Üzlet

Elliott hullámelmélete

Portfolio
A technikai elemzés halhatatlan ősatyáinak sorát gazdagítja Ralph Nelson Elliott, akinek hullámelmélete kiállta az idők próbáját, és a mai napig alkalmazható az árfolyamelemzések vizsgálatakor. Elliott elsők között alkalmazta a Fibonacci szinteket az árfolyam hullámok lehetséges elmozdulásának meghatározásában, amely mára minden grafikonrajzoló kötelező eszközének számít.

Elliott a kitartás és céltudatosság terén is jó példával szolgálhat mindenki számára, valamint életműve igazolja, hogy sosem késő nagy dolgokba fogni.

1 2

Az alapok.
Ralph Nelson Elliott
1871-ben Marysvilleben (Kansas) született. Az 1890-es évektől vasúti cégeknél dolgozott könyvelőként. Mivel több anyagi nehézségben levő cég pénzügyeit is helyrehozta, jelentős hírnévre tett szert. Ennek következtében az amerikai kormányzat őt választotta nemzetközi projektek koordinálására a közép amerikai régióba. Először Nicaraguába, majd Guatemalába került. Külföldre való kiküldetése alatt megfertőződött az entamoeba histolyca nevű baktériummal, mely a későbbiekben jelentősen befolyásolta életét.

Amerikába visszatelepülve konzultációs céget alapított, melynek a pályáját sikeresen egyengette felfelé, amikor betegsége rosszabbodott, visszavonulásra késztetve őt. Hogy az ágyban töltött betegsége alatt is olajozottan tartsa agytekervényeit, 58 évesen a piacok természetével kezdett el foglalkozni. Ekkoriban figyelt fel a grafikonokon előforduló ciklikus szerkezetre és a szabályszerűségekre. Az erről alkotott gondolatait 1939-ben a Financial Worldben tette közzé.A hullámelmélet
Charles Dow-hoz hasonlóan Elliott is felismerte, hogy a piacok hullámmozgást végeznek. Elliott elmélete szerint azonban ezek a hullámok meghatározott ciklusonként követik egymást. Elliott szerint az általa felfedezett ciklusok segítségével minden piaci mozgás leírható, és minden termék árfolyamára ezek ezen ismétlődő mozgások jellemzőek. A klasszikus Elliott ciklus 8 részből áll, amely egy 5 hullámból álló emelkedő (1,2,3,4,5), valamint egy 3 hullámból álló korrekciós szakaszra (A,B,C)osztható.

Elliott hullámelmélete
A hullámok jól megfigyelhetőek az OTP 2009-es emelkedésén is.

Elliott hullámelmélete


A hullámok felbonthatóak alhullámokra.

Elliott hullámelmélete
Az impulzus szakasz
Az 5 részből álló klasszikus emelkedő szakasz három a trend irányába mutató impulzus hullámból (1,3,5) és kettő korrekciós hullámból áll (2,4) Elliott elméletének ezen része nagyban hasonlít a Dow elmélethez, mely szerint a hosszú távú trend 3 részből áll. Ez a minta bármikor, bármilyen idősíkon könnyen azonosítható.

Ahhoz, hogy a hullámmozgás egy szakaszát impulzus szakasznak tekinthessük, bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.
1. A második hullám nem jöhet vissza az első hullám 100%-áig.
2. A negyedik hullám nem jöhet vissza a második hullám 100%-áig.
3. A harmadik hullám gyakran a leghosszabb, de soha nem lehet a legrövidebb.

Elliott hullámelmélete
Csökkenő trendben ugyanezen a szabályok érvényesek, ellentétes irányban. Az esés az emelkedéshez hasonlóan 5 hullámból áll, melyből 3 eső impulzushullám, 2 pedig emelkedő vagy oldalazó korrekciós hullám.
Ez a cikk folytatódik
1 2
AHS Krab lengyel önjáró löveg 155mm NEM TANK
tőzsde
Credit Suisse bejárata
bankjegy forint
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
tőzsde