DMOHA20190703018
Uniós források

Itt a nagy döntés: 85 milliárd forintnyi K+F-forrást osztottak el most

Portfolio
MTI
Megszülettek a támogatói döntések a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az év korábbi szakaszában megjelent két nagy pályázatnál és ezeken összesen 64,1 milliárd forintot ítéltek oda 150 pályázónak, további 21 milliárd forintnyi pályázati igény pedig uniós pályázaton kaphat majd forrást – jelentették be ma közös sajtótájékoztatón.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára és Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a mai közös budapesti sajtótájékoztatón többek között az alábbiakat jelentették be:

  • Döntés született az idei év két legnagyobb keretösszegű, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap hazai forrásaiból kiírt kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatán 64,1 milliárd forint összegben. A pályázatok megvalósítása jövőre kezdődhet, a projektek jellemzően háromévesek.
  • Az egyik konstrukció a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) projektek támogatása, erre négyszeres volt a túljelentkezés, ezért az eredeti 45 milliárd forinton felül még 10,6 milliárd forintot csoportosítottak át.
  • A másik konstrukció a kompetenciaközpontok létrehozását célzó kiírás volt, amelyek létrehozása eredményeképpen fenntartható, versenyképes, és piacorientált egyetemi tudásbázisok jönnek létre. Ezen 8,5 milliárd forint volt a keretösszeg. Ennél a két pályázatnál így több mint 64,1 milliárd forintról született döntés.
  • További pályázók úgy jutnak forráshoz, hogy projektjeik támogató KFI szakpolitikai véleményt kapnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH), melynek birtokában pályázatot nyújthatnak be hasonló célú, uniós forrásból finanszírozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati konstrukciókon. Így jön ki tehát az összességében 85 milliárd forintnyi új támogatási döntés.

A nyáron megnyitott 45 milliárd forintos keretösszegű piacvezérelt KFI-pályázatról és a kialakult hatalmas érdeklődésről több cikkben is írtunk:

További számok a két nagy pályázatról

A két nagy pályázati konstrukcióra 245 milliárd forintnyi igény érkezett, minden harmadikat tudtak támogatni. 540 vállalkozás pályázott, ami óriási szám, ebből 150 pályázat kapott támogatást – ismertette Birkner Zoltán. A pályázatok 80 százalékában ipari és digitalizációs témákra érkeztek.

A piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázatra óriási érdeklődés mellett 11 nap alatt több mint 180 milliárd forint támogatási igény érkezett. A beérkezett igények több mint 80 százaléka mikro-, kis-, és közepes vállalkozásoktól érkezett.

A piacvezérelt KFI pályázaton nyertes projektek listája itt érhető el, míg a kompetenciaközpontok létrehozását célzó kiírás nyertes projektjeinek listája itt érhető el.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavírus oltás pfizer
oltasigazolas utazasi korlatozas eu csucs charles michel 210121
koronavírus vakcina
vakcina_oltas_koronavirus
koronavírusválság
Peter Jahr europai parlament kap reform 210121
GettyImages-853538994 (2)
vilag_korona_vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Peter Jahr europai parlament kap reform 210121