Agárdi: már gin, rum és whisky is készül a Velencei-tó partján (x)
Azt gondolom, hogy két dolog jellemzi igazán az Agárdit: a minőség és az innováció. Ezt tükrözik a nemzetközi italok is, itt mutatjuk meg, hogy egy magyar termelő, gyártó hogyan tud világszínvonalú terméket csinálni - és itt is a minőség, a szakmai odafigyelés és az innováció a meghatározó. Az egyik újdonság a rum, a másik a gin, a harmadik - ami már piacon volt, de most egy új tétellel jöttünk ki - a whisky.

A rum alapanyaga a cukornád melasz, ami Paraguayból érkezett, és itt, Agárdon dolgoztuk fel. Van egy speciális élesztő, ami szintén a cukornád hazájából érkezett, amivel a cukor erjedését beindítottuk, ez egy válogatott fajélesztő. Utána pedig adtunk neki egy szép magyar vonalat: tokaji tölgyfahordóban érleltük négy éven keresztül, olyan hordóban, amiben korábban ötputtonyos aszú volt az Oremus pincészettől. A rum négy éven keresztül fejlődött, érlelődött azzá, ami most a palackban van.
A kísérletezésre nem nagyon volt időnk, ezért külföldi szakemberek véleményére, tapasztalatára hagyatkozva választottuk ki ezt az alapanyagot, és szintén elismert külföldi szakemberek adtak támpontot, hogy az erjesztés hogyan és mivel történjen. Onnantól kezdve viszont a mi kezünkben volt a dolog, hogy az erjesztés, lepárlás, és az érlelés során mi az, amit ki tudunk alakítani belőle.
A rumnak több formája van, az érleletlen fehér és az érlelt, ráadásul minden országnak, gyártónak más az elképzelése, a filozófiája. Mi úgy gondoltuk, hogy attól lesz igazán egyedi, hogy egy ismert magyar terméket valahogy belecsempészünk. Ha már itt van egy gyönyörű szép bortermő vidékünk egy olyan specialitással, ami nem sok helyen van a világon, miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget?Nem nehéz kitalálni, hogy az Agárdi ginjénél is van hasonló csavar: ennél az italnál nem jöhetett szóba a tokaji hordó. De mit találtak ki hozzá?
A gin nem egyszerű műfaj, kétéves fejlesztés volt, mire eljutottunk ahhoz a keverékhez, ami most a palackba került. Könnyű azt mondani, hogy alkohol és boróka kell hozzá, de ezen kívül nagyon sok olyan fűszernövény szóba jöhet, ami meghatározza a gin karakterét, típusát. Az én fejemben megszületett az a vonal, amire szerettem volna eljutni. Számomra a gin kell, hogy a boróka jellegét hordozza magán, ugyanakkor szeretem a fiatalos és lendületes jelleget, a citrusos, friss, üde, gyümölcsös jegyeket is belecsempészni.

A whisky már korábban is tokaji hordókban érlelődött: de milyen karaktereket hordoz az, ami most kerül a boltokba?
Négy maláta keverékét használjuk, egyharmada bükkfán füstölt, kétharmada füstöletlen, de az is különböző karakterű maláták keveréke. Itt is segítségül hívtam azokat a szakembereket, akik számomra meghatározók, kértem a tanácsukat, hogy mely maláták közül válogassak, melyik milyen íz- és illatvilágot kölcsönöz a terméknek.
Ugyanúgy az Oremus pincészet fahordóiban érlelődik, ott várja a beteljesülését. Szerintem inkább a japán stílusú whiskykre hasonlít, nem annyira füstös, nem annyira jódos jellegű. Inkább a gyümölcsösség, a fiatalosság, a lendület az, ami meghatározza.
Mennyire nehéz Magyarországon készíteni ezeket a termékeket? Az alapanyag csak részben elérhető, de mi a helyzet a technológiával? Az Agárdinál rendelkezésre állnak a gin vagy a whisky készítéséhez szükséges eszközök?
A gin, illetve a rum készítéséhez a technológiánk megvan. A whisky készítésénél egyetlen lépcső nincs még meg, de ha az igény úgy alakítja, és bízunk benne, hogy mindhárom termék sikertörténet lesz, akkor ezt is be fogjuk építeni. Ez a lépcső az, amikor a malátát elcukrosítjuk, mint a sörfőzdében, hogy az alkoholos erjedés megtörténhessen
És a gyakorlatban is ez történik: a malátát elvisszük egy sörfőzdébe. A malátában ugyanis az energia keményítőben van jelen, ezt kell elcukrosítani, ami hő- és enzimkezelés során történik meg. De onnantól kezdve a folyamat nálunk zajlik le, hiszen az erjesztéstechnológia, illetve a lepárlástechnológia is megvan nálunk.
Kinek szánják az új párlatokat? Az a fontos, hogy a bárokban legyenek jelen, vagy azon van a hangsúly, hogy a nappalik bárszekrényeibe kerüljenek inkább?
Mindhárom termék mindkét célcsoportot meg kívánja hódítani. Akik ínyencek, keresik a különlegességet, a szépséget, azokat próbáljuk meg magunkhoz csalogatni, hogy nézzék meg, hogy az Agárdi a pálinkán kívül milyen nemzetközi italokat és milyen minőségben tud készíteni. Ezek a bárok és a magánemberek is.
Ha az országhatáron kívülre kacsingatunk, a ginkultúra például hatalmasat nőtt tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, egy nagyon izgalmas világ ez. A termelő a gyógynövények kiválasztásával tudja a saját elképzelésére formálni ezeket a termékeket. De ugyanez van a rumnál is. Reneszánszát éli, és remélem, hogy ez előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzik, és egyre több rumtípus lesz kapható.
Mi ezen felbuzdulva készítettük el ezeket a termékeket. Az átlagember kicsit talán műveltebb a whisky világában, mint a rum vagy a gin világában - és mivel Magyarországon még ez is eléggé gyerekcipőben jár, szerettünk volna itt is az elsők között lenni. Tudomásom szerint az országban két főzde van, ahol szintén whiskyvel próbálkoznak.Az persze nem kérdés, hogy továbbra is a pálinka lesz a meghatározó termék. Milyen az idei termés, hol tartanak a pálinkakészítési folyamatok október közepén?
A pálinka természetesen a szívügyünk, és az is marad. Ez inkább egy kis kiruccanás a világ italai közé, és itt is szeretnénk az Agárditól megszokott színvonalat megütni, csakúgy, mint a pálinkákban.

