Uniós források

Brexit: rendkívüli vitát kezdeményez a Munkáspárt a parlamenti kényszerszünet miatt

MTI
Az ellenzéki brit Munkáspárt rendkívüli parlamenti vitát kezdeményez az Egyesült Királyság kiválásáról az Európai Unióból - jelentette be a párt egyik szóvivője, Barry Gardiner csütörtökön.
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor bírálta a parlament szerdán elfogadott kényszerszünetét, s Boris Johnson brit miniszterelnök szemére vetette, hogy a demokráciát akarja felszámolni a megállapodás nélküli Brexit kikényszerítésével.Ugyancsak csütörtökön a keményvonalas kilépéspárti Jacob Rees-Mogg, aki a kormányban a kabinet parlamenti tevékenységéért felel, a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a Brexit ellenzőinek két lehetőségük van, vagy leváltják a kormányt, vagy megváltoztatják a törvényeket. Leszögezte, hogy a miniszterelnök be fogja tartani a törvényeket.

Ha pedig egyikhez sincs meg a bátorságuk vagy az erejük, akkor október 31-én kilépünk

- szögezte le Rees-Mogg. Hozzátette azt is, hogy azok, akik a megállapodás nélküli Brexitet akarják megakadályozni, azok valójában azt szeretnék, hogy egyáltalán ne lépje ki Nagy-Britannia.

A tavaly novemberben elfogadott, de a brit parlament által háromszor is elutasított kiválási megállapodással kapcsolatban Rees-Mogg kijelentette, az Európai Unión múlik, sikerül-e észszerű egyezségre jutni, és leszögezte: ha Brüsszel erre nem hajlandó, az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerda délelőtt kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését II. Erzsébet brit királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

A királynő a tervet jóváhagyta, így a brit törvényhozás munkáját szeptember második hetétől október 14-ig felfüggesztik (eredetileg csak október 8-ig tervezték volna a szünetet, tehát egy héttel hosszabbították ezt meg - a szerk.). Rees-Mogg arról is beszélt, hogy a szerdai egyeztetésen az uralkodó nem kérdőjelezte meg a kormány kérését a parlament ülésszakának berekesztéséről, és nincs precedens arra, hogy a királynő megtagadja a miniszterelnök kérését. A konzervatív politikus szerint szó sincs arról, hogy a kéréssel kínos helyzetbe hozták az uralkodót, aki a hagyományok szerint semmilyen módon nem vesz részt a politikában.

Jonhson korábban hangsúlyozta, hogy ő maga is a megállapodás mellett van, ám hozzátette: a brit EU-tagság - "ha törik, ha szakad" - megszűnik október utolsó napján.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbán viktor donald tusk fidesz epp