Falcsik István

Falcsik István

üzletágvezető , RSM

Falcsik István 2016-ban csatlakozott az RSM Hungary Zrt-hez, a Vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadási üzletág vezetőjeként vámszakértő csapatával. Több mint 20 éves tapasztalatának felét a közigazgatásban, felét az üzleti szférában szerezte. 2012 és 2016 között a Deloitte speciális indirekt adókkal (vám, jövedék, környezetvédelmi termékdíj, energia adó, NETA) foglalkozó csoport munkáját irányította. Jelentős tapasztalattal rendelkezik a vám és jövedéki adók területéhez tartozó tanácsadásokban, vám és jövedéki utóellenőrzések kezelésében, hatósági egyeztetésekben. Ügyvédként jogi képviseletet lát el több meghatározó jelentőségű, adót és vámot érintő közigazgatási peres eljárásban.
Cikkeinek a száma: 12
Jelentős változások az import vámeljárásokban november 1-től

Jelentős változások az import vámeljárásokban november 1-től

A vámhatóság, valamint a vámszolgáltatásokat nyújtó vámügynökök számára meghatározó változások lépnek életbe 2023. november 1-jén. A vámjogszabályok ugyan nem változnak, de az eddig tesztüzemben működő - illetve néhány vámügynökség által már a gyakorlatban is tesztelt – új váminformatikai rendszer, import vámkezelésekre vonatkozó része kerül élesítésre. Az eredeti tervek szerint a bevezetés végső határideje ez év vége lett volna, azonban a tesztelések tapasztalatai alapján a NAV úgy ítélte meg, hogy már november 1-jén megtörténhet a bevezetés.

Aki nem áll be a sorba: potyautasok is lehetnek az új hulladékgazdálkodási rendszerben?

Aki nem áll be a sorba: potyautasok is lehetnek az új hulladékgazdálkodási rendszerben?

Potyautasok mindig voltak és lesznek is, a kérdés az, hogy mennyien. Átvitt értelemben egy kötelezettség esetében azokat nevezzük így, akik nem akarják teljesíteni a kirótt kötelezettséget, de a szolgáltatást igénybe veszik. Az új (kiterjesztett gyártói felelősség) EPR díjat annak célja alapján azért kell fizetni a társaságoknak, mert az állam, vagy rajta keresztül a koncesszor kezeli a hulladékunkat. Aki nem regisztrált az új EPR rendszerbe és ezáltal nem is fog EPR díjat fizetni, de hulladékot termel, valamint EPR köteles terméket hoz forgalomba, az a rendszer potyautasának tekinthető. Ugyanis az EPR rendszerben a díj fizetésével kollektív teljesítés keretében finanszírozzuk a hulladékgazdálkodás új rendszerét, a hulladékkal kapcsolatos koncesszori feladatokat.

A költségvetést és a gazdálkodók jelentős részét is érinti az új hulladékgazdálkodási díj

A költségvetést és a gazdálkodók jelentős részét is érinti az új hulladékgazdálkodási díj

A 2023 júliusában induló kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszere érinti a költségvetés bevételi oldalát is, ugyanis az éveken keresztül a költségvetésnek bevételi forrást jelentő környezetvédelmi termékdíj akár nullára is redukálódhat az új rendszerben. Bár még sok a tisztázatlan kérdés, az EPR rendszer júliusi indulása egyre közeleg, újabb adminisztratív terhet róva ezzel a díjfizetéssel érintett jelentős számú társaságra.

Fordulat a brutális vámigazgatási bírságok ügyében? Már az EU bírósága előtt az ügy

Fordulat a brutális vámigazgatási bírságok ügyében? Már az EU bírósága előtt az ügy

Az Európai Unió Bírósága vizsgálja meg a magyar vámbírsági gyakorlatot, mely a vámhiány esetén kiszabott bírságolás gyakorlatát vette górcső alá. Az RSM vámtanácsadói által képviselt vámigazgatási ügyben, előzetes döntéshozatali eljárás van folyamatban. A vámigazgatási bírságok kiszabásának gyakorlatát méltányossági és arányossági szempontból vitatják a szakemberek, mely nem csak az egyes esetekben okoz problémát, de akadályt gördíthet az elé is, hogy az EU-n belül minél több gazdálkodó válassza Magyarországot vámfolyamatainak bonyolítására.

Magyar cégek tömegei fizethetnek kötelezően új díjat - Pár hónap maradt a felkészülésre

Magyar cégek tömegei fizethetnek kötelezően új díjat - Pár hónap maradt a felkészülésre

Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően, 2023. júliusától várhatóan jelentősen átalakulnak a magyar hulladékgazdálkodási szabályok is. A vállalatoknak a környezetvédelmi termékdíj mellett új fogalmat kell megtanulniuk, hiszen a kiterjesztett gyártó felelősség a gazdálkodók széles rétegét érinti majd. A hulladékkezelés rendszerében várható gyökeres változásokra minden érintett vállalatnak idejében érdemes felkészülni.

Nem fognak gyorsulni az adó- és vámperek!

Nem fognak gyorsulni az adó- és vámperek!

2022. március elsejével változnak a közigazgatási peres eljárások szabályai. Sokan bíznak abban, hogy a jogszabály változás hatására felgyorsulhatnak az adó és vámigazgatási eljárásokat érintő közigazgatási peres eljárások. Sajnos az adóperek esetében nem várható kedvező fordulat!

Brutális vámigazgatási bírságok várhatóak!

Brutális vámigazgatási bírságok várhatóak!

A Kúria nemrégiben elvi döntés formájában megerősítette azt a vámhatósági gyakorlatot, miszerint akkor is megállapítható a vámhiány és alkalmazható az 50 százalékos mértékű vámigazgatási bírság, ha a jogsértés következményeként a költségvetést semmilyen kár nem éri.

Érdemes perelni a NAV-ot?

Érdemes perelni a NAV-ot?

A gazdálkodóra kirótt adóbírság, vagy adómegállapítás esetén mérlegelendő hogy a NAV határozatot a cég jogszerűnek tartja-e. Ha nem, akkor alaposan fel kell készülnie majd nekivágnia a jogorvoslatnak, adópernek, melyben bizonyíthatja igazát.

Uniós jogba ütközhet a vadonatúj kötelezettség, a BIREG!

Uniós jogba ütközhet a vadonatúj kötelezettség, a BIREG!

A december 31-én megjelent Magyar Közlöny már megjelenésének nem szokványos időpontja miatt is különleges volt, de tartalma is tartogatott meglepetéseket. Ezek egyike volt a nemzetközi fuvarozás területén bevezetett új kötelezettség megjelenés a BIREG (Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer).

A Brexit-megállapodás a gyakorlatban hatalmas változásokat hoz, szinte azonnal

A Brexit-megállapodás a gyakorlatban hatalmas változásokat hoz, szinte azonnal

A Brexit folyamatra jellemzően, szinte az utolsó pillanatban, karácsony első napján - csak sikerült megállapodniuk a feleknek. Van „deal” Brexit ügyben, az Egyesült Királyság rendezett formában hagyja el az Európai Uniót és ezáltal a Vámuniót. Ez mindenképpen okot ad az örömre, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a megállapodás alapján is olyan jelentős változások várhatóak, melyek jelentős költségnövekedést, szállítási idő növekedést, többlet adminisztrációt, és nyitott kérdéseket eredményeznek.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.