Prémium

Akik féltik a saját aranyukat (x)

Portfolio
Az euróövezet bajba jutott országai kapcsán többször felmerül a kérdés, hogy a válságkezelési folyamatba miért nem vonják be az állami aranytartalékot? Igaz, ezek az ötletek azon EU-tagállamokból érkeznek, amelyeknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk ahhoz, hogy életben tartsák a csődveszéllyel szembesült nemzetgazdaságokat. Ezért talán érthető is, hogy ez a kezelési módszer eddig nem tűnik túl népszerűnek az érintettek körében.
Diplomáciai feszültségekhez vezetett az a német parlamentben, a Bundestagban született kezdeményezés, hogy az olaszok a kezelhetetlenné vált adóssághegy finanszírozásához használják fel az ország igen tekintélyes aranyvagyonát. Az Arany Világ Tanács listája szerint Olaszország a világ harmadik legnagyobb sárga fém vagyonát tudhatja magáénak 2.451 tonnával. Ennek piaci értéke majdnem 100 milliárd euró, amely enyhítene a becslések szerint 1800 millió euró tömegű adóssághegyen. A felmérések mégis azt mutatják, hogy nemcsak az olasz politikusok, hanem szinte a teljes lakosság is ellenzi azt, hogy az aranytartalékot az adósság kezelése érdekében adják el. Ezzel szemben kétharmada támogatja azt az elgondolást, hogy a sárga fém vagyont vonják be a gazdaság élénkítését célzó eszközök közé, például hitelek fedezésére vagy arany alapú kötvények kibocsátására. Gondot jelenthet, hogy ezekben az esetekben az állam már nem tud szabadon rendelkezni a nemesfémek felett.

Az elmúlt hetek szalagcímeiben főszerepet kapott Ciprus, valamint a "kaszinó gazdaság"-ként is titulált sziget megmentése érdekében tett nemzetközi és hazai lépések. Nyilvánvalóvá vált, hogy a ciprusi kormánynak és a bankoknak maguknak is hozzá kell járulniuk a helyzetük stabilizálásához. Felvetődött tehát a kérdés, hogy milyen saját források vonhatóak be a válságkezelés? A Világ Arany Tanács adatai szerint Ciprus jelenleg 13,5 tonna aranytartalékkal rendelkezik, amelynek piaci értéke hozzávetőleg 550 millió euró. Ez az összeg kb. tíz százaléka annak az önrésznek, amelyet a nemzetközi mentőövet nyújtók elvárnak Nicosiától. Nem tudni, hogy érdemben foglalkoztak-e az állami aranyvagyon felhasználásával. Bizonyos szakértői vélemények szerint a szigetállam jobban jár, ha ezt a forrást az eurózónából történő esetleges kiválásra tartogatja, hiszen egy régi-új fizetőeszköz bevezetéséhez is szükséges egy megfelelő fedezet. Egy aranyfedezetű valuta esetében ugyanis a sárga fém ára masszívan emelkedne, míg a papíralapú pénztartalékok értéke nagyot zuhanna.

A ciprusiak vélhetően, mint megannyi más esetben, most is a görögök álláspontot tették magukévá, akik a nemzeti aranyvagyon (100 tonna) lehetséges értékesítése kapcsán annyit mondtak, hogy az "csak egy csepp lenne az adósságtengerben".

Mindenesetre az olaszok és a görögök nem hagyták szó nélkül a németek "beavatkozási kísérletét". Azzal vágtak vissza, hogy Berlinnek is jól jönne a saját aranyvagyon értékesítése, mert így a 140 milliárdnyi belső adósságot hét százalékkal csökkenthetnék. Vagyis először a saját portájukon seperjenek!

www.arteus-capital.com
Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01