Nézegess különleges rendőrségi bűnügyi és baleseti térképeket milliárdos EU-pénzből
Uniós források

Nézegess különleges rendőrségi bűnügyi és baleseti térképeket milliárdos EU-pénzből

Portfolio
Mától érhetők el és júliusig tesztüzemben működnek a megújult bűnügyi és baleseti interaktív térképek a terkep.police.hu oldalán - derül ki a rendőrség közleményéből. A rendőrségi térképtár az összesen 5,148 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozott inNOVA projekt első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme.

Mi a fejlesztések lényege?

A közlemény szerint megújult, felhasználóbarát formában jelennek meg a rendőrségi térképtárban a bűnügyi és a baleseti interaktív térképek. A látogatók maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére - csaknem utcaszintű pontossággal. Az adatok - a rögzítés időpontjához mérten - 30 napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. Értelmezésüket, elemzésüket a klasszikus pontszerű megjelenítés mellett a halmazokba rendezett vagy a hőtérkép nézet könnyítheti meg.

Nézegess különleges rendőrségi bűnügyi és baleseti térképeket milliárdos EU-pénzből
A bűnügyi információk alapértelmezetten egy ponttérképen jelennek meg, ekkor a valós helyszínekhez mérten 25 méteres pozíciótorzítást alkalmaz a térképészeti rendszer, míg tematikus nézetre váltáskor a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszámokkal kalkulál.

Nézegess különleges rendőrségi bűnügyi és baleseti térképeket milliárdos EU-pénzből

Aktuális és kiemelt térképek lesznek majd július után

A tesztüzem lezárását követően a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Továbbá a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, melyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

Szabadon átvehetők az adatok

A térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető, amiben külön digitális interfész (API) is támogatja a professzionális felhasználókat. Fontos tudni, hogy a térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

Csatlakozás az e-közigazgatáshoz

A digitális térképészeti rendszer publikálásával az elektronikus megoldások terén is erősíteni kívánja a rendőrség a szolgáltató jellegét. Az inNOVA projekt keretében létrehozott alkalmazásokkal a rendőrség a hazai e-közigazgatási fejlesztésekhez csatlakozik. Az információtechnológiai biztonság a rendőrségi térképtár Kormányzati Adatközpontban történő elhelyezése által garantált - emeli ki a közlemény.

Az EU-s projekt részletei

A Belügyminisztérium vezette konzorcium valósítja meg a "Rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztése, a hozzá kapcsolódó elektronikus feldolgozó képesség bővítésével" című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00028 azonosító számú inNOVA projektet, melyből az online elérhető szolgáltatásait bővíti a rendőrség.

A projekt a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 "Adminisztratív terhek csökkentése" című kiemelt pályázati konstrukció keretében valósul meg. A fejlesztés első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme a terkep.police.hu címen publikált rendőrségi térképtár, amely várhatóan 2019 júliusáig tesztüzemben működik.

A támogatott projektkereső adatbázisban valóban benne van a "Rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztése, a hozzá kapcsolódó elektronikus feldolgozó képesség bővítésével" című projekt 5,148 milliárd forintos támogatással. A támogatási döntés még 2016. szeptember 30-án született meg és a projekt költségvetésének mintegy 77%-a jön az Európai Szociális Alapból.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Mihádák Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
DBZOL20200106014