Mi kell ahhoz, hogy regionális szintre lépjen egy vállalkozás?
Üzlet

Mi kell ahhoz, hogy regionális szintre lépjen egy vállalkozás?

Portfolio
Határozottan van üzletfejlesztési lehetőség a kelet-közép-európai régióban, nem véletlen, hogy egyre több cég működik Magyarország mellett Romániában és Bulgáriában is – hangzott el a múlt heti Regional Business Summit konferencián Bukarestben.

Egyre több cég próbálkozik régiós terjeszkedéssel, létezik átjárás a magyar, a román és a bolgár piac között, sőt, a jövőben ez erősödhet is – hangzott el az iBanFirst által szervezett bukaresti Regional Business Summit konferencián. A rendezvény résztvevői egyetértettek abban, hogy hasonló kihívásokkal küzdenek a három ország vállalkozói: a finanszírozási nehézségek mellett a piaci sajátosságok és szabályozói környezet rugalmatlansága, lassúsága is hasonló a három országban. Ugyanakkor több szakértő szerint ezek a kihívások felvértezik a vállalkozókat a jövő kihívásaira, például a hosszútávú finanszírozási nehézségekre, az energiapiaci áremelkedésre vagy akár a fenntarthatósággal kapcsolatos feladatokra is.

Pierre Antoine Dosoulier, az iBanFirst alapító-vezérigazgatója, Regional Business Summit
Pierre Antoine Dosoulier Fotó: Regional Business Summit

Pierre Antoine Dosoulier, az iBanFirst alapító-vezérigazgatója szerint a platformjukon végrehajtott nemzetközi fizetési tranzakciókat tekintve a régió egyértelműen az üzleti szempontból legfejlettebb térségek közé tartozik, a növekedés is egyértelműen látszik. A régió üzleti agilitása egyértelmű, ugyanakkor a Közép-Kelet Európában működő vállalkozások közül még mindig sokan ösztönzésre, bátorításra szorulnak – finanszírozási és üzletfejlesztési értelemben egyaránt. A fiatal vállalkozóknak szükségük van egyfajta biztatásra ahhoz, hogy nagyobb léptékekben, határozottabb terjeszkedésben gondolkozzanak, akár nemzetközi szinten is – tette hozzá.

A fintech-alapító szerint fontos, hogy egyfajta üzleti optimizmust mutassanak a régió cégei, a cégvezetőknek pedig meg kell tanulniuk bízni magukban és munkatársaikban. Ezekkel felvértezve válságállók és prosperálók lehetnek a vállalkozások mindhárom országban. A régióban komoly lehetőségek vannak arra, hogy IT-fejlesztések terén nemzetközi szinten is meghatározó legyen, például a blockchain vagy a tokenizáció területén, hiszen sok a fiatal, jól képzett és lelkes szakember – mondta Adela Clara Wiener, az Aurachain CEO-ja. Ugyanakkor úgy látja, több ösztönző kormányzati programra lenne szükség ahhoz, hogy határokon átnyúló, regionális üzleti sikereket láthassunk.

Regional Business Summit

Iluian Stanciu, az Emag elnök-vezérigazgatója is optimista a régió befektetési potenciáljával kapcsolatban. Ma már jelentős adatmennyiség áll azok rendelkezésére, akik befektetni vagy terjeszkedni szeretnének, a szabályozói környezet is folyamatosan fejlődik. Azt tanácsolja a vállalkozóknak, hogy alakítsanak ki egy 10 éves tervet, tervezzenek előre – ehhez számos segítséget kaphatnak, akár finanszírozásban is.

Hozzátette: azok a cégek lehetnek a jövő nyertesei a régióban, amelyek tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci körülményekhez, mint például a fenntarthatóság kérdése vagy a magas energiaárak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a megrendelő, a fővállalkozó alkalmazkodik, de a kisebb cégek, alvállalkozók nem tudnak, akkor elveszíthetik a piacaikat.

A cikk megjelenését az iBanFirst támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde