Prémium

A kedvezményes áfával nem nőtt az eladó új lakások száma (x)

Portfolio
Most, hogy az új építésű lakások kedvezményes áfája jól meghatározott feltételek mellett 2023-ig marad, a piac megnyugodni látszik. A vevőknek már nem olyan sürgős a lakásvásárlás, mert ugye van még idő 2023-ig?! Az a tény viszont, hogy hiába a meghosszabbított határidő, új lakások már nem kerülnek tömegesen a piacra, sokaknak elkerüli a figyelmét.
A jogszabály-módosítással nem az volt a cél, hogy még több ezer új lakást engedjenek ki a piacra kedvezményes áfával, hanem hogy a meglévő és folyamatban lévő fejlesztések a jelenlegi szűkös kivitelezői kapacitások mellett is biztonságosan befejezhetők legyenek, és ne jelentsen anyagi kockázatot a meglévő vásárlók számára egy esetleges áfa növekedés.

A kedvezményes áfával nem nőtt az eladó új lakások száma
Jelenleg egy vákuum keletkezett az új lakás piacon, mivel a rohamosan fogyó "5%-os áfás" lakások utánpótlása ugye megállt, a fejlesztők pedig egyelőre tesztelik az "új áfás" árakat a piaccal. Tehát ebből adódóan a lakások egyre csak fogynak. Aki az elkövetkező két évben szeretne tulajdonhoz jutni, annak ajánlott minél hamarabb megtalálni álmai lakását, mert a kínálat egyelőre csak csökken. Ennek eleve van egy árfelhajtó hatása, ami majd akkor lesz igazán érezhető, ha a kedvezményes áfás lakásokból teljesen kifogy a piac, mert most még azoknak az árai mérvadóak.

Eteley Gábor, az Allure Residence Budapest értékesítési igazgatója szerint, aki most vásárol lakást, az ne feltéten csak az árat nézze. "Aki most lakást vesz, az nézzen szét, abba gondoljon bele, hogy ha 10 vagy akár 20 év múlva el szeretné adni a kiszemelt lakást, akkor is lesz-e annyira vonzó az ingatlan környezete, mint most, amikor megveszi?! Legyen nagyon tudatos, olyan beruházótól vásároljon, aki stabil, megbízható. Olyan helyen vásároljon, ahol nemcsak megmarad, hanem növekszik a lakás értéke. Ilyen a 9. kerület is, ahol a frekventáltabb részeken 30%-kal nőtt a kiadó lakások bérleti díja, ha egyáltalán találunk szabadon. Ezeket a szempontokat figyelemben véve lakásáfától függetlenül időtálló értéket vásárolhat az ember, nemcsak egy lakást."

(x)
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
recruiTECH BLUE rendezvény konferencia