Befektetés

A Quaestor egyedülálló nyugdíjszolgáltatót indított

Portfolio
Ma kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász területen és az Európai Unió nyugati tagállamaiban sok évtizedes hagyománya van: a munkavállalók ott jövőbeni nyugdíjuk egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóktól kapják. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás olyan testre szabott nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését teszi lehetővé, amelyek a rendszeres befizetések, illetve az azok befektetéséből származó hozamok felhalmozásával képesek hozzájárulni a jövőbeni nyugdíjak jelentős mértékű növeléséhez - hangzott el a Quaestor által tartott sajtótájékoztatón.


Fejlett piaci minták alapján indult el a nyugdíjszolgáltató

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott tevékenységi engedély birtokában február 9-én kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. - mondta el Zugrovics Loránd, a cég vezérigazgatója. Az Európai Unió 2003-as irányelvének megfelelően megalkotott 2007. évi CXVII. törvény alapján Magyarországon 2008-tól van elvi lehetőség foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató alapítására. A QUAESTOR Csoport 2008-ban kezdte meg saját szolgáltatásának megtervezését, mely most hosszú előkészítő munka eredményeképpen valósul meg.

A válság nem kedvezett az intézmény elindításának, azonban 2010 tavaszán újra felelevenítettük a projektet, és hónapokon belül indítottuk el a nyugdíjszolgáltatót. Az intézményi forma Zrt., ennek megfelelően biztonsági tőke is van az intézmény mögött, ami az EU által elfogadott 3,5 millió euró. A Quaestor a nyugat-európai és amerikai minták alapján vezette be a nyugdíjszolgáltatóját a piacon, az újdonság az, hogy nem csak Quaestor foglalkoztatónak adja meg a csatlakozás lehetőségét, hanem bármely magyarországi cégnek - tette hozzá Zugrovics Loránd.

A hazánkban most bemutatásra kerülő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász országokban és az Európai Unió nyugati tagállamaiban már több évtizedes hagyománya van - mondta el Zugrovics Loránd, az újonnan indított nyugdíjszolgáltató vezérigazgatója. Ezekben az országokban a társadalombiztosítás mellett a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás adja a nyugdíjrendszer igazi második pillérét, amelyet harmadik oszlopként az öngondoskodás különböző formái egészítenek ki. A foglalkoztatói nyugdíjprogramokban részt vevő munkavállalók jövőbeni nyugdíjuknak egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatótól kapják jelentősen kiegészítve ezzel az államtól kapott nyugdíjuk összegét.

Új nyugdíjpillér képe sejlik fel

A Quaestor Csoport forradalmasítani kívánja a hazai nyugdíjrendszert a fejlett országok példája alapján bevezetett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóval. Külföldön alapvetően két nyugdíjprogram, termék van érvényben, persze számtalan paraméterrel. Ezek közül az egyik a szolgáltatással meghatározott nyugdíjprogram, ami egyszerűen azt jelenti, hogy a foglalkoztató garanciát vállal bizonyos feltételek fennállása esetén a nyugdíjra. A másik termék, amit a Quaestor is követ, az a befizetés meghatározott nyugdíjprogram, tehát akár a nyugdíjpénztárakban a nyugdíj alapját a befizetések és hozamok fogják jelenteni - mondta el Horváth István termékfejlesztési vezető.

A munkaadók a feltételes jogszerzési időtartamot nulla és öt év között választhatják meg. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a javára befizetett foglalkoztatói hozzájárulások összegére csak akkor válik jogosulttá, ha munkaviszonya a feltételes jogszerzés időtartama alatt nem szűnik meg. A munkáltató a feltételes jogszerzési időt arra használhatja fel, hogy meghatározza, mikor kerül a befizetés a vállalat tulajdonából a foglalkoztatott tulajdonába, ezzel pedig lehet ösztönözni a munkavállalót a cégnél maradásra, hiszen ha a feltételes idő előtt megy el a cégtől, akkor a befizetéseket nem ő fogja majd megkapni, hanem a többiek között szétosztásra kerül az összeg.

A foglalkoztatói nyugdíjprogramok új eszközt adnak a vállalatvezetők kezébe munkavállalóik elkötelezettségének növelésére és különleges javadalmazási programok felépítésére is. Egyénre szabott, differenciált konstrukciókat alakíthatnak ki például bónusz-, és kulcsember-programok létrehozásával, így hosszú távú ösztönzésre nyílik lehetőség. A vállalatok amellett, hogy egy modern, nyugati mintára kialakított foglalkoztatói nyugdíjprogramot hozhatnak létre, mindezt ráadásul kedvező adókörnyezetben tehetik - tette hozzá Horváth István.

A hagyományok alapján a munkáltatóknak általában a havi bér 3-4 százalékát ajánlatos befizetni ahhoz, hogy több évtized múlva látható nyugdíjat fizessen a nyugdíjszolgáltató. Egyelőre még a tárgyalási fázisban tart az Quaestor, több szektorból is jöttek kedvező visszajelzések, azonban azt ki lehet mondani, hogy a munkáltatók szempontjából a differenciálás és a feltételes jogszerzési idő lehet a mozgósító tényező - mondta el a Nyugdíjszolgáltató vezérigazgatója.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas