Agárdi: már gin, rum és whisky is készül a Velencei-tó partján (x)
Azt gondolom, hogy két dolog jellemzi igazán az Agárdit: a minőség és az innováció. Ezt tükrözik a nemzetközi italok is, itt mutatjuk meg, hogy egy magyar termelő, gyártó hogyan tud világszínvonalú terméket csinálni - és itt is a minőség, a szakmai odafigyelés és az innováció a meghatározó. Az egyik újdonság a rum, a másik a gin, a harmadik - ami már piacon volt, de most egy új tétellel jöttünk ki - a whisky.

A rum alapanyaga a cukornád melasz, ami Paraguayból érkezett, és itt, Agárdon dolgoztuk fel. Van egy speciális élesztő, ami szintén a cukornád hazájából érkezett, amivel a cukor erjedését beindítottuk, ez egy válogatott fajélesztő. Utána pedig adtunk neki egy szép magyar vonalat: tokaji tölgyfahordóban érleltük négy éven keresztül, olyan hordóban, amiben korábban ötputtonyos aszú volt az Oremus pincészettől. A rum négy éven keresztül fejlődött, érlelődött azzá, ami most a palackban van.
A kísérletezésre nem nagyon volt időnk, ezért külföldi szakemberek véleményére, tapasztalatára hagyatkozva választottuk ki ezt az alapanyagot, és szintén elismert külföldi szakemberek adtak támpontot, hogy az erjesztés hogyan és mivel történjen. Onnantól kezdve viszont a mi kezünkben volt a dolog, hogy az erjesztés, lepárlás, és az érlelés során mi az, amit ki tudunk alakítani belőle.
A rumnak több formája van, az érleletlen fehér és az érlelt, ráadásul minden országnak, gyártónak más az elképzelése, a filozófiája. Mi úgy gondoltuk, hogy attól lesz igazán egyedi, hogy egy ismert magyar terméket valahogy belecsempészünk. Ha már itt van egy gyönyörű szép bortermő vidékünk egy olyan specialitással, ami nem sok helyen van a világon, miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget?Nem nehéz kitalálni, hogy az Agárdi ginjénél is van hasonló csavar: ennél az italnál nem jöhetett szóba a tokaji hordó. De mit találtak ki hozzá?
A gin nem egyszerű műfaj, kétéves fejlesztés volt, mire eljutottunk ahhoz a keverékhez, ami most a palackba került. Könnyű azt mondani, hogy alkohol és boróka kell hozzá, de ezen kívül nagyon sok olyan fűszernövény szóba jöhet, ami meghatározza a gin karakterét, típusát. Az én fejemben megszületett az a vonal, amire szerettem volna eljutni. Számomra a gin kell, hogy a boróka jellegét hordozza magán, ugyanakkor szeretem a fiatalos és lendületes jelleget, a citrusos, friss, üde, gyümölcsös jegyeket is belecsempészni.

A whisky már korábban is tokaji hordókban érlelődött: de milyen karaktereket hordoz az, ami most kerül a boltokba?
Négy maláta keverékét használjuk, egyharmada bükkfán füstölt, kétharmada füstöletlen, de az is különböző karakterű maláták keveréke. Itt is segítségül hívtam azokat a szakembereket, akik számomra meghatározók, kértem a tanácsukat, hogy mely maláták közül válogassak, melyik milyen íz- és illatvilágot kölcsönöz a terméknek.
Ugyanúgy az Oremus pincészet fahordóiban érlelődik, ott várja a beteljesülését. Szerintem inkább a japán stílusú whiskykre hasonlít, nem annyira füstös, nem annyira jódos jellegű. Inkább a gyümölcsösség, a fiatalosság, a lendület az, ami meghatározza.
Mennyire nehéz Magyarországon készíteni ezeket a termékeket? Az alapanyag csak részben elérhető, de mi a helyzet a technológiával? Az Agárdinál rendelkezésre állnak a gin vagy a whisky készítéséhez szükséges eszközök?
A gin, illetve a rum készítéséhez a technológiánk megvan. A whisky készítésénél egyetlen lépcső nincs még meg, de ha az igény úgy alakítja, és bízunk benne, hogy mindhárom termék sikertörténet lesz, akkor ezt is be fogjuk építeni. Ez a lépcső az, amikor a malátát elcukrosítjuk, mint a sörfőzdében, hogy az alkoholos erjedés megtörténhessen
És a gyakorlatban is ez történik: a malátát elvisszük egy sörfőzdébe. A malátában ugyanis az energia keményítőben van jelen, ezt kell elcukrosítani, ami hő- és enzimkezelés során történik meg. De onnantól kezdve a folyamat nálunk zajlik le, hiszen az erjesztéstechnológia, illetve a lepárlástechnológia is megvan nálunk.
Kinek szánják az új párlatokat? Az a fontos, hogy a bárokban legyenek jelen, vagy azon van a hangsúly, hogy a nappalik bárszekrényeibe kerüljenek inkább?
Mindhárom termék mindkét célcsoportot meg kívánja hódítani. Akik ínyencek, keresik a különlegességet, a szépséget, azokat próbáljuk meg magunkhoz csalogatni, hogy nézzék meg, hogy az Agárdi a pálinkán kívül milyen nemzetközi italokat és milyen minőségben tud készíteni. Ezek a bárok és a magánemberek is.
Ha az országhatáron kívülre kacsingatunk, a ginkultúra például hatalmasat nőtt tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, egy nagyon izgalmas világ ez. A termelő a gyógynövények kiválasztásával tudja a saját elképzelésére formálni ezeket a termékeket. De ugyanez van a rumnál is. Reneszánszát éli, és remélem, hogy ez előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzik, és egyre több rumtípus lesz kapható.
Mi ezen felbuzdulva készítettük el ezeket a termékeket. Az átlagember kicsit talán műveltebb a whisky világában, mint a rum vagy a gin világában - és mivel Magyarországon még ez is eléggé gyerekcipőben jár, szerettünk volna itt is az elsők között lenni. Tudomásom szerint az országban két főzde van, ahol szintén whiskyvel próbálkoznak.Az persze nem kérdés, hogy továbbra is a pálinka lesz a meghatározó termék. Milyen az idei termés, hol tartanak a pálinkakészítési folyamatok október közepén?
A pálinka természetesen a szívügyünk, és az is marad. Ez inkább egy kis kiruccanás a világ italai közé, és itt is szeretnénk az Agárditól megszokott színvonalat megütni, csakúgy, mint a pálinkákban.

Ez a folyamat a pálinkakészítés legérdekesebb része, és szívesen meg is mutatjuk az érdeklődőknek. Agárdon lehetőség van a főzde megtekintésére, a termékek kóstolására, illetve van egy éttermünk, ahol a legizgalmasabb étel és pálinka-párosításokkal várjuk vendégeinket.
(x)
Német vezérőrnagy figyelmeztetett a Kreml mesterterve miatt: elképesztő számot mondott be
Durván növelnék a kapacitást.
Olyan történt az európai energiarendszerben, amire még nem volt példa − Mi áll a háttérben?
A napenergia lett az EU legnagyobb áramforrása.
Bikák és Medvék: Kivel jobb haverkodni a tőzsdén? - Interaktív, díjmentes online előadás
Gyakorlati, hasznos, érthető
Évszázados esőzés, áradás, aztán földcsuszamlás követelt halálos áldozatokat: hamarosan pedig hőhullám jön
Egymást követik a szélsőséges időjárási jelenségek Dél-Koreában.
Itt a kánikula, életbe lépett a másodfokú hőségriasztás - Térképek és előrejelzések érkeztek
Ez várható, erre kell figyelni.
A fegyverkezési hullám ezen hatásáról alig beszélnek, pedig katasztrofális a klímára
Ha a világ hadseregei egy ország lennének, akkor a világ 4. legnagyobb ÜHG-kibocsátóinak számítanának.
Miért akarja meghódítani Ukrajnát Putyin? – Száz évvel ezelőtti szövegek adhatnak választ a kérdésre
Ki volt Pjort Szavickij, az eurázsianizmus egyik alapítója?
A TB kiskönyv múltja, jelene és digitális jövője
A magyar társadalombiztosítási rendszer egyik ikonikus, papíralapú dokumentuma, a köznyelvben csak TB kiskönyvként ismert igazolvány hamarosan digitális formában él tovább. Bár sok munkáltat
VIDEÓ! Bitcoin a csúcson, altcoinok készenlétben: Indul a következő altszezon?
2025. július 1-jétől Magyarország új kriptovaluta-szabályozása lépett életbe, amely kizárólag hivatalosan engedélyezett szolgáltatók közreműködésével teszi lehetővé a kriptovaluták v
Követett részvények - 2025. július
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a hetes chartokat nézem, 4-5 gyertya születik egy hónap alatt, ennyit már érdemes újra kiért
A magyar állam találkozása a közgazdaságtannal
A kormány több bevételszerző próbálkozása alatt is beleütközött a Laffer-görbébe. Ideje tehát megnézni, mit is tud ez az egyszerű, de annál fontosabb közgazdasági összefüggés, és... T
Ehető, újratölthető, komposztálható: fenntartható csomagolások az élelmiszeriparban
Ehető, újratölthető, komposztálható: fenntartható csomagolások az élelmiszeriparban Évente több százmillió tonna műanyagot állítunk elő, melynek jelentős
Régi berögződések - elengedjük őket?
Pár hete az egyik kommentben V nevű olvasóm felvetette, hogy mennyire fontos néha felülvizsgálni a spórolási szokásainkat is. Lehet, hogy valami, ami 10 éve még értelmes és hasznos dolog volt
Target Corporation - elemzés
2022-ben vettem belőle 165-ön, leginkább kereskedési céllal, de osztalékot is fizetett, ha nem is sokat. 2024-ben adtam el kis bukóban. Most megint a szemem elé került, a Top10-es listám hetedikj
G20-csoport: úton a szén-dioxid-mentes áramtermelés felé
Technológiai trendek, kihívások és szakpolitikai irányok az IEA 2025-ös jelentése alapján.


Agrárvita: mi szól a nagy EU-s agrárreform mellett és ellen?
Szakértőink ütköztették érveiket a területalapú támogatások reformjáról.
Egyre többet tudunk az Otthon Start hitelről: kik lesznek az igazi nyertesek?
A Kormányinfón Gulyás Gergely igyekezett tisztázni a félreértéseket.
Drámai változások zajlanak Európában, ennek mindenki megissza a levét
Komoly döntések előtt állunk: 8,5 milliárd ember ellátása és a bolygó jövője a tét.
Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?
Első lépések a tőzsdei befektetés terén. Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?
Bikák és Medvék: Kivel jobb haverkodni a tőzsdén?
Hogyan ismerd fel, hogy épp emelkedő (bull) vagy csökkenő (bear) piacon jársz? Megtanulhatod, mikor érdemes növelni a kockázatvállalást, és mikor jobb óvatosan hátrálni.