Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

2018. április 18. 10:39    
nyomtatás
 
Még mindig nem jött el a várva várt fordulat a hazai irodapiacon. A kereslet 2018 első negyedévében is erős volt, az üresedési ráta egyetlen negyedév kivételével 2014 eleje óta folyamatosan csökken. Az idei év hátralévő részében azonban kétségkívül elindul az átadási boom, ami a jövő évben is folytatódhat, így várhatóan az üresedési ráta is emelkedésnek indul. Az idei első negyedévben a teljes állomány 18 ezer négyzetméterrel bővült - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

Érdekel a hazai irodapiac helyzete? Kíváncsi vagy a legújabb folyamatokra? Csatlakozz az április 19-én megrendezésre kerülő FM & Office konferenciához, ahol a szakma legnagyobb képviselői vitatják meg a piac legfontosabb kérdéseit.2018 első negyedéve során két új irodaépület került átadásra, 18 280 négyzetméterrel növelve a budapesti modern irodaállomány méretét. A belvárosban befejeződött a 2630 négyzetméteres Markó Irodák 9 irodaház építése, illetve a Váci úti folyosón átadták a Váci Greens irodakomplexum új, 15 650 négyzetméteres D fázisát. Ezen felül a BRF nyilvántartásába még egy épület bekerült, mely a továbbiakban újra irodaházként funkcionál. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 446 110 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 781 660 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület valamint 664 450 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

Az irodaállomány évente történő felülvizsgálata során 46 irodaház mérete változott és további 1 irodaház kikerült a modern iroda állományból, mivel nem felelt meg a BRF által felállított kritériumoknak.


Az üresedési ráta enyhén tovább csökkent; az első negyedév során 7,3 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Hasonlóan az előző negyedévekhez a legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda, ahol a teljes állomány üresedési rátája elérte a rekordalacsony 2,7 százalékot, míg a legmagasabb üresedési ráta (31,2 százalék) az agglomerációban mérhető.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.A bruttó kereslet 2018 első negyedévében 91 100 négyzetmétert tett ki, ami 36 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül az új bérleti szerződések képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 59,4 százalékával, amit a szerződéshosszabbítások követtek 26,4 százalékkal. A bővülések részaránya 9,5 százalékot, az előbérleti szerződések 4,7 százalékot tettek ki ebben a negyedévben. A negyedév során saját tulajdonba vételt nem regisztráltak.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon


Az előző negyedévhez hasonlóan a legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosó részpiacon volt mérhető, a teljes volumen közel 36 százaléka. A Váci úti folyosó bérlői aktivitását a Belváros és Bel-Buda részpiacai követik, 12- 12 százalék körüli részesedéssel a teljes keresleten belül.

A BRF összesen 139 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 655 négyzetméter volt. 24 szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre: 13 új bérlővel kötött megállapodást, 7 szerződéshosszabbítást, 2 előbérleti szerződést és 2 bővülést.

A negyedév három legnagyobb méretű tranzakciója új szerződéskötés volt, melyeket a Váci úti folyosón bonyolítottak le, ebből a legnagyobb szerződést 6950 négyzetméteren írták alá a V188 irodaházban. A legnagyobb hosszabbítást 4770 négyzetméteren kötötték a budaörsi Terrapark komplexumban, míg a legnagyobb előbérleti szerződést az EcoDome épületében írták alá 1240 négyzetméteren. A negyedév legnagyobb bővülése a MOM Park Towersben történt, 1100 négyzetméteren. A nettó abszorpció a negyedik negyedév során 37 425 négyzetmétert tett ki.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Befektetési ingatlant keres? Óriási áresés! (x)

Kiváló lehetőségeket rejtő ingatlanok jelentős kedvezménnyel! 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium