Nevet váltott az OTP egyik jelentős üzletága: mi áll a háttérben?
Bank

Nevet váltott az OTP egyik jelentős üzletága: mi áll a háttérben?

Portfolio
Május elején jelentették be, hogy átalakul és nevet vált az OTP Bank Treasury üzletága, amely OTP Global Markets néven folytatja nemzetközi pénz- és tőkepiaci tevékenységét. Bánfi Attilával, az üzletág ügyvezető igazgatójával többek között a szervezeti átalakulásról, a szolgáltatások bővítéséről, és a fő devizaárfolyamok várható alakulása mellett az idei évvel kapcsolatos várakozásokról beszélgettünk.

A treasuryt a bank szívének is szokták nevezni, amely nemcsak a bank többi tevékenysége számára, hanem közvetlenül az ügyfelek számára is végez pénzügyi műveleteket. Megváltak ettől a névtől, és OTP Global Markets néven folytatják a munkájukat. Mi indokolta a névváltást?

Az OTP Csoport 12 országban van jelen, az elmúlt években a régió egyik meghatározó pénzügyi szereplőjévé vált. Ma már több mint 19 millió lakossági, vállalati és önkormányzati ügyfelet szolgálunk ki a fiókhálózaton és az online csatornáinkon keresztül, több országban piacvezetők vagyunk. Ezzel párhuzamosan treasury üzletágunk is robosztus növekedésen ment keresztül. Tavaly leánybankjaink tőkepiaci szakértői a régió országaiban együttesen mintegy 19 ezer vállalati, lakossági és intézményi ügyfelet szolgáltak ki.

Úgy gondoltuk, olyan névre van szükségünk, amely jól tükrözi, hogy a nemzetközi, valamint csoportszintű pénz- és tőkepiaci szolgáltatások széles spektrumát kínáljuk ügyfeleink számára. A Global Markets ezt tökéletesen lefedi.

A névváltoztatás két dolgot fejez ki számunkra: azt, hogy ahonnan indultunk és ahhoz képest hová jutottunk eddig, illetve kifejezi azt a víziónkat is, hogy a regionális piaci szerepünket tovább erősítsük a befektetési szolgáltatások területén.

Hogyan érinti az ügyfeleket a változás? A szolgáltatásokat tekintve mi változik?

Ami az elmúlt néhány évben jelentős változás volt, hogy a tőkepiaci területen is kezdünk meghatározó régiós szereplővé válni. Tavaly az OTP 500 millió eurós nemzetközi befektetőket célzó saját kötvénykibocsátásában jelentős súllyal vettünk részt, idén pedig már három nemzetközi kibocsátásban is szerepet vállalunk, és további két ajánlatunkra várunk visszajelzést. Emellett Magyarországon meghatározó szereplője vagyunk a vállalati kötvénykibocsátások piacának, és fajsúlyos a részvételünk a Növekedési Kötvényprogramban, aminek keretében május közepéig nyolc tranzakciót zártunk.

Minden piaci szegmensben folytatjuk az igényeknek megfelelő fokozatos építkezést, a szolgáltatásaink bővítését, és új területeken is keressük a lehetőségeket. A pandémiás időszak rávilágított, hogy nagy igény van az automatizált működésre, hogy minél több platformon elérhetők legyenek a szolgáltatásaink. Eddig a telefonos kiszolgálás volt a meghatározó, ezt szeretnénk bővíteni, kiterjeszteni más csatornákra is.

A névváltozáshoz kapcsolódóan az ügyfeleink és partnereink egyelőre a logóváltozást, a honlap megújulását, és a bizonylatokon megjelenő névváltozást érzékelhették.

Bánfi Attila_OTP_Global_markets
Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója.

Hogyan illeszkednek törekvéseik az OTP Csoport hazai és regionális szerepvállalásáról szóló stratégiájába?

Az OTP Csoport folyamatosan növekszik, ezt az üzletágunk is követi, mind organikusan, mind akvizíciókon keresztül. Szeretnénk mi is a Csoportból fakadó szinergiákat előnyként biztosítani ügyfeleinknek, hogy akár Magyarországon, akár a régiós országokban egységes kiszolgálási modellel találkozzanak és a termékekhez bárhonnan hozzáférjenek.

Kifejezett célunk a csoporton belüli tőkepiaci integráció megvalósítása, amivel képesek leszünk minden szegmensben teljes körű kiszolgálást nyújtani, annak helyszínétől függetlenül.

Ez a gondolkodás és folyamat kialakítás jelenleg is zajlik és az elkövetkezendő időszak egyik fő célja lesz. Természetesen az integráció során minden esetben a helyi sajátosságokat, az egyes országok egyedi szabályait is maximálisan figyelembe vesszük.

Mit jelent a nemzetközi szerepvállalás a hazai ügyfelek számára? Hogyan tudnak profitálni a treasury üzletág fejlődéséből?

A régiós jelenlétünk és komplex szolgáltatásaink megkönnyíthetik azoknak a vállalati ügyfeleinknek a dolgát, akik több országban is jelen vannak, hiszen így egységes standardok, gyakorlatok szerint tudjuk őket kiszolgálni.

Jelentős a piac-, ország- és termékismeretünk, közvetíteni tudjuk azt a fajta specifikus piaci gondolkodást, ami az adott országra jellemző.

Ez sokat segít a vállalati ügyfelek árfolyam- és kamatkockázat kezelési, valamint befektetési stratégiájuk sikeres megvalósításában. Úgy vélem, ez egy nagyon komoly lehetőség minden piaci résztvevő számára. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a tőkepiacról beszélünk, hanem a bankcsoport összességéről, beleértve az összes, vállalati ügyfelek számára elérhető terméket és szolgáltatást. Egy komplex csomagról van szó, amelyen belül a Global Markets az egyik szegmens.

A jelenlegi járvány okozta veszélyhelyzetben merre fordultak a befektetőik? Volt esetleg valamilyen termék kapcsán trendforduló?

A globális járványhelyzet okozta piaci mozgás mondhatnám, hogy unikális, olyan mértékű volatilitást, likviditásváltozást láttunk, amit eddig nem tapasztaltunk. Ennek a kezelésére bevetett jegybanki, állami eszközök szintén precedens nélküliek, és természetesen alapvetően befolyásolják a piac működését és a várakozásokat is.

Az első sokk után mindenkinek alkalmazkodni kellett az új körülményekhez. Újra kellett értékelni azokat és a már meglevő piaci pozicionáltság kezeléséről kellett döntést hozni. Ügyfélkörtől függetlenül így is történt, és

egyértelműen látható, hogy sokan elmozdultak az egyszerűbb termékek felé, valamint egyelőre a futamidők is rövidültek.

Ezek a folyamatok a koronavírus terjedésével, illetve lehetséges gazdasági hatásaival kapcsolatos jelentős bizonytalanságot tükrözik.

Az azonnali részvénypiac egyértelműen az egyik nyertese a keresletváltozásnak. Érdemes megemlíteni, hogy az olajpiacon látott anomáliák jelentős kérdéseket vetnek fel a globális gazdaság további fejlődésével kapcsolatban.

Az intézményi befektetők azokat a piaci lehetőségeket kezdték keresni, amelyek jó belépési szinteket biztosítanak.

Összességében azt látjuk, hogy az ügyfelek kevésbé aktívak, szeretnének minél több szakértői tanácsot kapni, minél több oldalról megvizsgálni, hogy hová fektessenek be, milyen kockázatot vállaljanak. Nem tudjuk, mikor lesz vakcina a COVID-19 ellen, növeli a bizonytalanságot az amerikai elnökválasztás és az amerikai-kínai kapcsolatok miatt is feszült a globális befektetési piac.

Egyelőre megnyugvást tapasztalhatunk, a piacok alapvetően oldalaznak, emelkednek, és nincs további nagy volatilitás növekedés. Az amerikai részvénypiac kifejezetten optimista, és az európai részvénypiacok is óvatos optimizmussal figyelik a helyzetet. Érdemes azonban óvatosnak lenni, mert a piaci hangulat és várakozások gyorsan változhatnak, például amennyiben sérül a várakozás a V alakú kilábalásról - vagyis egy rövid, mély recessziót gyors felpattanás követ –, akkor újra extrém mozgások lehetnek.

Az OTP Csoport kimagasló tavalyi eredménye, stabil tőkehelyzete, szervezeti stabilitása, de a folyamatos innovációk is segítenek abban, hogy ezt az időszakot is sikeresen vészeljük át. Az integráció és az aktuális piaci helyzet tapasztalatai lehetőséget teremtenek arra, hogy átnézzük folyamatainkat, átalakítsuk azokat és így a válság elvonultával még hatékonyabban vágjunk neki az azt követő időszaknak.

Hogy alakulhat idén a forint árfolyama, és mit vár a dollár és az euró viszonyában?

Ahogy már említettem, alapvetően a járványhelyzet, de az amerikai elnökválasztás és az amerikai-kínai viszony miatt a meghatározó befektetői hangulat a bizonytalanság, amibe némi óvatos optimizmus vegyül a V alakú kilábaláshoz köthetően. Azonban Európa is a saját belső problémáival küzd, a recesszió nagyon mély és több ország esetében felmerül az adósság fenntarthatóságának kérdése. Mindezek tükrében azt gondoljuk, hogy nagyjából a jelenlegi szinteken marad az euró/dollár árfolyam, és még mindig a dollár a biztonságosabbnak tekinthető deviza.

A forint esetében a jegybanki intézkedések segítenek abban, hogy várhatóan további jelentős, gyors és ország specifikus gyengülés ne következzen be. A globális folyamatokban tapasztalható bizonytalanság nyilvánvalóan hatással van a forint árfolyamára is, amennyiben a V alakú kilábalásban meginog a bizalom, az a régiós devizákat valószínűleg jobban megütheti.

A több éves laza monetáris politika után a görbe rövid végén szigorítás történt, amikor a jegybank az akkori cseh és a lengyel szintre emelte a rövidkamatokat. Azóta azonban mindkét régiós jegybank kamatot csökkentett, a lengyel 0,5, a cseh 0,25%-ra. Ha a globális krízis lefutása nem akadályozza meg, akkor az év végéig itthon is csökkenhet az alapkamat szintje. Azonban a válság előtti ultra laza, a régiós országoknál alacsonyabb kamatszint visszatérése nem várható, mivel Csehországnál és Lengyelországnál is valamivel kockázatosabbak vagyunk. Az árfolyam tekintetében pedig valószínűleg kimondhatjuk:

nem fogunk már visszatérni a járvány előtti 330 környéki szintekhez.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
unicredit