Bank

Így fest a magyar bankszektor a végtörlesztés után

Portfolio
Hála a magyar bankok tőkeerejének és az anyabankok tőkepótlásának, túlélték a szektor szereplői a végtörlesztés több százmilliárdos sokkját. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett pénzügyi stabilitási jelentése szerint a bankszektor tőkehelyzetével most sincs különösebb gond, annál nagyobbak azonban a likviditási feszültségek. Nagy Mártont, az MNB igazgatóját kérdeztük a bankszektor aktuális állapotáról, a hitelpiac várható alakulásáról.

1 2

Nagy Márton is meghívott panelbeszélgetője a Portfolio.hu május 17-ei Hitelezés Magyarországon 2012 című konferenciájának. Regisztráljon Ön is az eseményre!
Likviditási kockázatok.


Így fest a magyar bankszektor a végtörlesztés után
Portfolio.hu: A stabilitási jelentés egyik legfontosabb mondanivalója, hogy miközben stabil a bankok tőkehelyzete, likviditási kockázataik erősödnek, e jelenség mögött pedig komoly mértékben az anyabankok erőltetett forráskivonása áll. Ez utóbbi milyen számokkal jellemezhető, és milyen arányban okozzák az egyes belföldi és külföldi tényezők?

Nagy Márton: A hazai bankrendszerből a 2010. évi 1700 milliárdos kivonást követően 2011-ben összességében 1800 milliárd forintnyi külföldiforrás-kiáramlás történt. Ez összesen 3500 milliárd forint, vagyis több mint 12 milliárd euro, ami másfél év alatt az állományban közel 30 százalékos csökkenést jelent. A forráskivonás erőltetett jellegére utal, hogy egyrészről annak dinamikája régiós összehasonlításban kiugró, másrészről a devizaswap-állomány felépülésével jár együtt. A leánybankok külföldi forrásaikat sok esetben úgy csökkentik, hogy nem várják meg a devizaeszközök lejáratát, hanem a meglévő forintlikviditásukat felhasználva devizaswap-ügyleteken keresztül szerzik meg a visszafizetéshez szükséges devizalikviditást. A negatív folyamatok mögött két fő tényező áll: az eurozóna bankrendszerének gyors mérlegzsugorodására és a hazai bankrendszer régión belüli gyenge verseny- illetve forrásvonzó képessége. A külföldi források kiáramlása önmagában természetes folyamat, ugyanakkor üteme túlzott, amit lassítani szükséges. Ebben segíthet az EU/IMF megállapodás és ehhez kapcsolódóan az anyabanki kitettségekre vonatkozó lehetséges kötelezettségvállalás, továbbá a hazai bankrendszer jövedelemtermelő képességének helyreállása.

Így fest a magyar bankszektor a végtörlesztés után
P.: Miközben a finanszírozási tevékenységüket szűkítették, itteni leánybankjaik tőkeellátottságát százmilliárdos tételekben javították a külföldi anyabankok. Miért e kettőség, és mennyire lehet tartós a jelenség? Összefüggésben állhat-e a gyors forráskivonás azzal, hogy egy sikeres IMF-megállapodást követően viszont már várhatóan lassítaniuk kell az anyabankoknak e folyamatot?

N. M.: Maguk az anyabankok is érdekeltek abban, hogy a leánybankok stabilitását fenntartsák, erősítsék; mindez szükséges a folyamatos működéshez. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy hitelezni is akarnak: jelenleg nem támogatják a hazai gazdaság növekedését. A hitelezéshez nemcsak tőke, hanem forrás is kell. Az anyabankok is összehúzzák a nadrágszíjat és a bankcsoport számára rendelkezésre álló szűkülő likviditásból a hazai leánybankok egyre kisebb részt tudnak kihasítani maguknak. Ugyanakkor ebben a versenyben újra megerősödhetünk. Az EU/IMF megállapodás szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a hazai bankrendszer forrásvonzó képessége helyreálljon. Mindehhez az is kell, hogy hazai bankrendszer jövedelemtermelő-képessége középtávon javuljon, ami a regionális forrásallokáció szempontjából fontos. Ha van megállapodás, ha nő a befektetői bizalom, akkor az anyabankok sem ellenérdekeltek a források itt-tartásában.

Így fest a magyar bankszektor a végtörlesztés után
P.: A likviditási kockázatok második fő oka a devizaswappiac törékenysége. Mit ért ez alatt az MNB, és miként mérsékelhetik ezt a problémát a bankok, illetve a jegybank?

N. M.: A Lehman csődjét követően 2008 végén nyilvánvalóvá vált, hogy a devizaswappiac könnyen kiszáradhat és a bankok mérlegében jelentős likviditási feszültségeket okozhat. Ennek ellenére az üzleti modell nem változott meg, a devizafinanszírozás biztosításában 2008 óta továbbra is domináns a devizaswapok használata. Erre utal, hogy a bankok swapállománya 2012 elejére újra történelmi csúcsra emelkedett. Úgy tűnik, hogy a bankok nem vonták le megfelelő tanulságot. A kockázatok abból származnak, hogy a devizaswap megújítási kényszerén, illetve a letéti követelmény ("margin call") kötelezettségén keresztül a bankok érzékennyé válnak az árfolyam-ingadozásra, ami csökkenő likviditást eredményezhet. Másrészt a swappiacra történő erőteljesebb támaszkodás a lejárati megfelelést is ronthatja, mivel a hazai gyakorlatban a swapügyletek átlagos lejárata rövidebb, mint a közvetlen külföldi forrásoké. A swappiacok zavara esetén nőhet a ráutaltság az MNB-re, ami a devizatartalékok csökkenéséhez vezethet. Mindezen kockázatok mérséklése érdekében megfontolandó egy olyan szabályozás bevezetése, amely képes meggátolni a devizaswap-állomány gyors és nagymértékű felépülését.

Így fest a magyar bankszektor a végtörlesztés után
Ez a cikk folytatódik
1 2
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5