Uniós források

Brexit: rendkívüli vitát kezdeményez a Munkáspárt a parlamenti kényszerszünet miatt

MTI
Az ellenzéki brit Munkáspárt rendkívüli parlamenti vitát kezdeményez az Egyesült Királyság kiválásáról az Európai Unióból - jelentette be a párt egyik szóvivője, Barry Gardiner csütörtökön.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor bírálta a parlament szerdán elfogadott kényszerszünetét, s Boris Johnson brit miniszterelnök szemére vetette, hogy a demokráciát akarja felszámolni a megállapodás nélküli Brexit kikényszerítésével.Ugyancsak csütörtökön a keményvonalas kilépéspárti Jacob Rees-Mogg, aki a kormányban a kabinet parlamenti tevékenységéért felel, a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a Brexit ellenzőinek két lehetőségük van, vagy leváltják a kormányt, vagy megváltoztatják a törvényeket. Leszögezte, hogy a miniszterelnök be fogja tartani a törvényeket.

Ha pedig egyikhez sincs meg a bátorságuk vagy az erejük, akkor október 31-én kilépünk

- szögezte le Rees-Mogg. Hozzátette azt is, hogy azok, akik a megállapodás nélküli Brexitet akarják megakadályozni, azok valójában azt szeretnék, hogy egyáltalán ne lépje ki Nagy-Britannia.

A tavaly novemberben elfogadott, de a brit parlament által háromszor is elutasított kiválási megállapodással kapcsolatban Rees-Mogg kijelentette, az Európai Unión múlik, sikerül-e észszerű egyezségre jutni, és leszögezte: ha Brüsszel erre nem hajlandó, az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerda délelőtt kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését II. Erzsébet brit királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

A királynő a tervet jóváhagyta, így a brit törvényhozás munkáját szeptember második hetétől október 14-ig felfüggesztik (eredetileg csak október 8-ig tervezték volna a szünetet, tehát egy héttel hosszabbították ezt meg - a szerk.). Rees-Mogg arról is beszélt, hogy a szerdai egyeztetésen az uralkodó nem kérdőjelezte meg a kormány kérését a parlament ülésszakának berekesztéséről, és nincs precedens arra, hogy a királynő megtagadja a miniszterelnök kérését. A konzervatív politikus szerint szó sincs arról, hogy a kéréssel kínos helyzetbe hozták az uralkodót, aki a hagyományok szerint semmilyen módon nem vesz részt a politikában.

Jonhson korábban hangsúlyozta, hogy ő maga is a megállapodás mellett van, ám hozzátette: a brit EU-tagság - "ha törik, ha szakad" - megszűnik október utolsó napján.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
digitális bankolás tablet
piac reggel
telenor
dunaújváros dunaferr vasút alapanyag
irak bagdad
koronavírus járvány hőmérés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol vegyünk, hol adjunk, a hazai és nemzetközi tőzsdéken?
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
brusszel europai unio