Üzlet

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok

Portfolio
Álljunk meg egy pillanatra és tegyük félre korábban megismert sztereotípiáinkat a piacról, a grafikonelemzésről és a kereskedésről. Cikkünkben egy eddig ismeretlen, fantasztikus világgal ismerkedhet meg az olvasó, ahol nem számít az idő.
Amíg a németek az autóiparban, addig a japánok a grafikonelemzésben alkottak nagyot. Gondoljunk csak a hagyományos japángyertya grafikonokra. A japán "renga" kocka szóból eredő, apró kockákból építkező grafikonok új perspektívákat helyeznek elénk a grafikonelemzésben, mely megmutatja számunkra a trend irányultságát és jól értelmezhető beszálló pontokat ad, akár önmagában is.

A négyzetek képzése
A Renko típusú grafikonok csak az árfolyam mozgásának az irányát veszik figyelembe. A forgalmat, valamint az időt nem. Új kockát akkor rajzol ki a programunk, amikor az ár kitör a korábbi négyzetből és teljesen kitölti a következőt is. Ezt illetően a Renko grafikon hasonlít az 1900-as évek első felében igen népszerű angolszász point and figure ábrázoláshoz. Renko grafikon esetében, amennyiben 5-ös árléptékű grafikont használunk, és az adott napon 92-103-ig emelkedik az árfolyam, akkor mindössze két új négyzetet (90-95; 95-100) rajzol a grafikonrajzolónk.A négyzetek paramétereinek meghatározása
A négyzetek testének meghatározása egy-egy jelentősebb elmozduláshoz kötődik. Mivel ez minden instrumentum esetében más és más, így az esetek többségében a grafikonrajzoló program lehetőséget biztosít az egyedi beállításokra is. Megválaszthatjuk például, hogy mely adatokból képezzük a kockák testét. Leggyakrabban a záróárakra esik a választás, azonban egyes pozíció zárási technikák a minimum, vagy a maximum árakkal számolnak. A négyzetek testének a meghatározására két, szélesebb körben elterjedt módszert használnak: az abszolút pontok módszerét, valamint az ATR módszert.

A kockák kialakulása
Zöld kocka alakul ki, ha az árfolyam alul lép be a kocka testébe, míg felül lép ki. Piros kocka akkor képződik, amikor az árfolyam adott kocka testén belül csökken. Fontos megjegyezni, hogy egészen addig, amíg az árfolyamváltozása nem haladja meg az adott egységet, nem rajzolódik újabb kocka. Egy szűk sávban oldalazó piacon tehát nem változik semmit a Renko grafikon, az árfolyam jelentősebb változását viszont jól érzékelteti.

Vegyük például, hogy hogyan néz ki a hagyományos gyertya grafikonokon a Renko. Az alábbi grafikonon kékkel jelöltük az emelkedő téglákat, míg sárgával a csökkenőeket. Az ábrán jól látható, hogy a Renko grafikonok esetében egy-egy tégla különböző idő alatt képződik. Valamint, hogy a Renko ábra nem jelenít meg minden ármozgást. Így például azt, amikor az árfolyam mozgása nem tölti be teljesen a kocka testét (6400 környékén nem rajzolódik ki egy kocka sem)

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
A Renko-féle grafikonon ugyanezen időszak az alábbi módon néz ki.

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok


Abszolút pontok módszere
A módszer alkalmazásával a téglák méretét pontban kifejezve specifikálhatjuk a grafikonon. A módszer előnye, hogy könnyen érthető és előre jelezhető egy új négyzet képzése. Hátránya pedig, hogy az ár növekedésével ugyanazon téglamérettel alacsonyabb százalékos elmozdulást kapunk.

Average True Range
Az ATR módszer az indikátor értékeit használja fel a tégla méreteinek a meghatározására. Mivel az ATR indikátor egy volatilitás követő indikátor, így ez a módszer alkalmazkodik a piac változásaihoz. Ebből kifolyólag az indikátorunk automatikusan megfelelő méretű téglákat rajzol. A legtöbb esetben a 14-es periódusú ATR igen jól használható.

Használata
A Renko grafikonok igen hatásosak a támasz és ellenállás szintek, valamint trendek és azok megtörésének meghatározásában. Kiválóan használhatóak továbbá akár önmagukban, akár más eszközökkel együtt a ki és belépési pontok meghatározására is.

Technikai szintek azonosítása
A technikai szintek azonosítása igen egyszerű a grafikonon. Mindössze ki kell választanunk az előforduló mélypontokat és csúcsokat.
A trendelemzésben a Renko grafikonok új dimenziót nyitnak előttünk. A rövidebb távú trendeket egyszerűen a kockák irányultságából határozhatjuk meg, míg a hosszabb távú trendeket a hagyományos japán gyertya grafikon elemzéshez hasonlóan a mélypontok, valamint a csúcsok összekötésével kapjuk meg.Kereskedési jelzések
A Renko gyertyák rendkívül jól átláthatóvá teszik a trendet. Mivel a trend megtörését irány és színváltoztatással jelzik, így a bátrabb kereskedők számára ez már önmagában elég a kereskedés kiváltására. Az óvatosabb befektetők az oldalazó periódusok, valamint a korrekciók elkerülése érdekében több azonos irányú négyzet megjelenését is kivárhatják.

Vételi pozíció
Kevés hibás jelzést ad a kereskedési rendszerünk, amennyiben a grafikonon feltűnő támasz és ellenállás szintekből való kitöréseket vesszük figyelembe.

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
Eladási pozíció
Megbízhatónak számító szignálokat ad rendszerünk, amennyiben trend, vagy támaszvonal letörésénél nyitunk eladási pozíciót.

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
A Renko grafikonokról összességében elmondható, hogy egy könnyen értelmezhető és használható grafikontípus, mely nagy segítségünkre van a trendek meghatározásában, valamint nagy valószínűségű vételi és eladási pontok keresésében.

Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_611533595