18_NHP_törlesztesi gondok_GettyImages-526548812
Prémium

Mit tegyek, ha gondjaim támadtak a törlesztéssel? (x)

PR cikk
NHP törlesztési útmutató: megoldások késedelmes fizetésre.

Még a legalaposabban átgondolt és kiszámolt hitelfelvételnél is előfordulhat, hogy vállalkozásunk nem várt akadályokba ütközik a törlesztési időszakban. Azonban ilyenkor se ijedjünk meg, mutatjuk, hogy mi a teendő hitelfizetési késedelmek vagy átstrukturálás esetén.

Az NHP Hajrá program nagy előnye, hogy a konstrukció keretében a kereskedelmi bankok által nyújtott kölcsönök fix kamatozásúak, ráadásul a kamat maximális értéke is meg van határozva. Habár a pontos érték kiszámolása a hitelintézet egyedi elbírálása alá esik, az ügyfél által fizetendő éves költség nem lehet több, mint 2,5 százalék.

A program a törlesztés időzítésében is rugalmas, hiszen az NHP Hará programban összesen 1500 milliárd forintos keretet biztosító MNB nem mondja meg, mikor szükséges a bankok által folyósított hitel visszafizetését megkezdenünk, és az ütemezésre vonatkozóan sem támaszt követelményeket. Ezeket a részleteket a kölcsönt folyósító intézmény saját üzletpolitikája és kockázatvállalási hajlandósága függvényében határozza meg.

Megoldások késedelmes fizetésre

Na de mi történik akkor, ha – bármily körültekintően is jártunk el – a kedvező feltételek ellenére sem tudjuk teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeinket? Természetesen van mód a megoldásra, sőt, ha időben kezdjük el a helyzet elemzését a kölcsönt folyósító intézettel, a túlzott eladósodottság veszélyétől sem kell tartanunk.

A legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül vegyük fel a kapcsolatot azzal a pénzügyi intézménnyel, akivel a hitelszerződést kötöttük és írásban közöljük, hogy milyen okok állnak a törlesztésünk késedelme mögött. Meghatározott feltételek teljesítése mellett az intézmény segíteni fog minket (és vállalkozásunkat) abban, hogy minél hamarabb rendezhessük a helyzetünket és maradéktalanul teljesíteni tudjuk a törlesztési kötelezettségünket.

Abban az esetben, ha 90 napot meghaladó késedelembe esnénk, a hitelintézetnek kötelessége a refinanszírozási hitelét haladéktalanul visszafizetnie az MNB-nek, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy fel kellene mondania a velünk kötött szerződést, hiszen az a program keretein kívül az akár továbbra is fenntartható, illetve módosítható.

Figyeljünk a költségekre!

További alternatíva lehet még a szerződésünk átstrukturálása, mely szintén megengedett és nem jár együtt a refinanszírozási kölcsön visszafizetésével sem. Figyeljünk azonban arra, hogy szerződésmódosításnál, illetve átstrukturálásnál számolnunk kell bizonyos költségekkel, illetve ezeken keresztül a kiadásaink megemelkedésével is. Habár a teljes futamidő alatt a kölcsön éves kamatterhe normál esetben nem lehet több, mint évi 2,5 százalék, bizonyos díjak ez alól kivételt képeznek.

Ilyenek például az NHP Hajrá program vagy a szerződés feltételeinek a nem teljesítéséhez kapcsolódó büntető jellegű és késedelmi kamatok, amiket a keretszerződésben határoznak meg. Mindemellett előfordulhat az is, hogy felmerülnek további, a szerződésszegéshez kapcsolódó díjak és költségek, illetve elképzelhető, hogy az általunk kezdeményezett szerződésmódosításnak lesz egy kondíciós lista szerinti díja is.

Összességében ezek a tartozásunk növekedéséhez vezetnek, ugyanakkor, ha alaposan és késlekedés nélkül átgondoljuk a módosítás, átstrukturálás feltételeit, elkerülhetjük az adósság felhalmozódását. Éppen ezért ne habozzunk kérdéseinkkel az ügyintézőhöz fordulni, aki támogatni fog minket a legmegfelelőbb megoldás megtalálásában.

(x)

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
03_NHP 2020 nyár_Portfolio GettyImages-453627695