FONTOS Az EU-s bírósági ítéletek végleg ellehetetlenítik az orosz gázszállításokat
Itt a NAV 2024-es adóellenőrzési terve – még szigorúbb, azonnali fellépést kockáztatnak sokan

Itt a NAV 2024-es adóellenőrzési terve – még szigorúbb, azonnali fellépést kockáztatnak sokan

Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve, melyből kiderül, hogy az idei adóellenőrzések során; a kapcsolt vállalkozások, a transzferárazás, a munkavállalói részvényprogramok, a külföldi jövedelmek vizsgálata került majd leginkább célkeresztbe, de a nagyfoglalkoztatóknak is kiemelt figyelemre kell számítaniuk. Jelentősen bővült a kockázatosnak minősített tevékenységek köre is, többek között az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők ellenőrzésével. Az RSM szakértői összefoglalták a legfontosabb, 2024-es adóellenőrzési irányokat.

Nagy változás jön a magyar boltokban, sok pénzt kaphatnak vissza a vásárlók a DRS-rendszerben

Nagy változás jön a magyar boltokban, sok pénzt kaphatnak vissza a vásárlók a DRS-rendszerben

Januártól teljesen átalakul a hazai üvegvisszaváltási rendszer a DRS bevezetésével: mostantól az egyutas italos termékcsomagolások túlnyomó többsége betétdíjas lesz, amit a fogyasztók visszakaphatnak, ha azokat visszajuttatják az üzletbe. Mind a fogyasztóknak, mind a kereskedőknek és a gyártóknak több dologra kell figyelniük, hogy a rendszer jól működhessen – derült ki  Réthelyi Ádám Gergő, a MOHU Üzletfejlesztési szenior szakértőjének előadásából az RSM Hungary legutóbbi Webináriumán.

Fajsúlyos adóváltozásokra készülhetnek az egyéni vállalkozók

Fajsúlyos adóváltozásokra készülhetnek az egyéni vállalkozók

Már tárgyalja a parlament a Pénzügyminisztérium legújabb adócsomagját, amely számos fontos változást hoz az egyéni vállalkozók számára, például törvényileg már nem úgy kezelik őket, mintha cégek lennének. A csak melléktevékenységként egyéni vállalkozást folytatók adóalapja a jövedelem 89 százaléka lenne a költségként el nem számolható szociális hozzájárulási adó miatt, cserébe szja-kedvezményeket is igénybe vehetnek majd. Változások jönnek az átalányadózásnál és az adótartozások nyilvántartásában is – ismertette a Portfolio-val Kiss Helga, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója.

Globális minimumadó: sok cég találhat magának menedéket

Globális minimumadó: sok cég találhat magának menedéket

A Pénzügyminisztérium bemutatta a globális minimumadó magyarországi szabályainak tervezetét, így jövőre a 750 millió eurós éves bevételt elérő vállalatcsoportoknak minimum 15%-os adót kell fizetniük, beleértve a társasági adót, amelyhez hozzászámolhatnak majd több másik közterhet is a hazai cégek és a multik leányvállalatai. Az új szabályok alapjaiban változtatják meg az adózási környezetet az aluladóztatás elleni küzdelemben – derült ki az RSM Hungary az új szabályokat ismertető webináriumán. Kiderült az is, hogy mikor kaphatnak mentességet a minimumadó alól a hazai cégek.

Sokaknak húsbavágó lesz a magyar adóügyi korlátozás

Sokaknak húsbavágó lesz a magyar adóügyi korlátozás

Az Egyesült Államok az év elejével felmondta a magyar-amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló adóügyi egyezményét Magyarországgal szemben, ami kedvezőtlen következményekkel járhat - többek között - a magyar pénzügyi befektetőknek, akiknek a portfóliója amerikai értékpapírokat is tartalmaz. Viszont Fajcsák Gábor, az RSM Hungary Adóüzletágának vezetője szerint több félreértés is terjed a várható hatásokkal kapcsolatban.

Gyülekeznek a felhők az egyik fontos befektetési szektorban

Gyülekeznek a felhők az egyik fontos befektetési szektorban

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábban tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék.

