EP-választás: meglepő eredményeket hozott az új közvélemény-kutatás
Uniós források

EP-választás: meglepő eredményeket hozott az új közvélemény-kutatás

Miközben a 27 uniós tagállamban átlagosan a fiatalok kétharmada akar részt venni a közelgő EP-választásokon, a magyar fiatalok alig fele lesz majd biztosan az urnáknál június 9-én. Ebben szerepe lehet annak, hogy a fiatalok kevésbé ismerik az EU hivatalos kommunikációs csatornáit – derül ki az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer-felmérésből. Aggasztó, hogy az érzelmi és pszichoszociális egészség tekintetében Magyarországon magasabb volt azoknak a fiataloknak az aránya, akik arról számoltak be, hogy az elmúlt 12 hónapban ilyen problémákat tapasztaltak, mint az uniós átlag.

Az Európai Bizottság által közzétett, az ifjúságról és a demokráciáról szóló Eurobarométer-felmérésből kiderült, hogy a 27 uniós tagállamban a fiatalok 64%-a szándékozik részt venni a közelgő európai választásokon. A felmérés azonban azt is jelezte, hogy bár sok fiatal aktív és különböző módon elkötelezett, még mindig jelentős azoknak az aránya, akiket nem érdekel a politika vagy a szavazás.

A magyar fiatalok a negyedik legkevésbé érdeklődők az uniós választások iránt:

míg az EU-átlag 64 százalék, addig itthon alig 51 százalékuk biztos benne, hogy részt vesz majd a június 9-i voksoláson.

Eurobarométer: fiatalok részvételi hajlandósága az EP-választásokon
A fiatalok részvételi hajlandósága az egyes tagállamokban az EP-választásokon. A zöld csík jelöli azokat, akik szavazhatnak és biztosan részt vesznek, a lila azokat, akik bírnak szavazati joggal, de azt biztosan nem használják majd. A világos kék szín jelöli azokat, aki nem szavazhatnak, míg a szürke a bizonytalanokat mutatja. Forrás: Eurobarométer.

Ebben szerepet játszhat, hogy a magyarországi eredmények azt mutatták, hogy a többi tagállamhoz képest a fiatalok kevésbé ismerik az EU kommunikációs csatornáit. Mindössze 14%-uk ismerte az EU közösségi médiafelületeit és honlapjait, alig 7%-uk hallott az Európai Ifjúsági Hétről vagy az Európai Ifjúsági Rendezvényről.

Emellett a magyarországi fiatalok 22%-a jelezte, hogy nem ismeri az EU-val való kapcsolattartás semmilyen módját.

Az EU-ról való tájékozódást illetően Magyarország a televízió mint forrás használata meglehetősen alacsonyan áll, mindössze 33% tájékozódik innen, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól (49%), és a harmadik legalacsonyabb arány az összes tagállam között. Ezzel szemben négy tagállam kivételével minden tagállamban a közösségi média a leggyakrabban említett forrás az EU-ról való tájékozódásra, és minden második válaszadó legalább minden második tagállamban (Luxemburg kivételével) ezt a lehetőséget választotta.

A magyarországi fiatalok a többi tagállamhoz képest kisebb valószínűséggel vesznek részt sportklub vagy bármilyen ifjúsági szervezet tevékenységében. Három tagállam kivételével (Luxemburg, Románia és Málta) minden tagállamban a sportklubok tevékenységei voltak azok a tevékenységek, amelyekben a fiatalok a legnagyobb valószínűséggel részt vettek az elmúlt 12 hónapban.

Magyarországon azonban a fiataloknak mindössze 12%-a számolt be arról, hogy tagja bármilyen sportegyesületnek, ifjúsági klubnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarországi fiatalok kisebb valószínűséggel tettek lépéseket a társadalom megváltoztatása érdekében olyan témákban, mint az emberi jogok, az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, valamint a nemtől, fajtól vagy szexualitástól független jogegyenlőség. A magyarországi válaszadóknak mindössze 21%-a számolt be arról, hogy a demokrácia és a jogállamiság területén társadalmi változása érdekében mozgalomban vett részt, támogatott valamilyen kezdeményezést, vagy tüntetett volna, ami az egyik legalacsonyabb arány a tagállamok között.

Az érzelmi és pszichoszociális egészség tekintetében Magyarországon magasabb volt azoknak a fiataloknak az aránya (54%), akik arról számoltak be, hogy az elmúlt 12 hónapban ilyen problémákat tapasztaltak, szemben az uniós átlaggal (46%). Ez aggasztó eredmény, mivel arra utal, hogy a magyarországi fiataloknak jelentős kihívásokkal kell szembenézniük mentális egészségük és jólétük tekintetében.

Pozitív eredmény volt azonban, hogy a magyarországi fiatalok 72%-a egyetértett azzal, hogy az oktatás megtanította őket arra, hogy vigyázzanak a környezetükre. Ez valamivel magasabb, mint a 71%-os uniós átlag, és arra utal, hogy a környezeti nevelés hatással van a magyarországi fiatalok hozzáállására és viselkedésére.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Kiszámoló

Így is lehet: az adakozás James Bondja

Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmoznak, hogy fogalmuk sincs, mit tudnának vele kezdeni még az ükunokáik ükunokái is. (Minden r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-483147081