FONTOS Elérhető közelségbe került a pénzügyi csúcsfegyver, amely az egész világot felforgathatja
Bank

Küszöbön az e-szerződések tömege, de erre a kockázatra senki sem gondol

Portfolio
Rohamosan nő az elektronikus szerződések száma a globális térben, az IDG adatai szerint 2017 június és október között 500 ezerről kétmillióra nőtt a smart szerződések száma az Ethereum blokkláncban, az idei évben számuk meghaladhatja a 10 milliót. A digitalizáció terjedése egyre könnyebbé teszi a szerződéskötést és a finanszírozást nemcsak a vállalatok lokális környezetében, hanem akár másik kontinensen lévő partnerekkel is. A korlátlan értékesítési lehetőségek világa azonban számos új kockázatot is hordoz magában: egyre kevésbé ismerjük partnereink valódi környezetét, piaci kilátásait, és tudjuk felmérni a jogviszony szerződéskötést követő sorsát. Ha beüt a krach, sok múlhat azon, másoknál gyorsabban tudjuk-e, vagy tudjuk-e egyáltalán érvényesíteni a jogainkat szerződött partnereinkkel szemben - hívja fel a figyelmet Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. Az ügyfelekért folyó versenyfutást végül nem az nyeri, aki minél több szerződést köt, hanem az, aki minél gyorsabban tud fellépni a követelései érvényesítésében.
A PSD2 irányelv januári bevezetése lényegében szabad utat adott a fintech cégek számára, és ha nem is kezd el azonnal tömegével terjedni az online szerződéskötés a világban, de határozottan nőni fog az interneten kötött, határon átnyúló, elektronikus szerződések száma. Az újfajta jogviszonyok korábbinál sokkal több és összetettebb gazdasági kockázatot, kiszámíthatatlanabb következményeket hordoznak magukban. Egyszóval a környezetünk növekvő komplexitása közvetlenül megmutatkozik a jogviszonyok területén is.

A fintech világ elképesztő mértékben kiterjeszti a szerződéskötés földrajzi határait, sőt, az elektronikusan kötött szerződések esetében egyre kevésbé értelmezhető már a "határon átnyúló szerződés" fogalma is, hiszen a kibertérben lényegében nincsenek határok, egyetlen globális térről beszélünk, globális szabályozás nélkül

- hívja fel a figyelmet Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara (BKK) elnöke.
Mindez két dolgot jelent:
  • A modern technológia soha nem látott mértékben könnyítheti a szerződéskötést és támogatja a termékek, szolgáltatások eladását, az eladás nagy földrajzi régiókra való kiterjesztését.
  • a komplexebb jogviszonyok jelentősen növelik a jogérvényesítés kockázatát is, mert bár az elektronikus azonosítási lehetőségek és a smart szerződések remekül működnek a kibertérben, de lényegében elszakadnak az adós/partner valódi, fizikai személyétől, vagyonától, gazdasági és jogi környezetétől.

Ezért nő valószínűsége annak, hogy olyan kockázatok lépnek fel, amelyeket nem lehet előre megjósolni - figyelmeztet a BKK elnöke. A vállalatoknak lényegesen kisebb esélyük és idejük lesz arra, hogy felkészüljenek a kockázatokra, miközben a szerződések életciklusaiban a teljesítési kockázat folyamatosan nőni fog.

Az adós áttelepülése vagy vagyonának átmentése egy másik uniós államba, önmagában is megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a követelések érvényesítését.
A jogviszonyok - például a finanszírozási jogviszonyok - komplexitásának növekedése megmutatkozik abban, hogy a
  • a vállalatoknak, hitelezőknek egyre több határon átnyúló szerződéses kapcsolatuk lesz, adósaiknak pedig egyre több hitelezőjük,
  • a szerződő feleknek (adósoknak, szállítóknak) mind a vagyonuk mind a személyük vonatkozásában sokkal nagyobb a földrajzi mozgástere van,
  • úgy finanszírozhatunk adósokat, hogy a többi adós és hitelező nem tud róla - egyre több befektetőcég lép be például a cégfinanszírozásba és nem ritka a baráti cégek vagy tulajdonosok által eszközölt finanszírozás sem.

Belföldön és külföldön tehát egyaránt bővülő hitelezői körrel, erősödő hitelezői versennyel és bizonytalanabb követelésérvényesítéssel kell számolni.

A hitelezők versenyét az fogja megnyerni, aki a többieknél gyorsabban, lehetőleg per nélkül képes érvényesíteni a követeléseit nem csupán a hazai, hanem nemzetközi környezetben is. Ebből a szempontból nézve tehát nem az a kérdés, hogy tudunk-e érvényesen szerződni - terméket, szolgáltatást eladni -, hanem az, hogy tudjuk-e eredményesen érvényesíteni a jogainkat

- hangsúlyozta Parti Tamás.

Ennek megfelelően a jogalkalmazásban, jogszolgáltatásban is át kell értékelni a feladatokat és a lehetőségeket. Szükség van olyan jogi megoldásokra, amelyek az ilyen kockázatok kezelésére megfelelő segítséget nyújthatnak, egyben képesek kezelni a komplexebb szerződési és jogérvényesítési gyakorlatot. A korábbiakhoz képest sokkal komplexebb ugyanakkor könnyebben hozzáférhető eszközök kellenek ahhoz, hogy biztosítsuk szerződéses kapcsolatainkból fakadó gazdasági érdekeinket.

De hogyan lehet hatékonyabb és gyorsabb a jogérvényesítés ebben az egyre komplexebbé váló világban? Hogyan tudunk biztonságosan szerződni akár az online térben is? Mit kell tennünk, ha a határon átnyúló jogviszonyainkat szeretnénk biztonságosabbá tenni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ és kínál megoldást a Portfolio és a MOKK szervezésében február 12-én megrendezett Jogérvényesítés 2.0 szeminárium.

Jelentkezés a szemináriumra: Kattints!

A SZAKMAI NAP TÉMÁI

  • Nyakunkon a kiberszerződések - a modern jogviszonyok kihívásai
  • Határon átnyúló szerződések - Mit tehetünk, ha külföldre költözött a partnerünk?
  • Elektronikus jogérvényesítés - hiteles e-dokumentumok Európában
  • Végrehajtás országhatáron túl - XXI. századi jogi megoldások az EU-ban

török líra
nap napsütés időjárás nyár erdő
recesszió dollár usa
fehér ház
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
CBDC digitális jegybankpénz virtuális fizetőeszköz