Ha ma csak egy cikket olvasol el a raktárakról, ez legyen az!

2017. október 16. 14:42    
nyomtatás
 
A második negyedévhez hasonlóan az idei év harmadik negyedévében is 5,5 százalékos volt az ipari ingatlanok piacán mért üresedési ráta, ami jól mutatja, hogy egyelőre nem enyhül a városszéli csarnokok iránti érdeklődés - derül ki a BRF legfrissebb piaci elemzéséből.


2017 harmadik negyedévében két épülettel, összesen 26 670 négyzetméterrel bővült az ipari állomány: az Inpark Páty logisztikai parkban átadtak egy új épület a Kühne & Nagel számára, továbbá az állomány része lett egy 3 600 négyzetméteres, korábban tulajdonos által használ raktár is. A budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 1 980 460 négyzetméter.

Ha ma csak egy cikket olvasol el a raktárakról, ez legyen az!

A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet 122 020 négyzetmétert tett ki, ami 44 százalékos bővülést mutat az előző év azonos negyedévében mérthez viszonyítva. A keresleten belül a szerződéshosszabbítások aránya 68 százalék volt, amit az új szerződések követtek 19 százalékkal. Két előbérleti szerződést kötöttek a negyedév során, összesen 14 420 négyzetméter területre, ami a teljes kereslet 12 százalékát tette ki. A bővülések aránya 1 százalék volt.

2017 harmadik negyedévében a BRF összesen 19 tranzakciót regisztrált, melyből négy szerződés haladta meg a 10 000 négyzetmétert. Ezek az ügyletek a teljes kereslet 73 százalékát tették ki. Az átlagos tranzakcióméret 6422 négyzetméter volt, a medián érték 2200 négyzetméter. Ez az átlagosnál kisebb szerződések magas számát tükrözi.

A bérleti szerződések 99 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 7114 négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 540 négyzetméter volt.

Ha ma csak egy cikket olvasol el a raktárakról, ez legyen az!

A legnagyobb szerződéskötés a negyedév során egy 37 510 négyzetméteres hosszabbítás volt a Prologis Park Budapest - Üllő területén. A legnagyobb új szerződést a Prologis Park Budapest - Gyál csarnokára kötötték 19 590 négyzetméteren.

Az üresedési ráta az előző negyedévben mért, rekordalacsony 5,5 százalékon stagnál. Jelenleg összesen 109 905 négyzetméternyi ipari terület áll üresen és egy épületben sincs 10 000 négyzetméter feletti egybefüggő kiadatlan terület. A nettó abszorpció pozitív maradt a második negyedévben, 25 005 négyzetmétert tett ki.

Ha ma csak egy cikket olvasol el a raktárakról, ez legyen az!

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és a Robertson Hungary.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír





hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium