Uniós források

Több tízmilliárd forintnyi EU-pénzt osztott most ki a kormány Soprontól Békéscsabáig

Portfolio
A korábbi támogatási keretek növelésével, illetve új támogatási döntésekkel összesítésünk szerint mintegy 57,5 milliárd forintnyi uniós és magyar költségvetési támogatásról döntött a kormány egy friss kormányhatározat szerint, amely az ország számos pontján érint környezetvédelmi és energiahatékonyság projekteket. A határozat szerint a nyári hónapokban három új EU-s pályázat is várható 10-10-10 milliárd forintos keretösszeggel, köztük az egyházaknak szóló újabb épületenergetikai felhívással.
Az 1273/2019. számú, május 14-i dátumú kormányhatározat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) különböző végrehajtási feladatait rögzíti, illetve az eddig pályázati menetrendjét (éves fejlesztési keretét) módosítja számos helyen. Ezek közül néhány fontosabb fejlemény:
  • Adataink szerint összesen 10,66 milliárd forinttal megnövelte a kormány 6 korábbi környezetvédelmi és energiahatékonysági projekt támogatását, feltehetően azért, mert időközben az anyag- és bérköltségek miatt jócskán drágultak a projektek. A legnagyobb, 3,2 milliárd forintos, támogatás növelést a "Taszár Repülőtér, “A" és “B" üzemanyagtelepek kármentesítésének előkészítése" címá projekt kapta, mögötte 3,158 milliárd forintos támogatás-növeléssel a Vértesalja Hulladékgazdálkodási Projekt áll. A pilisborosjenői szennyvízelvezetési projekt plusz 1,5 milliárdos, a Széchenyi István Egyetem győri telephelyének energetikai fejlesztése plusz 1,14 milliárd forintos támogatást kapott például.
  • További 7,5 milliárd forintos többlet támogatásra számíthat négy nagyobb épületenergetikai fejlesztés. Az ELTE épületeinek energetikai fejlesztése 2 milliárdos, a Katasztrófavédelmi ingatlanok épületenergetikai beruházásai 1,44 milliárdos, Győr-Moson-Sopron megyei oktatási intézmények épületenergetikai fejlesztése 1,28 milliárdos, a Szent István Egyetem épületeinek energiahatékonyság növelése megújuló energiafelhasználás növelésével című projekt pedig 2,8 milliárd forintos többlet támogatást kap.
  • Két új fővárosi energetikai nagyobb fejlesztést is jóváhagyott most a kormány összesen 7,46 milliárd forint összegben: a "Stratégiai gerincvezeték létesítése és energiahatékonysági fejlesztések a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben" című projektre 3,88 milliárd, az "Új fogyasztók hálózatra kapcsolása, hőközponti távfelügyelet kiépítése, távhővezetékek korszerűsítése a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben" című projektre 3,57 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a kormány.
  • Összesen 39 különböző környezetvédelmi és energiahatékonysági projektre együtt 9,8 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a kormány. A legnagyobb projektek ezek közül az "Országos Mentőszolgálat épületeinek energetikai fejlesztése" című projekt (2,15 milliárd forint), az "Eszterházy Károly Egyetem egri és sárospataki telephely épületenergetikai fejlesztése" című projekt (1,67 milliárd forint), illetve a "Győri Műszaki Szakképzési Centrum Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája energetikai fejlesztése" című projekt (0,76 milliárd forint). Ezek mellett kap pénzt például a "Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma energetikai fejlesztése" című projekt (0,3 milliárd forint) és a "Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának épületenergetikai felújítása" című projekt (0,166 milliárd forint).
  • Három új KEHOP-pályázatot is bejelentettek a kormánydöntés keretében: miután a minap megjelent egy víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálási pályázat, most májusban "Víziközmű hálózatok hatékonyságnövelő fejlesztései" címmel jelenik meg egy másik 10 milliárdos keretösszeggel. Emellett szennyvízelvezetési és -tisztítási, szennyvízkezelési pályázat várható agglomerációs települések számára szintén 10 milliárdos kerettel és ugyanekkora új felhívás várható az egyházak számára is épületenergetika terén júniusban.
  • További tucatnyi új szennyvízkezelési fejlesztésre összesen 22,15 milliárd forintnyi támogatást hagyott most jóvá a kormány, amelyek közül messze a legnagyobb (5,69 milliárd forint) a "Zsámbéki-medence szennyvíztisztítás fejlesztése" című projektre jut. További 3 milliárd forintot ad a kormány a "Délpesti Szennyvíztisztító Telep vízgyűjtő területéhez kapcsolódó fejlesztések - I. ütem" című projektre, illetve 2,9 milliárd forintot a "Budapest, XVII. kerületi csatornafejlesztések" című projektre.
  • A fentieken túl rengeteg korábbi pályázat keretösszegét módosította a kormány felfelé, illetve lefelé, hogy az aktuális kihasználtsággal összhangba kerüljenek a keretösszegek. Ezek segítségével, illetve a KEHOP bizonyos prioritásaiban rendelkezésre álló keret további túlvállalásával tudott mozgásteret csinálni a kormány a fenti sok fejlesztés további támogatására.


A fentin felül egyébként két másik kormányhatározat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 1. és 4. prioritása keretében finanszírozott egyes projektek támogatásának növeléséről szól, így
  • a Mohácsi piac fejlesztésére 150 millió forinttal
  • a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ infrastrukturális fejlesztésére 45 millió forinttal
  • a Magosligeti óvoda felújítása és bővítése, bölcsődei csoport kialakítása című projektre 35,6 millió forinttal
  • Kőtelek orvosi rendelőjének fejlesztésére 17 millió forinttal
  • a Szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése Görbeházán című projektre 14 millió forinttal több támogatást hagyott jóvá.


Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500