Befektetés

Két kézzel szórja a befektetési jegyeket az állam

Portfolio
Az augusztusban megfigyelhető részvénypiaci esések a hazai alappiacot is érzékenyen érintették, a BAMOSZ adatai szerint 76 milliárd forintot vesztettek az alapok, ha még ez nem lett volna elegendő, akkor 110 milliárd forint volt a tőkekiáramlás. Ez összességében 190 milliárd forintos vagyoncsökkenés, amire 2008 októbere óta nem volt példa a szektorban. Az egyetlen pozitívum, hogy a lakossággal ellentétben a visszaváltások az államhoz köthetők, hiszen az átkerült nyugdíjpénztári vagyont pénzzé kell tennie, hogy legyen pénz a nyugdíjak kifizetésére és egyéb kiadásokra. Ráadásul a kilátások az év hátralevő részében nem túl rózsásak, hiszen még több százmilliárd forintnyi papírt kell értékesítenie az államnak.
Augusztusban tovább folytatódott a hazai befektetési alappiac vagyoncsökkenése, az állomány közel 190 milliárd forinttal 3488 milliárd forintra csökkent. Ilyen mértékű visszaesésre utoljára a válság kitörésekor, 2008 októberében volt példa. A vagyon éles esése mögött több fő tényező is meghúzódott, a legnagyobb érvágást a volt nyugdíjpénztári vagyon visszaváltásai jelentették, az állam még a nagyon heves piaci zuhanások közepette is nagyjából 100 milliárd forint értékben váltott vissza nyilvános és zártvégű alapokat - derül ki a BAMOSZ legfrissebb adataiból.

Mint azt már korábban említettük, az államnál június végén körülbelül 1000 milliárd forint értékben voltak forintos és devizás befektetési jegyek és ETF-ek, amelynek a visszaváltása csak ütemezetten történik meg. A portfólió nagyságát a piaci teljesítmények is befolyásolták a visszaváltások mellett, nem csoda, hogy az augusztusi piaci turbulenciákat látva időlegesen felfüggesztésre került a papírok értékesítése.

Két kézzel szórja a befektetési jegyeket az állam
A lakossági oldalon is inkább a visszaváltók voltak túlsúlyban, azonban érdekes módon az elmúlt hónapok ereszkedése után a pénzpiaci alapok friss tőkét tudtak bevonni, ami akár a reálhozam-kifizetésekkel is kapcsolatban lehet. A banki adatok még nem látjuk, azonban nagy valószínűséggel a hiteltörlesztésre és fogyasztásra fel nem használt összegeket a lakosság betétbe vagy befektetési alapokba fogja helyezni leginkább, utóbbi esetben pedig a pénzpiaci alapok lehetnek a versenyképes termékek.

A 100 milliárd forint feletti visszaváltások augusztusban már önmagukban elegendők lettek volna, főleg úgy, hogy júliusban is hasonló mértékű volt a tőkekivonás, azonban a tőkepiaci környezet elromlása komoly veszteséget hozott a szektornak és így a befektetőknek. A vezető részvényindexek augusztusban hihetetlen esést könyvelhettek el, az MSCI feltörekvő piaci indexe dollárban 9,2 százalékot esett, míg a globális részvényindex 7,3 százalékot. A BUX sem tudott az eladói nyomás elől menekülni, a 14,5 százalékos esés viszont nemzetközi szinten is kimagaslónak számított. A kötvénypiac némileg immunis tudott lenni, az RMAX és a MAX index is emelkedni tudott 0,5 és 1,3 százalékkal.

A veszteségek szektorszinten 76 milliárd forintot értek el, ami kiegészülve a 110 milliárd forintos visszaváltással már közel 200 milliárd forintos mínuszt jelentett a szektornak. A kilátások koránt sem kedvezőek, a nyugdíjpénztári vagyon az államnál még mindig jelentős, a visszaváltások pedig az év hátralevő részében egészen biztosan folytatódni fognak, hiszen a nyugdíjak kifizetésére 530 milliárd forintra van szükség, valamint 260 milliárd forintra az áfa visszafizetése miatt. Ráadásul még akkor nem is beszéltünk a nagy állami vállalatok adósságátvállalásáról és a PPP projektek kiváltásáról, amire már viszont lehet nem lesz erőforrás.

Két kézzel szórja a befektetési jegyeket az állam
A tőkeáramlási adatok mélyére pillantva azt láthatjuk, hogy a pénzpiaci alapokon kívül minden alapkategóriában a visszaváltások kerültek túlsúlyba. A legnagyobb eladói nyomás a zártkörű alapoknál és a részvényalapoknál jelentkezett, ez a két kategória, amely az állami visszaváltásoknak a leginkább ki van téve. A BAMOSZ adatai szerint a részvényalapok vagyona egyetlen hónap alatt 16,7 százalékkal csökkent, míg a zártkörű alapoké 22,8 százalékkal. A hónap során a kötvényalapokból 10 milliárd forintos összegeket vontak ki, míg a lakosság körében népszerű ingatlan- és tőkevédett alapok is közel 2 milliárd forintot veszítettek a visszaváltások miatt.

Két kézzel szórja a befektetési jegyeket az állam
A hozamok tekintetében már nem volt ennyire egyértelmű a kép, a zártkörű- és részvényalapok a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt természetesen jelentős leértékelődést szenvedtek el, azonban több alapkategória is szépen szerepelt, köztük kiemelendő az abszolút hozamú alapok köre, amelyek 1,3 százalékos hozamot tudtak elérni. A dobogó másik két fokán a tőkekiáramlással jellemezhető kötvény- és ingatlanalapok álltak, 0,5-0,7 százalékos havi teljesítménnyel.

Két kézzel szórja a befektetési jegyeket az állam

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
atomenergia