsment és az ebből következő nyereséges üzemeltetés, ugyanakkor az elhelyezkedés is nagyon fontos - foglalta össze Lila Pateraki, Chief Investment Officer, Zeus Capital Management, aki szerint a legfőbb probléma az, hogy egyre kevesebb az igazán jó termék a piacon.

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!

A régióban a legjobb megtérülés még mindig a logisztikai szektorban mérhető, a mostani piaci ciklusban pedig akár még 3-4 jó év is benne lehet. A kérdés az, hogy azt követően mekkora korrekció jöhet. "Úgy vélem, ha lesz is visszaesés, inkább enyhébb korrekcióra kell számítanunk, mintsem nagy visszaesésre" - mondta el James Quill, Director, Transactions, Prologis.

A régió legfőbb kihívásai


A tavalyi évben Magyarországot és Lengyelországot is jelentős, 4-5 százalék körüli gazdasági növekedés jellemezte, Csehországban azonban már a lassulás jelei láthatók. A régió gazdaságára erős hatással van az alacsony kamatkörnyezet és az EU-s támogatások jelenléte. Fontos kérdés, hogy a kedvező piaci környezetben hogyan valósul meg az EU-hoz történő gazdasági konvergencia. Az egy főre jutó GDP tekintetében látszik a felzárkózás, azonban a jelenlegi 4-5 százalékos gazdasági növekedés feltehetően nem tartható fenn sokáig. A gazdasági kilátások egyelőre kedvezőek, azonban a demográfiai folyamatok negatív hatásai - elöregedő társadalom, munkaerőhiány - már most is erősen érezhető. A munkaerőpiacon ma egyszerűbb munkát találni mint alkalmazottat - mondta el előadásában Pasquale Diana, Executive Director, Head of CEEMEA Economics, Morgan Stanley.

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!


A szakértő szerint a kérdés, hogy miért ilyen alacsony még mindig az infláció, ha már egy ideje jelentősen emelkednek a bérek. Korábban mindig is erős korreláció volt a bérek és az infláció alakulása között, de most mintha csökkenni kezdene az összefüggés. Az ingatlanárak emelkedésére azonban ez nem igaz, különösen Magyarországon, ami az áremelkedés élén áll. Mit jelent mindez a jegybankokra és a kamatkörnyezetre nézve? Csehország és Románia már elkezdte a kamatemelést, Magyarország is ebbe az irányba tart, Lengyelországban viszont még nem láthatók a kamatemelésre utaló jelek. A külső kitettség miatt a régió piaca az átlagnál sebezhetőbb. A legfőbb kihívás, hogy a régió az alacsony és közepes hozzáadott értékű ágazatok felől hogyan tud a magasabb hozzáadott érték felé elmozdulni.

Miért beszélünk folyamatosan a digitalizációról?


Javier Kindelan Williams FRICS, CEO, EMEA Valuation & Advisory Services, Vice President, CBRE Spain, arról beszélt, hogy hogyan képes a digitalizáció megváltoztatni az életünket, és az ingaltanpiacon belül milyen területeken kell igazán figyelnünk rá. Számos eszköz, vagy felhasználási forma van, ahol a technológia és az ingatlanok találkoznak egymással, ezzel létrehozva a PropTech világát. Ezek közül a legfontosabbak:
  • VR és AR,
  • robotika,
  • blockchain,
  • omnichannel,
  • okos épületek,
  • drónok,
  • 3D nyomtatás,
  • önvezető járművek

A különböző szektoroknál ugyan más a digitalizáció szintje, de már mindenhol jelen van. Az ingatlanpiaci munkák 44 százaléka lehet automatizálva jelenleg. A mesterséges intelligencia segít megérteni a fogyasztók szokásait, ami a kiskereskedelmi szektorban hoz változásokat, a rengeteg rendelkezésre álló adat segíthet optimalizálni egy épület üzemeltetését, legyen szó egy irodaházról, vagy a saját otthonunkról.

James Dearsley, Co-Founder, Unissu a PropTech fogalmát úgy fogalmazta meg, hogy:

A PropTech olyan, mint a tinédzserkori szex, mindenki beszél róla, mindenki azt hiszi, hogy mások is csinálják, de valójában senki nem tudja, mit is csinál pontosan.

A szakértő elmondta azt is, hogy a PropTech csupán egy kis szelete az ingatlanpiac digitalizációjának, és igen lényeges eleme, hogy az emberek gondolkodása is változzon, ne csak a technológia. Ahhoz, hogy lépést tudjunk mindezekkel tartani, négy tanácsot fogalmazott meg:

"Senki ne dugja a fejét a homokba, ne zárkózzon el a változás lehetőségétől, ne vesztegesse az erőforrásait és cselekedjen most."

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium