Agárdi: már gin, rum és whisky is készül a Velencei-tó partján (x)
Azt gondolom, hogy két dolog jellemzi igazán az Agárdit: a minőség és az innováció. Ezt tükrözik a nemzetközi italok is, itt mutatjuk meg, hogy egy magyar termelő, gyártó hogyan tud világszínvonalú terméket csinálni - és itt is a minőség, a szakmai odafigyelés és az innováció a meghatározó. Az egyik újdonság a rum, a másik a gin, a harmadik - ami már piacon volt, de most egy új tétellel jöttünk ki - a whisky.

A rum alapanyaga a cukornád melasz, ami Paraguayból érkezett, és itt, Agárdon dolgoztuk fel. Van egy speciális élesztő, ami szintén a cukornád hazájából érkezett, amivel a cukor erjedését beindítottuk, ez egy válogatott fajélesztő. Utána pedig adtunk neki egy szép magyar vonalat: tokaji tölgyfahordóban érleltük négy éven keresztül, olyan hordóban, amiben korábban ötputtonyos aszú volt az Oremus pincészettől. A rum négy éven keresztül fejlődött, érlelődött azzá, ami most a palackban van.
A kísérletezésre nem nagyon volt időnk, ezért külföldi szakemberek véleményére, tapasztalatára hagyatkozva választottuk ki ezt az alapanyagot, és szintén elismert külföldi szakemberek adtak támpontot, hogy az erjesztés hogyan és mivel történjen. Onnantól kezdve viszont a mi kezünkben volt a dolog, hogy az erjesztés, lepárlás, és az érlelés során mi az, amit ki tudunk alakítani belőle.
A rumnak több formája van, az érleletlen fehér és az érlelt, ráadásul minden országnak, gyártónak más az elképzelése, a filozófiája. Mi úgy gondoltuk, hogy attól lesz igazán egyedi, hogy egy ismert magyar terméket valahogy belecsempészünk. Ha már itt van egy gyönyörű szép bortermő vidékünk egy olyan specialitással, ami nem sok helyen van a világon, miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget?Nem nehéz kitalálni, hogy az Agárdi ginjénél is van hasonló csavar: ennél az italnál nem jöhetett szóba a tokaji hordó. De mit találtak ki hozzá?
A gin nem egyszerű műfaj, kétéves fejlesztés volt, mire eljutottunk ahhoz a keverékhez, ami most a palackba került. Könnyű azt mondani, hogy alkohol és boróka kell hozzá, de ezen kívül nagyon sok olyan fűszernövény szóba jöhet, ami meghatározza a gin karakterét, típusát. Az én fejemben megszületett az a vonal, amire szerettem volna eljutni. Számomra a gin kell, hogy a boróka jellegét hordozza magán, ugyanakkor szeretem a fiatalos és lendületes jelleget, a citrusos, friss, üde, gyümölcsös jegyeket is belecsempészni.

A whisky már korábban is tokaji hordókban érlelődött: de milyen karaktereket hordoz az, ami most kerül a boltokba?
Négy maláta keverékét használjuk, egyharmada bükkfán füstölt, kétharmada füstöletlen, de az is különböző karakterű maláták keveréke. Itt is segítségül hívtam azokat a szakembereket, akik számomra meghatározók, kértem a tanácsukat, hogy mely maláták közül válogassak, melyik milyen íz- és illatvilágot kölcsönöz a terméknek.
Ugyanúgy az Oremus pincészet fahordóiban érlelődik, ott várja a beteljesülését. Szerintem inkább a japán stílusú whiskykre hasonlít, nem annyira füstös, nem annyira jódos jellegű. Inkább a gyümölcsösség, a fiatalosság, a lendület az, ami meghatározza.
Mennyire nehéz Magyarországon készíteni ezeket a termékeket? Az alapanyag csak részben elérhető, de mi a helyzet a technológiával? Az Agárdinál rendelkezésre állnak a gin vagy a whisky készítéséhez szükséges eszközök?
A gin, illetve a rum készítéséhez a technológiánk megvan. A whisky készítésénél egyetlen lépcső nincs még meg, de ha az igény úgy alakítja, és bízunk benne, hogy mindhárom termék sikertörténet lesz, akkor ezt is be fogjuk építeni. Ez a lépcső az, amikor a malátát elcukrosítjuk, mint a sörfőzdében, hogy az alkoholos erjedés megtörténhessen
És a gyakorlatban is ez történik: a malátát elvisszük egy sörfőzdébe. A malátában ugyanis az energia keményítőben van jelen, ezt kell elcukrosítani, ami hő- és enzimkezelés során történik meg. De onnantól kezdve a folyamat nálunk zajlik le, hiszen az erjesztéstechnológia, illetve a lepárlástechnológia is megvan nálunk.
Kinek szánják az új párlatokat? Az a fontos, hogy a bárokban legyenek jelen, vagy azon van a hangsúly, hogy a nappalik bárszekrényeibe kerüljenek inkább?
Mindhárom termék mindkét célcsoportot meg kívánja hódítani. Akik ínyencek, keresik a különlegességet, a szépséget, azokat próbáljuk meg magunkhoz csalogatni, hogy nézzék meg, hogy az Agárdi a pálinkán kívül milyen nemzetközi italokat és milyen minőségben tud készíteni. Ezek a bárok és a magánemberek is.
Ha az országhatáron kívülre kacsingatunk, a ginkultúra például hatalmasat nőtt tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, egy nagyon izgalmas világ ez. A termelő a gyógynövények kiválasztásával tudja a saját elképzelésére formálni ezeket a termékeket. De ugyanez van a rumnál is. Reneszánszát éli, és remélem, hogy ez előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzik, és egyre több rumtípus lesz kapható.
Mi ezen felbuzdulva készítettük el ezeket a termékeket. Az átlagember kicsit talán műveltebb a whisky világában, mint a rum vagy a gin világában - és mivel Magyarországon még ez is eléggé gyerekcipőben jár, szerettünk volna itt is az elsők között lenni. Tudomásom szerint az országban két főzde van, ahol szintén whiskyvel próbálkoznak.Az persze nem kérdés, hogy továbbra is a pálinka lesz a meghatározó termék. Milyen az idei termés, hol tartanak a pálinkakészítési folyamatok október közepén?
A pálinka természetesen a szívügyünk, és az is marad. Ez inkább egy kis kiruccanás a világ italai közé, és itt is szeretnénk az Agárditól megszokott színvonalat megütni, csakúgy, mint a pálinkákban.

Ez a folyamat a pálinkakészítés legérdekesebb része, és szívesen meg is mutatjuk az érdeklődőknek. Agárdon lehetőség van a főzde megtekintésére, a termékek kóstolására, illetve van egy éttermünk, ahol a legizgalmasabb étel és pálinka-párosításokkal várjuk vendégeinket.
(x)
Bíróság döntött: jogellenesen bocsátották el tízezreket az Egyesült Államokban
A visszahelyezésükről ugyanakkor nem döntött.
MÁV: nem siklott ki a mentődaru, de a kerekei leugrottak a sínről
Ez a cáfolatok napja a vasútnál.
Mennyire emelik meg az inflációt a vámok?
A vámemelések hatása fokozatosan és közvetetten épül be a gazdaságba.
Hálapénz betiltása: riasztó tendencia indult el
Az orvosok máshonnan pótolják a bevételeket.
Megjött Trump felszólítása: ennyi volt az orosz olajnak!
A NATO-tagállamoknak címezte levelét.
Top 10 osztalék részvény - 2025. szeptember
Szeptember másodikán kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, itt az eredmény.Fontosabb infók a lista összeállításával kapcsolatbanElőz
Az energetikai dekarbonizációban is szerepet kaphat a hidrogén
Miközben a hidrogénmeghajtás fontos eszköze lehet a közlekedés kizöldítésének, arról lényegesen kevesebb szó esik, hogy a hidrogén az ipar dekarbonizációjában is sz
Ezek a befektetések aranybányák - szó szerint!
Közel két évvel ezelőtt, az árfolyam kitörése előtt pár hónappal azt írtam elemzésemben, hogy az aranyárfolyam radikális emelkedése szinte garantált, akár háromszorozhat is a sárga... Th

Amikor a rosszabb befektetés is megéri
Korábban már írtam arról, hogy mennyire nem szeretem a béren kívüli juttatásokat. Teljesen feleslegesek, elvesznek egy csomó időt, és végeredményben csak azért léteznek, mert adókedvezmény
Milton Friedman és az MMT
Milton Friedman: From Modern Monetary Theory to Monetarism címmel ma cikkem olvasható a Naked Capitalism oldalon. Innen is köszönöm Yves Smith szerkesztőnek a közlést, aki egy rövid felvezetést i
Otthon Start kamatok, kedvezmények: meglepő különbségek a bankok között!
Az Otthon Start program elrajtolt, a bankok pedig - szinte versenyt futva - igyekeznek rálicitálni egymásra nem csak kamatokban, de kedvezményekben és extra jóváírásokban is. Mutatjuk, mit kínál
Két éves a bejelentővédelmi törvény
2023 nyarán lépett hatályba a 2023. évi XXV. törvény, - a panasztörvény - amely a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentéséről szól. A bejelentővéd

Elérhetőek-e az EU-s zöldítési célok?
Az IRENA 2025 júniusi jelentése átfogó képet ad az EU energiaátállási kilátásairól, szektoronkénti bontásban, valamint ismerteti a dekarbonizáció várható társadalmi és gazdasági hatása

Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?
Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.
Mi lesz a kormány ötezermilliárdos tervével? Szaporodnak a kérdőjelek
Portfolio Checklist: mikor lesz Paks II-es áram a konnektorunkban?
Erre kevesen számítottak: ő most a világ leggazdagabb embere
Újra hasít az AI-sztori.
Mi lesz veled, magyar búza? Drasztikus váltás kell
Aduász lehet a búza itthon, a fajtaválasztáson és a technológián azonban nagyon sok múlik.
