Ingatlan

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

Portfolio
Még mindig nem jött el a várva várt fordulat a hazai irodapiacon. A kereslet 2018 első negyedévében is erős volt, az üresedési ráta egyetlen negyedév kivételével 2014 eleje óta folyamatosan csökken. Az idei év hátralévő részében azonban kétségkívül elindul az átadási boom, ami a jövő évben is folytatódhat, így várhatóan az üresedési ráta is emelkedésnek indul. Az idei első negyedévben a teljes állomány 18 ezer négyzetméterrel bővült - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.
Érdekel a hazai irodapiac helyzete? Kíváncsi vagy a legújabb folyamatokra? Csatlakozz az április 19-én megrendezésre kerülő FM & Office konferenciához, ahol a szakma legnagyobb képviselői vitatják meg a piac legfontosabb kérdéseit.


2018 első negyedéve során két új irodaépület került átadásra, 18 280 négyzetméterrel növelve a budapesti modern irodaállomány méretét. A belvárosban befejeződött a 2630 négyzetméteres Markó Irodák 9 irodaház építése, illetve a Váci úti folyosón átadták a Váci Greens irodakomplexum új, 15 650 négyzetméteres D fázisát. Ezen felül a BRF nyilvántartásába még egy épület bekerült, mely a továbbiakban újra irodaházként funkcionál. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 446 110 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 781 660 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület valamint 664 450 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

Az irodaállomány évente történő felülvizsgálata során 46 irodaház mérete változott és további 1 irodaház kikerült a modern iroda állományból, mivel nem felelt meg a BRF által felállított kritériumoknak.

Az üresedési ráta enyhén tovább csökkent; az első negyedév során 7,3 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Hasonlóan az előző negyedévekhez a legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda, ahol a teljes állomány üresedési rátája elérte a rekordalacsony 2,7 százalékot, míg a legmagasabb üresedési ráta (31,2 százalék) az agglomerációban mérhető.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.

A bruttó kereslet 2018 első negyedévében 91 100 négyzetmétert tett ki, ami 36 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül az új bérleti szerződések képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 59,4 százalékával, amit a szerződéshosszabbítások követtek 26,4 százalékkal. A bővülések részaránya 9,5 százalékot, az előbérleti szerződések 4,7 százalékot tettek ki ebben a negyedévben. A negyedév során saját tulajdonba vételt nem regisztráltak.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon
Az előző negyedévhez hasonlóan a legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosó részpiacon volt mérhető, a teljes volumen közel 36 százaléka. A Váci úti folyosó bérlői aktivitását a Belváros és Bel-Buda részpiacai követik, 12- 12 százalék körüli részesedéssel a teljes keresleten belül.

A BRF összesen 139 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 655 négyzetméter volt. 24 szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre: 13 új bérlővel kötött megállapodást, 7 szerződéshosszabbítást, 2 előbérleti szerződést és 2 bővülést.

A negyedév három legnagyobb méretű tranzakciója új szerződéskötés volt, melyeket a Váci úti folyosón bonyolítottak le, ebből a legnagyobb szerződést 6950 négyzetméteren írták alá a V188 irodaházban. A legnagyobb hosszabbítást 4770 négyzetméteren kötötték a budaörsi Terrapark komplexumban, míg a legnagyobb előbérleti szerződést az EcoDome épületében írták alá 1240 négyzetméteren. A negyedév legnagyobb bővülése a MOM Park Towersben történt, 1100 négyzetméteren. A nettó abszorpció a negyedik negyedév során 37 425 négyzetmétert tett ki.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
CTPark_Budapest_West