Prémium

A koronavírus áldozata lehet az autópiac - de mihez nyúljon, akinek most kell egy autó? (x)

PR cikk
Az európai autóiparra is nagy hatást gyakorol a koronavírus-járvány, a magyarokat is visszatarthatja a vásárlástól a fertőzés. Kedvező hitelekkel találkozhat viszont az, akinek halaszthatatlan az autóvásárlás.

Vélhetően jócskán visszaveti az autóvásárlások, forgalomba helyezések számát márciusban a koronavírus, ami nem csak erre, de a gyártásra is hatással lesz. Ha elhúzódik a járvány, az elmaradó vásárlások akár kisebb-nagyobb akciókhoz is vezethetnek az új autók piacán. Aki kivár, jól is járhat. De vajon mi a helyzet, ha a kölcsönből finanszíroznánk a vásárlást?

Nőnek a kamatok, mennyibe kerül a fixálás?

Ennek a Bank360.hu járt utána annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban ismét elkezdtek növekedni a hitelkamatok. Sokan tarthatnak az ismét elszabaduló törlesztőrészletektől, hiszen a változó kamatozású jelzáloghiteleknél a hónap elején akár több ezer forinttal is megdobhatta a havi törlesztőrészletet a referenciamutató emelkedése.

Egy nagy értékű, több millió forintos autó vásárlásánál sokan éppen ilyen, szabad felhasználású jelzáloghitelre támaszkodnak. Nem csoda: az ingatlanfedezet biztonságában nagyon olcsón kapni ilyen kölcsönt: 8 millió forintot 10 éves futamidőre 4,92 százalékos THM-mel is igényelhetünk 83 989 forintos törlesztőrészlettel.

Igen ám, de a kölcsön kamata 6 havonta változhat. Egy enyhébb, 20 bázispontos emelkedés már 1 000 forinttal emeli a törlesztőrészletet fél év múlva. Ha viszont rápillantunk a referenciaként szolgáló BUBOR napi értékeire, láthatjuk, hogy ennél nagyobb mozgás ment végbe idén: míg január elején 0,21 százalék volt a 6 hónapos érték, addig március 12-re 0,68 százalékig szaladt fel.

Ez önmagában nem tűnik soknak, de a szakportál kiszámolta: míg alapesetben a teljes visszafizetendő összeg a futamidő végére körülbelül 10 100 000 forint lenne az induló kamattal számolva, addig a magasabbal már 10 320 000 forintra rúg ugyanez, azaz nagyjából 200 000 forinttal többet fizetünk ki, feltételezve, hogy nem emelkedik többet az első hat hónap után a kamat.

A kamatemelkedés ellen kamatfixálással védekezhetünk, vagy, ha már változó hitelünk van, adósságrendező hitel igénylésével, azaz a változó kamatozásút fix kamatozásúra cseréljük. Azonban, ha a 8 millió forintot végig fix kamatozással szeretnénk felvenni, kicsit jobban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe: 83 989 forint helyett 86 274 forint lenne így a törlesztőrészlet. A teljes visszafizetendő összeg pedig 10 417 680 forint, azaz kicsit több, mint 300 000 forintunkba kerül, hogy ne okozzon fejfájást a futamidő alatt a kamatok változása.

Lízing magánszemélyeknek

Ha a szabad felhasználású jelzáloghitel túl kockázatos, a zárt végű pénzügyi lízing is egy lehetőség, igaz, itt jelentős önerővel kell számolni.

Ha például a már említett 8 millió forintos autót vásárolnánk meg, a piaci ajánlatok között mazsolázva kiderül: 3 836 748 forintra rúgna a szükséges önrész, a fennmaradó nagyjából 4 163 252 forintra pedig 7,06 százalék a THM, ami 62 409 forintos törlesztőrészletet eredményez 84 hónapon át. A hitel teljes díja így 1 086 104 forin, a teljes visszafizetendő összeg a végén 5 249 356 forint fix kamatozással, casco nélkül.

A magas önerő mellett érdemes még kiemelni, hogy az autó csak a futamidő lejártával kerül a tulajdonunkba, azaz hamarabb nem tudjuk eladni, ha éppen pénzre van szükség. Viszont előnye, hogy ingatlanfedezet helyett az autó lesz a biztosíték.

Autóhitellel könnyebb?

A Bank360.hu ugyanakkor legfrissebb körképében felhívja a figyelmet: a lakosság előszeretettel vesz fel a bankoktól - köznapi elnevezéssel élve - autóhitelt, amely gyakorlatilag egy szabad felhasználású személyi kölcsön. Az egyik legnagyobb előnye ennek a hitelfajtának, hogy gyakorlatilag ma már szinte mindehol fix kamatozással vehetjük fel, azaz nem kell tartanunk itt sem a kamatemelkedéstől. Nincs ingatlanfedezet sem, tehát nem kell a lakást kockára tenni, viszont ezt meg is kell fizetni: drágább a személyi kölcsön, mint a szabad felhasználású jelzáloghitel.

Azt viszont nem mondhatjuk, hogy csak kis összeget vehetünk fel, már személyi kölcsönöknél is elérhető akár 10 millió forint.

Az összehasonlítás kedvéért a Bank360.hu megnézte, milyen feltételekkel juthatunk 8 millió forint személyi kölcsönhöz. A kalkuláció alapján a legkedvezőbb ajánlatot 8 éves futamidővel igényelhetjük. A törlesztőrészlet ebben az esetben azért jóval magasabb, 109 238 forint (THM: 7,57%). A teljes visszafizetendő összeg pedig 10 615 957 forint. Azaz 500 000 forinttal kell többet kifizetnünk, mint a változó kamatozású jelzáloghitelért a futamidő végére.

A fenti kalkulációt lefordíthatjuk a következőre is: ha nem jelent problémát, hogy 84 000 ezer forint helyett közel 110 000 forintot törlesszünk vissza havonta, az alábbiakat nyerjük:

  • nincs veszélyben az ingatlanunk,
  • nem kell kifizetni a jelzáloghitel igénylésével kapcsolatos akár százezres költségeket,
  • nem kell aggódnunk a kamatváltozás miatt
  • hamarabb visszafizetjük a kölcsönt.

Összevetve tehát a ma igényelhető szabad felhasználású személyi kölcsönök kevesebb kockázatot és papírmunkát jelentenek a jelzáloghitelekhez képest, ugyanakkor mindez arányaiban nem kerül sokkal többe, hiszen ahogy láttuk, a legkedvezőbb változó kamatozású jelzáloghitel és személyi kölcsön között 500 000 forint volt a különbség a teljes visszafizetendő összeg alapján, ami apadhat is, ha kitart a jelzáloghitelek kamatemelkedése.

(x)

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Winelovers_Grand