Amikor a nagy vagyonnal már kezdeni kell valamit: miért nehéz egy cég örökítése?

Amikor a nagy vagyonnal már kezdeni kell valamit: miért nehéz egy cég örökítése?

Magyarország gazdasági életének fejlődése óhatatlanul életre hívta az angolszász országokban már évszázadok óta jól működő bizalmi vagyonkezelést, amely biztosítja, hogy a generációkra átörökíthető javakat ne szórja el egy-egy felelőtlen örökös. Az RSM Hungary szakértői megvilágították a legfontosabb indokokat, amelyek a vagyonkezelési struktúrákhoz, leggyakrabban a bizalmi vagyonkezeléshez vezetik a helyzetüket rendezni kívánó üzletembereket, illetve vagyonos családokat.

Új bérlő a Váci úti irodafolyosón

A CPI Group Váci úti irodaparkjának új épületébe, a Ballance Hall-ba költözik az RSM Hungary. A tanácsadó társaság az irodaház 2019. decemberi átadásakor veszi majd át új irodáját.

Cégeladás: nem a "családi ezüst" gyors kiárusításával járunk legjobban

Generációváltás zajlik a magyar cégvilágban, amely sok esetben utód vagy hajlandóság hiányában a családi cég értékesítésével végződik. A folyamat azonban nem egyszerű és sok buktatót rejt magában. Szakértők szerint érdemesebb a társaság üzletrészeinek értékesítésére felkészülni, figyelembe véve az egyes megoldások adóvonzatát is.

Túlbecsülik vállalkozásuk értékét a kiöregedő cégvezérek

Generációváltás zajlik a magyar cégvilágban, a rendszerváltás környékén alapított cégek tulajdonosai tömegesen érik el - vagy már lépték túl - a nyugdíjkorhatárt és sokan nem készültek tudatosan a váltásra, vagy egyszerűen nincs megfelelő utód, akinek át tudnák adni a stafétabotot. Ilyenkor egy interim vagy alkalmazott menedzsementet bízhat meg a tulajdonos a cég vezetésével,vagy nem marad más lehetőség, mint az értékesítés. Ahhoz azonban - hogy képben legyen a tulaj a "családi ezüst" értékével - előbb érdemes felméretni a cég értékét.

Hatalmas könnyítéseket kaphatnak a magyar cégek

Rendhagyó eseményre került sor a Pénzügyminisztériumban. Egy asztalhoz ültek a Magyarországon működő legnagyobb adótanácsadó cégek és szervezetek, hogy a tárca kezdeményezésére megvitassák, milyen lépéseket érdemes tenni az adóadminisztráció csökkentése és az adórendszer hatékonyságának javítása érdekében. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az első Adó-Tanácskozás rendezvényen előrevetítette az adónemek számának radikális csökkentését és a társasági adóelőleg feltöltési kötelezettség kivezetését vagy módosítását.

Adóemelés jöhet a ciginél

Annak érdekében, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió előírását, még legalább 5,4%-kal meg kell emelni a dohányáruk jövedéki adóját - fejtette ki a Világgazdaságnak Falcsik István, az RSM Hungary jövedéki üzletágának vezetője.

Szép csendben óriási adómódosításokról döntenek

A nemrégiben beterjesztett 2018-as adócsomag nemcsak bizonyos adókulcsokat módosít, hanem több ponton is átírja az adózás rendjéről szóló törvényt. Az RSM adótanácsadó értékelése szerint ezek döntő többségében érdemi módosításokat jelentenek, ezért a cégeknek nem árt időben felkészülniük.

Egyedülálló újítás jöhet az adózásban

Forradalmi lépés merült fel a Nemzetgazdasági Minisztériumban az adóadminisztráció területén. A javaslat szerint a magánszemélyekhez hasonlóan a cégek esetében is az adóhatóság készítené el az adóbevallásokat. A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint az irány helyes, azonban egyáltalán nem mindegy, milyen adónemek esetében vezetné be ezt a kormány, a bonyolultabb adóbevallásoknál ugyanis nehezen kivitelezhető. Az adótanácsadók egyúttal új javaslatokat is megfogalmaztak, amelyekkel egyszerűbbé válhatna a vállalkozások adózása.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.