Prémium

Forradalmi változás a KELER-nél (x)

Portfolio
Komoly változtatásokat hajt végre az idén 25 éves fennállását ünneplő KELER Csoport. Új működési modellel, a beszállítói kitettség megszüntetésével, saját kézbe vett rendszerrel vág neki a következő időszaknak - mondta a Portfóliónak Mónus Attila, a KELER vezérigazgatója. Az interjúból kiderül, hogy a hatékonyság fokozására és a nemzetközi terjeszkedésre koncentrál a teljes körű szolgáltatást nyújtó vállalatcsoport. A cégvezető beszélt továbbá a fintech-forradalomról, valamint arról, hogy a kisebb vállalatméret miért jelenthet versenyelőnyt a nemzetközi piacon.
Az év vége a számvetés ideje, a KELER-nél azonban az 25 évvel ezelőtti alapítás is indokolja ezt. Mi történt az elmúlt 25 évben?
Rengeteg eredményt lehetne felsorolni az utóbbi két évtizedből, de szinte az összes lépés hozzájárult ahhoz, hogy mára a KELER nemzetközi szinten is ismert, sőt, elismert elszámolóházzá vált. Olyan elszámolóházról beszélhetünk, amely a magyar piac érdekeit maximálisan figyelembe véve olyan külföldi terjeszkedést valósít meg lépésről lépésre, amelynek köszönhetően a régióban meghatározó szerepe lesz. Persze a nemzetközi irány nem újdonság a KELER-nél, régóta van nemzetközi stratégiánk és korábban is voltak kiemelkedő lépések. Már a kétezres évek elején rendelkezett a KELER nemzetközi értéktári linkkel és szerepet játszott a magyar részvények GDR/ADR programjaiban. Valamint elsőként nyújtott olyan cross border szolgáltatást az egész tőkepiac számára, amely akkor a befektetési alapok részére egy olcsó és hatékony megoldást adott a külföldi értékpapírok letétkezelésére.

Nyilván mindig lehet előrébb lépni, fejleszteni, hogy áll most a vállalat, pontosabban a KELER KSZF-fel együtt a KELER Csoport?
Túlzás nélkül forradalmi váltás van folyamatban. Eddig ugyanis saját rendszer nélkül szolgáltatott a KELER, azaz külsősöktől kapott licenceken keresztül biztosította a magyar tőkepiac alapinfrastruktúráját. Mostantól saját kézben lesz a rendszer, ez az egyik legfontosabb változás, ezért a működési modell is változik, valamint racionálisabbá, hatékonyabbá tesszük a belső folyamatokat. Másként fogalmazva a régi Big Bang típusú fejlesztéssel szemben egy strukturáltabb, jobban tervezhető, így kevesebb ügyfélkitettséggel járó modell lép életbe. Mindezt a tulajdonosok, a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde elvárásainak és a felügyeleti szabályok betartásával teszi meg a KELER. Az új működési modellben pedig fókuszban lesznek az utóbbi 4-5 évben meg nem valósított, de már felügyeleti szinten is elvárt fejlesztések is. Persze eközben az újabb és újabb szabályozásoknak is meg kell felelni, itt érdemes példaként említeni a CSDR engedélyezést.

Említette, hogy nemzetközi szinten is ismert, elismert elszámolóház a KELER. Ezt mivel érte el?


Forradalmi változás a KELER-nél
Központi értéktárként rengeteg erőforrást fordítottunk az innovációra. Így sorra kerültek fel a tőkepiaci szereplők igényeinek megfelelő szolgáltatások a KELER-palettára. Többek között a WARP, a LEI kód-kiadó tevékenység vagy Trade Reporting szolgáltatás is ebbe a körbe tartozik. Természetesen az alaptevékenységek ugyanígy fontosak, a tőkepiaci alapinfrastruktúra működtetése mellett a KELER az értékpapírok teljes életciklusát végigköveti. Ez magában foglalja az értékpapírok keletkeztetését és azok őrzését számlakövetelés formájában, illetve ezeknek a papíroknak az elszámolását, kiegyenlítését a vállalatcsoporthoz tartozó KSZF-et bevonva tőzsdei ügyletek esetén. Erre azért kell kitérni, mert az értékpapírőrzés tekintetében egy digitális megoldásról van szó. Bár a KELER értéktárként kulcsfontosságú pénzügyi intézmény, de nagyon komoly részben információtechnológiai (IT) vállalat. A tőkepiaci infrastruktúra működtetéséhez pedig robosztus és teljesen biztonságos IT rendszerre van szükség. Tehát az is kiemelt feladat, hogy a KELER minden percben az ügyfelek rendelkezésére álljon, szerencsére ezt sikerül biztosítani, évek óta 100 százalék körüli szinten van a KELER.

A magyar piacon melyek a legfontosabb feladatok?
Olyan lépéseket tettünk eddig és a jövőben is, amelyek javítják az ügyfélélményt. Az a cél, hogy a velünk kapcsolatban álló partnerek minél inkább a saját munkájukra tudjanak koncentrálni. Azaz biztosak lehessenek abban, hogy a KELER által biztosított rendszer hiba nélkül működik.
Most az egyik legfontosabb fejlesztési irányunk az úgynevezett T2S megfelelés teljesítése, amely a helyi szereplőknek egy teljesen európai sztenderdeknek megfelelő elszámolási mechanizmust hoz, illetve az összes ehhez kapcsolódó társasági eseményeket támogató sztenderd bevezetésre kerül.
Ezeket a fejlesztési irányokat a napokban mutattuk be a piaci résztvevőknek és ezzel újabb lökést adtunk az évek óta húzódó szolgáltatásfejlesztési projektünknek. Reményeim szerint a projekt széles körben kap támogatást úgy, hogy partnereinkre nehezedő nyomás lényegesen kisebb lesz, mint az volt az elmúlt évek során.

A nemzetközi terjeszkedés során mire koncentrál a KELER? Például megjelenhet KELER-ügyfélként például az egyik amerikai nagybank, amely mondjuk letétkezelést kér?
Ez egyelőre nem reális és nem is a fő cél. Az igazgatóság és a tulajdonosok elé kerülő új üzleti stratégia a hatékonyságnövelés mellett arra épül, hogy egy masszív rendszerrel biztosítsuk a magyar piac működését, ám itt lassan elérjük a fejlődési lehetőségek határait. Ezért a régiós terjeszkedésre kell koncentrálni. A nemzetközi porondon akár crossborder szolgáltatások vagy klíringoldali szolgáltatások jöhetnek szóba. Folyamatos CSD linképítésben vagyunk az úgynevezett CEE, azaz a közép-kelet-európai régióban, amelyet az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot) is szponzorál. Reményeink szerint ez is hamarosan kedvező eredményeket hoz.

Konkrét országokat is lehet mondani?
Románia Bulgária, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, és Ukrajna jelenti a legfontosabb célterületet. Elsősorban ezeken a piacokon szeretnénk lépni, linkeket kell építenünk, úgy, hogy minden esetben természetesen figyelembe kell venni a gazdaságosságot, jövedelmezőséget és a kockázatokat is.

Milyen előnyöket kínál a piaci versenyben a KELER?
Az egyik fontos tényező, hogy a régió egyik leginnovatívabb és nagyon széles szolgáltatási palettával rendelkező cégcsoportjaként van jelen a piacon. A másik, hogy viszonylag kis szervezetként nagyon rugalmas a KELER Csoport. Ha az egyik kisebb régiós tőzsde szolgáltatót választana magának, akkor a legnagyobb nemzetközi klíringházaknál egy lesz a sok ügyfélből. Nem kap kiemelt szolgáltatást. A KELER Csoport viszont ezt meg tudja adni, gyorsan és hatékonyan. Ebben a versenyben pont, hogy előnyt jelent a kisebb vállalatméret. A KELER Csoportnál meglévő szaktudás és reakcióképesség miatt kiemelkedik a régiós mezőnyből és a költséghatékony működéssel vonzó partner lehet akár régión kívüli ügyfeleknek is.

Visszakanyarodva a fejlesztésekhez, a fintech-forradalommal hogy áll a KELER?
Jelenleg a KELER Csoport core tevékenységeit érintő bizonyítottan működő alternatíva nincs a piacon. Ezzel együtt természetesen figyelemmel kísérjük a fintech-fejlesztéseket, ha látunk konkrét működőképes modellt, akkor azt részletesebben megnézzük. Kiegészítő szolgáltatásként elképzelhető, hogy a jövőben lépünk majd ebbe az irányba.

Milyen lesz a KELER 25 év múlva?
Ilyen időtávra a pénzügyi piacon nem szerencsés prognózist adni. Azt viszont bátran mondhatom, hogy az elmúlt 25 év után a KELER-nél lezárult a kamaszkor és egy független szolgáltatóként hatékony és racionális működés és növekedés, terjeszkedés várható. Minden adott ehhez, a tulajdonosi felhatalmazás, a KELER-es szakemberek tudása és a piaci igények is. Tehát megyünk előre a fejlődés útján.

Forradalmi változás a KELER-nél
(x)
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
IT válság közeledik a pénzügyi szolgáltatóknál és nagyvállalatoknál