FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
Ingatlan

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?

Most már hivatalos, hogy befagyott a TóPARK projekt első ütemének finanszírozása. A cég legfrisebb közleményében tájékoztatott arról, hogy az Eurohypo AG 2010 szeptembere óta szünetelteti a folyósítást, így a beruházó nem tudja a további kifizetéseket eszközölni. A munkálatok leállásának okára ugyan megkaptuk a választ, az eddig 47%-os előbérlettel rendelkező irodakomplexum konkrét bérlőit, a jelenlegi első ütem átadását, valamint a leendő fázisok kivitelezését és finanszírozását azonban továbbra is homály fedi. De hogy is jutottunk el 2010 végéig?

1 2 3

A kezdetek.
Több mint három évvel ezelőtt, 2007 augusztusában írtunk először, az eddigi egyik legnagyobb, komplex város- és ingatlanfejlesztésről, a TóPARK fantázia névre keresztelt projektről. A kezdetekkor összesen 140 hektárosra megálmodott új várost, 13 év alatt, összesen több mint 300 milliárd forintból, az M0, M1 és M7-es autópályák által határolt aranyháromszögben kívánta megvalósítani a Walker & Williams Investment Group (WWIG). Az eredeti tervek szerint, az első ütemben 2010 végéig, 100,000 négyzetméter iroda, és 168 bérlakás, illetve apartman került volna átadásra.

Az első híreket Petrovszky Gábortól, a Walker & Williams magyarországi képviselőjétől kapta a szakma a fejlesztésről, aki még 2007 nyarán úgy nyilatkozott, hogy a hatalmas területen Európa egyik legnagyobb irodaparkját és szolgáltató, innovációs központját szeretnék megvalósítani. Az akkori hírek szerint a projekt első lépéseit az OTP Bank és az Eurohypo finanszírozta. Petrovszky azt is elárulta, hogy egyedülálló módon csak a projekt előkészítése 3 milliárd forintba került, a kivitelező pedig a Deutsche General Bau lesz, amely számos magyar alvállalkozó bevonásával hajtja majd végre a fejlesztést.

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?
Ugyanekkor Takács Péter, a projekt értékesítési vezetője úgy nyilatkozott, hogy második ütemként, szintén 2010-re készül el az egyelőre csak látványterveken látható, 200,000 négyzetméteres bevásárlóközpont is. Továbbá hozzátette, hogy a társaság a 10 euró alatti irodabérleti díjjal a B kategóriás irodaházak bérlőit is meg kívánja célozni.

A nyári bejelentést követően, még 2007 novemberében készítettünk interjút a beruházó WWIG hazai vezetőjével Petrovszky Gáborral, aki jelenleg is a Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) alelnöke. Az interjúban többek között fény derült a beruházó cég tulajdonosi hátterére, a szembetűnően alacsony bérleti díjakkal kapcsolatos koncepcióra, a fejlesztési stratégiára, és több egyéb részlet mellett, Petrovszkynak a budapesti luxuslakások árazásával kapcsolatos véleményére is.

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?
Az interjú során az egyik első, és talán szakmai szempontból legfontosabb kérdés, a megaberuházást beindító cég hátterére vonatkozott. A beszélgetésből hamar kiderült, hogy a Biatorbágyon és Törökbálinton létesülő koncepció mögött, az a már említett Walker & Williams áll, mely kb. tíz évvel ezelőtt vásárolta az első projektjét hazánkban, mely egy Márvány utcai irodaház volt. "Ez egy tipikusan Európára létrehozott befektetési alap, akkor londoni székhellyel indult, de a valós ügyvezetés Svájcból történt. Svájcban a Deutsche Bank-portfolióba tartozó DBMG látja el a tulajdonosi felügyeletet, ők adják az instrukciókat, tőlük kérünk forrást, ha szükség van rá. Tehát a DBMG által gründolt alap vagyunk, amit az ő saját befektetői jegyeznek", mondta a cég képviselője.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1