Túl drága leválni Magyarországnak az orosz gázról, reménykedik az ukrán tranzit megmaradásában az MVM
Üzlet

Túl drága leválni Magyarországnak az orosz gázról, reménykedik az ukrán tranzit megmaradásában az MVM

"A pénz az pénz", az MVM nem hajlandó többet fizetni azért, hogy LNG-re váltson, és éppen ezért használ még mindig orosz gázt, amelynek a súlya Magyarországon még 60-80%-os, Ausztriában pedig 80-90%-os – többek között ezt mondta egy múlt heti bécsi olaj- és gázipari konferencián Mátrai Károly. Az MVM vezérigazgatója azt is jelezte: reménykedik a cégcsoport abban, hogy az orosz-ukrán gáztranzit valamilyen formában megmarad 2025. január 1. után is, és így "a Török Áramlat jó alternatívája" lehet, mert a két szállítási útvonal lehetősége csökkenti az abból eredő a kockázatot, hogy valamelyik útvonalon történik valami.

Amint a Portfolio kiszúrta az Argus minapi hírlevelében, az MVM vezérigazgatója többek között azt jegyezte meg a bécsi eseményen: Magyarország még mindig 60-80%-ban függ az orosz gáztól, az osztrákok 80-90%-ban, utóbbiról a minap részletes elemzést írtunk. Azt is rögzítette, hogy a német gázexport díj növelése nyomán - amely miatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat -

a régiós tranzitdíj emelések egyelőre nem teszik versenyképessé az LNG eredetű gázimportot a mi régiónk számára, ami így nehezíti a leválást az orosz gázról.

Ezzel együtt megjegyezte: "rajta tartjuk a szemünket" az LNG alapú beszerzési lehetőségeken az orosz gázzal kapcsolatos diverzifikációs törekvések jegyében.

Azt is jelezte a téma kapcsán, hogy a Krk-i LNG-terminálon a Shelltől évente átvett 250 millió köbméter gáz Magyarországra juttatása is drága az adók és díjak miatt. Ezzel arra utalt, hogy swap megállapodás lehet a háttérben, amivel ezt megoldják és a gázvolumen eljut a magyar határra. A téma kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egy múlt heti konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelentette be, hogy Magyarország tervezi ennek a 2027-ben lejáró megállapodásnak a meghosszabbítását és az éves volumen növelését is.

Kitért Mátrai arra is, hogy az MVM részt vett egy lengyel úszó LNG-terminál kapacitásának előzetes igényfelmérésében is, és úgy ítélte meg, hogy ezen beszerzési forrás nem ésszerű számára.

Úgy fogalmazott a hírlevél szerint, hogy bár vannak elméleti lehetőségek függetlenné válni az orosz gáztól a német, lengyel és olasz LNG-terminálok segítségével, de

"a pénz az pénz" és az MVM nem hajlandó többet fizetni azért, hogy LNG-re váltson, és éppen ezért használ még mindig orosz gázt.

Mindezek után azt is elárulta, hogy a jelenlegi évi 1,6 milliárd köbméterről 1,8-1,9 milliárd köbméterre tervezi felfuttatni az MVM a magyarországi földgázkitermelést annak keretében, hogy összesen 35 milliárd eurót tervez elkölteni az MVM Csoport az energetikai szektorban a következő évtizedben a régióban. Érdemes megjegyezni, hogy a közel 2 milliárd köbméterre felfuttatandó magyar kitermelés új történelmi csúcsot jelentene a magyar kitermelés éves összfogyasztáshoz képest nézett arányában, hiszen tavaly már 8,3 milliárd köbméterre esett a teljes magyar gázfogyasztás.

A vezérigazgató a 2024 végével lejáró orosz-ukrán tranzitmegállapodás kapcsán reményének adott hangot, hogy valamilyen formában a gázszállítás Ukrajnán keresztül a továbbiakban is folytatódhat. Ahogy a bevezetőben is írtuk: szavai szerint ez "a Török Áramlat jó alternatívája" lehet, mert a két szállítási útvonal nagyobb ellátásbiztonságot ad, mint egy.

Mindez a Bécsben, egy szakmai konferencián megfogalmazott üzenet jócskán eltér attól az üzenettől, amelyet Szijjártó Péter március végén két orosz hírügynökségnek fogalmazott meg. Amint megírtuk: a tárcavezető azt mondta: "nincs jelentősége számunkra" annak, hogy mi lesz a kifutása az orosz-ukrán tranzitszerződésnek, amely idén év végén lejár és az ukránok nagyon fogadkoznak, hogy nem fogják megújítani. Szijjártó azzal indokolta ezt az álláspontot, hogy a magyar-orosz szerződésben rögzített évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz teljes egészében Ukrajna kikerülésével, Törökország, Bulgária és Szerbia felől, tehát a Török Áramlaton át érkezik. Emiatt a plusz orosz gázvásárlásokkal együtt történelmi csúcsra is futott, 5,6 milliárd köbmétert ért el, a kiskundorozsmai belépési ponton a nettó gázimport tavaly, míg az elméleti éves nettó importkapacitás 8,4 milliárd köbméter. Emiatt kijelentette: "nincs szükségünk a tranzitra Ukrajnán keresztül".

Érdemes megjegyezni, hogy a 2021-ben 10+5 évre kötött magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződések közül a nagyobbat, évi 3,5 milliárd köbmétert, a Török Áramlaton keresztüli szállítással kötött a magyar kormány, évi 1 milliárd köbmétert pedig Ukrajna, Szlovákia és Ausztria érintésével. Az MVM leánycége és a magyar rendszerüzemeltető FGSZ Zrt. a minap már kifejtette hivatalos álláspontját az orosz sajtóban az orosz-ukrán tranzitszerződés témájában.

Mátrai egyébként életszerű lehetőségnek nevezte az eseményen azt, hogy az orosz-ukrán határkeresztező ponton (Sudzha) egy európai szereplő átveszi a gázt az oroszoktól, majd továbbítja Nyugat felé, de megjegyezte, hogy ez nem az MVM lesz, vannak erre más, alkalmasabb szereplők is a régiónban. Az orosz-ukrán gázszállítások folytatódásának gazdasági-pénzügyi kérdéseiről és műszaki paramétereiről is részletesen írt nemrég a Portfolio hasábjain Balogh József energiapiaci szakértő.

A vezérigazgató szerint a gáziparnak át kell gondolnia a 2030-2035 utáni túlélés kérdését, mert például a cseh leánycégüknél, az Innogy-nél az a tapasztalatuk, hogy havonta 1500 háztartást veszítenek, amelyek lecsatlakoznak a gázhálózatról a hőszivattyúk beszerelése és az elektromos fűtési megoldások terjedése miatt.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tozsde részvény