Prémium

Ez lehet a cégek fejlődésének kulcsa – A magyar nagyvállalatok negyede már lépett (x)

PR cikk
A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint. A technológiát érett szinten használó vállalatok kétharmada szerint már rövid távon jelentős előnyük származik a mesterséges intelligencia használatából, míg dolgozóik szerint értékesebb és örömtelibb munkalehetőséget kínál nekik a technológia. Az előnyök kiaknázásához ugyanakkor elengedhetetlen a dolgozók képzése.

Soha nem volt példa olyan léptékű technológiai fejlődésre, mint napjainkban. A versenyképesség kulcsa – különösen a járványhelyzet okozta gazdasági válságban – a mesterséges intelligenciára épülő új technológiák használata és munkavállalók megfelelő képzése. Erről beszélt Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a Microsoft legújabb kutatásának ismertetésekor.

A vállalat húsz ország mintegy 12 000 munkavállalójának és vezetőjének megkérdezésével a 250 főnél több embert foglalkoztató vállalatok körében végzett kutatást.  Kiderült, hogy

a technológia használatában élen járó nagyvállalatok 90 százaléka vagy már képzi a munkavállalóit a mesterséges intelligencia technológiákra, vagy pedig tervezi ezt.

Míg a világon százból 93 vállalat tartozik ebbe a körbe, addig Magyarországon százból 91. Mást mutat a kép, ha azt vetjük össze, hány vállalatnál van folyamatban ilyen képzési program és hány vállalatnál van tervben ennek megvalósítása.

Microsoft_oszlopdiagram_Kepzesi_fazisok

Míg a világ átlagában, vagy éppen Németországban minden második nagyvállalatnál már futnak ezek a képzések, addig Magyarországon a nagyvállalatok 30 százalékánál vannak folyamatban a képzések, hatvan százalék pedig a tervezi a beindításukat.

A gazdasági növekedés motorja a technológiai fejlődés. Ha a technológia segítségével egyre többen tudják kiaknázni kreativitásukat, az MI révén minden vállalkozás sokkal sikeresebb és hatékonyabb lehet, mint ma

– jegyezte meg Christopher Mattheisen.

Microsoft_Ai&Skills_infograf_01

Kiss Zoltán, a Microsoft Magyarország felhőszolgáltatás üzletágának vezetője kitért arra, ahhoz, hogy a technológia értéket teremtsen, elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak és a vezetők is tisztában legyenek a technológiai lehetőségekkel. Épp ezért nagyon fontos a képzés.

A kutatásból kiderült, hogy azoknál a cégeknél, amelyeknél már korábban bevezették a mesterséges intelligenciát, elmondható, hogy az összes vizsgált országot tekintve a dolgozók 65 százaléka már részesült valamilyen MI-képzésen, Magyarországon pedig a dolgozók közel fele (49%) vett részt ilyen oktatásban.

Microsoft_Ai&Skills_infograf_02

Megkönnyíti a dolgozók életét a technológia

Azoknak a magyar dolgozóknak a 48 százaléka, akik már részt vettek MI-vel kapcsolatos képzésen, mondták azt, hogy érdekesebb és nagyobb hozzáadott értéket jelentő munkához segítette őket ez a tudás.  A megkérdezett magyarok 22 százaléka pedig azt válaszolta, több örömöt ad számára az a munka, amit ennek a tudásnak a birtokában végeznek.

A kutatásból összességében kiderül, hogy az MI-tudás birtokában magasabb pozíciót, nagyobb fizetést lehet elérni, és a dolgozók hosszú távú jövőjüket is optimistábban látják, mint ilyen képességek nélkül.

A technológia bevezetése és a képzés akkor érezteti leginkább hatását, ha a kettő kéz a kézben jár. A kutatás szerint, nemzetközi viszonylatban a bevezetésben élenjáró vállalatok túlnyomó többsége – 84%-a –, ezt szem előtt tartotta, és már most látják a befektetéseik megtérülését. Ezek a cégek az érett MI felhasználók. Ugyanakkor a kezdeti lépéseknél tartók 56 százaléka is rövid távú megtérüléssel számol.

Microsoft_Ai&Skills_infograf_03

Az első lépés a felhőhasználat

Magyarországon valamivel a világátlagot meghaladó, közel 25 százalékos a magukat érett mesterséges intelligencia felhasználóként jellemző (az MI áthatja a mindennapi munkát, a munkafolyamatok, a szolgáltatások és termékek integráns részét képezi) vállalatok aránya. Vezetőik kétharmada szerint növekedett a működésük hatékonysága és a vevőik elégedettsége. Ehhez képest érdekes, hogy a bevezetésnél még nem járó vezetők várakozásai nem olyan pozitívak.

A csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Kiss Zoltán elmondta, nem egységes, a különböző vállalatok mit is értenek MI használat alatt. A magyarországi cégek részéről sok esetben az első lépés általában a felhő alapú szolgáltatások használata, ami a mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatások alapja.

Microsoft_oszlopdiagram_MI_Erettsegi_fazisok

A toborzást és a munkaerő megtartást is elősegítik a képzések

A képzés olyannyira fontossá vált a munkavállalók szemében, hogy a kutatásban részt vevő vállalati körnél dolgozók közel fele – Magyarországon és világszerte egyaránt – akár a munkahelyváltást is megfontolná, amennyiben a munkaadójuk nem hajlandó ebbe befektetni. A kutatás megállapította, hogy az MI bevezetésében élenjáró szervezetek arra törekednek, hogy a munkavállalóik még inkább a magas hozzáadott értéket képviselő, a tehetségüket felszínre hozó feladataikra koncentrálhassanak – épp ebben dolgozik a kezük alá az MI. Ezért a képzéseik az adatelemzéstől, a kritikai gondolkodáson át a kommunikációig és a kreativitás fejlesztéséig terjednek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Microsoft különböző képzései, mint a Microsoft Learn, vagy a fejlesztőközpontú AI School képzései bárki számára elérhetőek Az elmúlt hónapokban rengetegen veszítették el az állásukat, számukra jelenthet nagy lehetőséget az, hogy ingyen, a saját tempójukban képezhetik magukat.

Nem kell egész nap a gép előtt ülni, a képzés olyan tudást nyújt, ami értékkel bír a munkaerőpiacon

 – mondta Kiss Zoltán.

Hatékonyabb munkavégzés, 80%-os időmegtakarítás

A Microsoft felmérése szerint szinte minden munkavállaló szeretne megismerkedni az MI használatával és az előnyeivel, a válaszadók 92%-a, a magyarországi válaszadók pedig 95 százaléka nyilatkozott így.

Példákkal is alátámasztották, hogyan tudja hatékonyabbá tenni a munkavégzést a mesterséges intelligencia. Az MTVA keretein belül működő Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) legfőbb feladata hazánk audiovizuális örökségének – a 20. század gazdag kép- és hanganyagának – megőrzése. Csakhogy az archiválás, a digitalizáció és a kategorizálás nem egyszerű. A technológiai segítség azonban jelentősen felgyorsítja a folyamatot:

amihez az MI nélkül még 10 percre volt szükségük, ahhoz ma már 2 perc is elég.

Ez 80 százalékos időmegtakarítást jelent. A NAVA dolgozóinak munkáját tehát jelentősen megkönnyíti a Microsoft Azure Cognitive Services szolgáltatása, amely segítségével a képrendszerezés alapvető folyamatai gyorsultak fel, többek között olyan területeken, mint az egyes személyek és nevezetes épületek szerinti csoportosítás.

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház