Prémium

Mindig lesz tiszta vizünk? (x)

PR cikk
Már általános iskolában is megtanultuk, de elég csak a földgömbre nézni: a bolygó felszínének nagyobb részét borítja. A víz egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás, gondolhatnánk – és ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A tiszta édesvíz valódi kincs, amire vigyáznunk kell. Többek között erről is szó lesz a Planet Budapest 2021 eseményein, ahol azt is megtudhatjuk, mit tehetünk vizeink védelméért.
GettyImages-1080381158_SMALL

A Föld felszínének 71 százaléka víz, az óceánokban több kilométer mélyen kavarog a sós víz. Az édesvíz aránya ennél jóval kevesebb, a teljes vízkészletnek mindössze 2,5 százaléka. Ennek kétharmada gleccserekben és a sarki jégsapkákban található, fagyott állapotban. A nem sós, nem fagyott, nem pára állapotú, nem föld alá zárt és nem menthetetlenül szennyezett vízkészlet, ami fogyasztásra könnyen alkalmassá tehető, a bolygó teljes vízkészletének mindössze 0,007 százaléka.

Megdöbbentően kicsi arány, és ebből az egyszerű számadatból is kiderül, hogy miért hatalmas kincs a tiszta ivóvíz. De mit tehetünk, hogy ezt a kincset megóvjuk? A jó hír az, hogy nagyon sokat! Akár otthon, az utcán, vagy az üzletekben, mielőtt megvásárolnánk egy épp trendi pólót vagy leemelnénk a polcról a műanyag palackot.

Azt például tudtad, hogy egyetlen eldobott cigarettacsikkben található, több száz fajta méreganyag akár 1000 liter vizet is beszennyezhet? A cigarettacsikk a világ legnagyobb darabszámban keletkező hulladéka. Márpedig a füstszűrő a közhiedelemmel ellentétben nem papírból, hanem műanyagból készül, ami több száz év alatt bomlik le, ráadásul amilyen kicsi, olyan sok mérget tartalmaz – ezért egyáltalán nem mindegy, hová kerül.

De mit tehetek még, ha nem szemetelek, ha nem dohányzom így nem dobom a csikket a csatornába, vagy nem öntöm ki a lefolyóba az étolajat? Nagyon sokat, például a vásárlási döntéseimmel is. Egyetlen új pamutpóló gyártása során akár 2000 liter vizet is elhasználhatnak: a gyapot öntözésére, vegyszerezésére, majd a ruhaanyag gyártására, festésére. Ez akkora vízmennyiség, amennyit egy ember 2-3 év alatt iszik meg.

GettyImages-1248006406_SMALL

Az emberiség 1 millió PET-palackot vásárol – percenként. Ez naponta 1,3 milliárd, évente pedig közel 500 milliárd palackot jelent. És akkor még nem beszéltünk a műanyagszatyrokról, a hordozható kávéspohár tetejéről és egyéb nélkülözhetetlennek gondolt tárgyakról. Miért érdekes ez a vízkészletein szempontjából? Mert a tapasztalat szerint az eldobott műanyag hulladék egy része a természetes vizekbe kerül, ahol nagyon sokáig képes szennyezni a környezetet. Mindezen mi magunk változtathatunk, egyszerűen úgy, hogy saját ivópalackot használunk, a hordozható kávéspoharunk is újratölthető, és a boltba is egy vászontáskával érkezünk.

Ha érdekel, mi mindent tehetünk még az értékes ivóvíz megóvásáéért, látogass el november 30. és december 5. között a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó eseményeire. Találkozzunk a Hungexpón!

További részletek: www.planetbudapest.hu

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13