Prémium

Egyre népszerűbbek a fogyasztóbarát lakáshitelek (x)

THM: 3,34% - 5,83%

Egyre többen választják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket (MFL), az MNB adatai szerint idén júniusban a lakáshitelt felvevők mintegy kétharmada már ezt a konstrukciót választotta. A Takarék Csoportnál öt és tízéves periódusokban rögzített kamatozású MFL-kölcsönök érhetőek el, a THM-szintek pedig bizonyos esetekben a változó kamatozású hitelekénél is kedvezőbbek.

shutterstock_767662138

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek mérséklik a hitelfelvételi kockázatot azzal, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon állandóak, valamint a pénzintézetek ajánlatai egyszerűen összehasonlíthatóak. A jegybank adatai szerint az ilyen hitelek átlagos THM-szintje az elmúlt két évben jellemzően 5 százalék alatt maradt, az idei első hat hónapban 4,82 százalékot tett ki. Így megközelítette a változó kamatozású hitelek THM-szintjét, bizonyos esetekben pedig akár kedvezőbb is volt.

A változó kamatozású hiteleknek többnyire alacsonyabb a törlesztőrészlete, de ezt csak azoknak érdemes választaniuk, akik vállalják azt a kockázatot, hogy amennyiben a referenciakamatok emelkednek, akkor az a havi törlesztőrészletük emelkedését is eredményezi szinte azonnal. Aki számára fontosabb a kiszámíthatóság, annak ajánlott a hitele kamatát hosszabb távra, legalább 5 vagy 10 évre rögzítenie. Ezzel ugyanis azt biztosítja, hogy ezen időszak alatt végig ugyanannyi lesz a törlesztőrészlet, és az akkor sem változik, ha a piaci környezet miatt a mindenkori hitelkamatok növekednek. A Takarék Csoport tapasztalatai szerint egyre többen választják a nagyobb biztonságot jelentő, hosszabb időszakra fixált kamatokat.

További előnye a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknek, hogy a kérelem befogadásig a tulajdoni lap másolat, illetve a térképmásolat lekérési díján kívül a hitelintézetek nem számítanak fel semmilyen díjat vagy költséget. A Takarék Csoport nem számítja fel legfeljebb 6 ezer Ft értékben a nem hiteles tulajdoni lap és szükség esetén a térképmásolat lekérdezésének költségét az alapfedezetre (egy lakóingatlanra) vonatkozóan, amennyiben azt az ügyfél a hitelintézetnél kéri le a TakarNeten keresztül. Emellett 50 ezer forintig visszatéríti a szerződés közokiratba foglalásának díját és egy ingatlan fedezetre vonatkozó értékbecslés díját, valamint nem számít fel folyósítási díjat.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelre beérkezett kérelmeket az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva maximum 15 munkanapon belül el kell bírálni, a kölcsönt pedig a folyósítási feltételek ügyfél általi teljesítését követően 2 munkanapon belül folyósítani kell.

Még két pozitívum: az egyik, hogy a kamatperiódus fordulónapján a kamatperiódus hossza díjmentesen módosítható. A másik, hogy bár előtörlesztés esetén a hitelintézet e hitelnél is felszámít díjat, az csupán az előtörlesztett összeg 1 százaléka lehet, a lakástakarék-pénztári megtakarítás lejáratakor történő részleges vagy teljes előtörlesztés pedig díjmentes.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a 2019. október 1. napjától hatályos kondíciók alapján. A feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat.

A THM-mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A jelzáloghitelek igényléséhez a fedezetül bevont ingatlanra vonatkozóan vagyonbiztosítás megkötése vagy megléte szükséges, melynek költségét – a pontos összeg ismeretének hiányában – a THM értékek nem tartalmazzák.

Bővebb információ: www.takarekcsoport.hu

(x)

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
shutterstock_1007133835