Üzlet

Elliott hullámelmélete

Portfolio
A technikai elemzés halhatatlan ősatyáinak sorát gazdagítja Ralph Nelson Elliott, akinek hullámelmélete kiállta az idők próbáját, és a mai napig alkalmazható az árfolyamelemzések vizsgálatakor. Elliott elsők között alkalmazta a Fibonacci szinteket az árfolyam hullámok lehetséges elmozdulásának meghatározásában, amely mára minden grafikonrajzoló kötelező eszközének számít.

Elliott a kitartás és céltudatosság terén is jó példával szolgálhat mindenki számára, valamint életműve igazolja, hogy sosem késő nagy dolgokba fogni.

1 2

Az alapok.
Ralph Nelson Elliott
1871-ben Marysvilleben (Kansas) született. Az 1890-es évektől vasúti cégeknél dolgozott könyvelőként. Mivel több anyagi nehézségben levő cég pénzügyeit is helyrehozta, jelentős hírnévre tett szert. Ennek következtében az amerikai kormányzat őt választotta nemzetközi projektek koordinálására a közép amerikai régióba. Először Nicaraguába, majd Guatemalába került. Külföldre való kiküldetése alatt megfertőződött az entamoeba histolyca nevű baktériummal, mely a későbbiekben jelentősen befolyásolta életét.

Amerikába visszatelepülve konzultációs céget alapított, melynek a pályáját sikeresen egyengette felfelé, amikor betegsége rosszabbodott, visszavonulásra késztetve őt. Hogy az ágyban töltött betegsége alatt is olajozottan tartsa agytekervényeit, 58 évesen a piacok természetével kezdett el foglalkozni. Ekkoriban figyelt fel a grafikonokon előforduló ciklikus szerkezetre és a szabályszerűségekre. Az erről alkotott gondolatait 1939-ben a Financial Worldben tette közzé.A hullámelmélet
Charles Dow-hoz hasonlóan Elliott is felismerte, hogy a piacok hullámmozgást végeznek. Elliott elmélete szerint azonban ezek a hullámok meghatározott ciklusonként követik egymást. Elliott szerint az általa felfedezett ciklusok segítségével minden piaci mozgás leírható, és minden termék árfolyamára ezek ezen ismétlődő mozgások jellemzőek. A klasszikus Elliott ciklus 8 részből áll, amely egy 5 hullámból álló emelkedő (1,2,3,4,5), valamint egy 3 hullámból álló korrekciós szakaszra (A,B,C)osztható.

Elliott hullámelmélete
A hullámok jól megfigyelhetőek az OTP 2009-es emelkedésén is.

Elliott hullámelmélete


A hullámok felbonthatóak alhullámokra.

Elliott hullámelmélete
Az impulzus szakasz
Az 5 részből álló klasszikus emelkedő szakasz három a trend irányába mutató impulzus hullámból (1,3,5) és kettő korrekciós hullámból áll (2,4) Elliott elméletének ezen része nagyban hasonlít a Dow elmélethez, mely szerint a hosszú távú trend 3 részből áll. Ez a minta bármikor, bármilyen idősíkon könnyen azonosítható.

Ahhoz, hogy a hullámmozgás egy szakaszát impulzus szakasznak tekinthessük, bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.
1. A második hullám nem jöhet vissza az első hullám 100%-áig.
2. A negyedik hullám nem jöhet vissza a második hullám 100%-áig.
3. A harmadik hullám gyakran a leghosszabb, de soha nem lehet a legrövidebb.

Elliott hullámelmélete
Csökkenő trendben ugyanezen a szabályok érvényesek, ellentétes irányban. Az esés az emelkedéshez hasonlóan 5 hullámból áll, melyből 3 eső impulzushullám, 2 pedig emelkedő vagy oldalazó korrekciós hullám.
Ez a cikk folytatódik
1 2
selmeczi-kovács zsolt
cimlap_Mol0228
viber messenger app
koronavírus coronavirus virus
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Felület, ahol az esésből is profitálhat
Tőzsdei esés