Ez a folyamat a pálinkakészítés legérdekesebb része, és szívesen meg is mutatjuk az érdeklődőknek. Agárdon lehetőség van a főzde megtekintésére, a termékek kóstolására, illetve van egy éttermünk, ahol a legizgalmasabb étel és pálinka-párosításokkal várjuk vendégeinket.
(x)
Friss felvételek érkeztek a lebombázott amerikai légibázisról – Komoly károk látszódnak rajta
Érzékeny ponton csapott le a ballisztikus rakéta.
Itt a sokak által várt fordulat a Wizz Airnél?
Megnéztük, milyenek a részvény kilátásai.
Gyakorlatilag megszűnhet a kereskedelem Amerika és Európa között, ha megvalósul Trump fenyegetése
Elszántak az európai politikusok.
Kínai kereskedők vegzálásával foltozná be Brüsszel a saját bárkáján ütött tátongó lyukat
Minden forrásra szükség lesz az unió talpon maradásához.
Hajszálra volt a béke, de ismét szólnak a fegyverek: sokat szenvedett népcsoport került a célkeresztbe
Nem igazán szokták hagyni az ilyen vegzálásokat.
Bejelentette a Revolut: újra ki lehet utalni egyes kriptopénzeket
Egyelőre nem minden kriptónál működik ez.
Miért nem emelkedik mindig az infláció, ha vámot emelnek?
Súlyos inflációt jósoltak az elemzők, amikor Donald Trump áprilisban bedurrantotta a vámháborút, és jogosan: a vámok növelik az importált termékek árát, ami végső soron a... The post Mié
Szegény, de szexi...
Kicsit kapitalista, kicsit szocialista; kicsit nyugati, kicsit keleti; kicsit drága, kicsit olcsó: ez Berlin Zentuccio szemüvegén át. A HOLDBLOG állandó világutazó szerzője a német fővárosról
Top 10 osztalék részvény - 2025. július
Július elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, itt az eredmény.Fontosabb infók a lista összeállításával kapcsolatbanElőző hón
Mi a baj a statisztikáról szóló törvény új, anonimizálásra vonatkozó definíciójával?
A Magyarország versenyképességének javítása érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2025. évi LXVII. törvény* több ponton is módosította a hivatalos statisztikáról szóló
Hulladékhő újragondolva: így fűtik Finnországban az otthonokat
Az adatközpontok működése hatalmas mennyiségű hőt termel, amely a legtöbb helyen kárba vész. A pazarlást felismerve Finnország a számítógépes feldolgozólétesítmé
A TB kiskönyv múltja, jelene és digitális jövője
A magyar társadalombiztosítási rendszer egyik ikonikus, papíralapú dokumentuma, a köznyelvben csak TB kiskönyvként ismert igazolvány hamarosan digitális formában él tovább. Bár sok munkáltat
Balásy Zsolt (és a HOLD) új kollégát keres
Az After Hoursben is elhangzott, a LinkedIn-en is fent van: junior elemző kollégákat keres a HOLD. Ritkán hirdetünk meg elemzői állást nyilvánosan, szóval kérünk minden... The post Balásy Zsol
Spórolj energiát, kapj pénzt - új lehetőség a vállalkozásoknak!
A KEHOP Plusz-4.1.6-25 kódszámú hitelkonstrukció célja, hogy kedvezményes, kamatmentes kölcsön révén segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, valamint a víziközmű szolgáltatókat

Limit, Stop, vagy Piaci? Megbízások, amikkel nem lősz mellé!
Ismerd meg a tőzsdei megbízások világát, és tanulj meg profin navigálni a piacokon!
Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?
Első lépések a tőzsdei befektetés terén. Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?
Csúnya képet mutathat egy fontos mutató Magyarországon
A trendek alapján baljósak a kilátások.
Rekordon a BUX: mi lehet a hátralevő év sikersztorija?
Négy év után duplázódott az index.
Ismét pofon vágta Európát a kínai autóipar
A Xiaomi autója árnyékot vethet a Porsche modelljeire is.
