Most a valóság írta át a statiszikát?

Most a valóság írta át a statiszikát?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legutóbbi kiskereskedelmi adatközlésénél visszamenőleg több évre módosított a számokon. Ez önmagában nem meglepő, hiszen a statisztikusok gyakran élnek becsléssel és ahogy egyre több adat áll a rendelkezésükre, úgy javítják a korábban közzétett adatokat. Ez a mostani kiigazítás azonban trendmódosító volt.

Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

Ez lett a világ 10 legunalmasabb városa

Ez lett a világ 10 legunalmasabb városa

Általában a világ legizgalmasabb városait szokták bemutatni a listák, melyek között például Bangkok, Párizs vagy Tokió is elférne, ezúttal viszont a The World Bucket List arra vállalkozott, hogy különböző szempontok szerint a világ tíz legunalmasabb városát gyűjtse össze.

Túl lehet a mélyponton a német gazdaság

Túl lehet a mélyponton a német gazdaság

A német Ifo-index 87,8 pontra emelkedett márciusban a februári 85,7 pontról. Bár ez érezhető növekedés, ez a szint még mindig alacsonyabb a tavaly nyáron mértnél - hívja fel a figyelmet az ING.

Egy éve nem voltak ilyen pesszimisták az európai cégek

Egy éve nem voltak ilyen pesszimisták az európai cégek

Októberben a vártnál kevésbé, de így is egy éve a legalacsonyabbra csökkent az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) euróövezeti gazdasági hangulatindexe a hétfőn publikált jelentés szerint.

Nem javul a helyzet a német gazdaságban

Nem javul a helyzet a német gazdaságban

Nagyjából a vártnak megfelelően alakult az IFO index, mely minimálisan csökkent az augusztusi értékéhez képest – derül ki a hétfőn megjelent statisztikából. A mutató továbbra is azt jelzi, hogy problémák vannak a német gazdaságban, melyek egyelőre nem oldódnak meg.

Kapaszkodik a mélyből a magyar üzleti és lakossági bizalom

Kapaszkodik a mélyből a magyar üzleti és lakossági bizalom

Márciusban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt sokat javultak, a GKI konjunktúraindexe ötödik hónapja emelkedik. A GKI felmérése szerint az üzleti szektoron belül az ipari és szolgáltató cégek várakozásai jelentősen javultak, az építőipar és a kereskedelem várakozásai viszont érezhetően, de ennél kevésbé romlottak. A fogyasztók már nem aggódnak jobban, mint 2020-ban, a Covid-járvány kitörésekor kialakult pánik idején. Márciusban érdemben csökkent a cégek áremelési törekvése és erősödött foglalkoztatási hajlandósága, amit a fogyasztók véleménye is visszaigazolt. Az ország gazdasági helyzetének megítélése a februárinál sokkal kedvezőbb lett az üzleti szférában és a lakosság körében is.

Második világháborút idéző felvétel jött Ukrajnából – Nem lett jó vége

Második világháborút idéző felvétel jött Ukrajnából – Nem lett jó vége

Érdekes videót posztoltak ukrán közösségi oldalak, melyen a Kijev körüli légvédelem működése látható. A felvételen jól látható legalább egy német Gepard légvédelmi rendszer tüze, a felvétel végén viszont becsapódik egy orosz rakéta / drón, így összességében nem volt teljesen sikeres a légvédelmi akció.

Miközben szinte minden esik, elszállt egy magyar részvény

Miközben szinte minden esik, elszállt egy magyar részvény

Kimondottan rossz a hangulat a kontinens vezető börzéin, szinte mindent adnak a befektetők, a magyar tőzsde is a nemzetközi hangulattal összhangban esésben van. Van azonban egy részvény, ami nem csak állja a sarat, de valósággal kilőtt a kereskedésben.

Ez most a tőzsdék legnagyobb problémája - Meddig tarthat az illúzió?

Ez most a tőzsdék legnagyobb problémája - Meddig tarthat az illúzió?

A globális gazdasági körülmények jelenleg is tartó romlása valamikor szűk másfél évvel ezelőtt kezdődött az 5 százalék fölé emelkedő inflációs adatok megjelenésével. Azóta él a részvénypiac az átmenetiség illúziójában. Az inflációtól kezdve, a háborús helyzeten és a várható recesszión át a feszített munkaerőpiacig és a Fed szigorodásáig bezárólag oly sokszor és oly könnyen mondja rá a piac a romló folyamatokra az átmeneti jelzőt, hogy az ijesztő.

A háború jelenti a legnagyobb kockázatot az ingatlanpiac egyik fontos szegmensében is

A háború jelenti a legnagyobb kockázatot az ingatlanpiac egyik fontos szegmensében is

Közzétette a 2022 második negyedévére vonatkozó vezetői hangulatindexét a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO). A negyedévente készülő felmérés szerint az épületüzemeltetéssel foglalkozó cégek vezetői óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe.

Két hete nem zártak ilyen rosszul az amerikai tőzsdék

Két hete nem zártak ilyen rosszul az amerikai tőzsdék

Az ázsiai tőzsdék ma kimondottan jól teljesítettek, ez leginkább a japán jegybank által közölt javuló üzleti közhangulatnak tudható be. Jól kezdte a napot a magyar börze is, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb a nyitás után, illetve Európa szerte pozitív hangulatban indult ma a kereskedés: ez többek között annak tudható be, hogy a brit kormány és az Európai Bizottság vasárnapi közös közlménye szerint folytatódhatnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről, de azt is díjazzák a befektetők, hogy sikerült elfogadni az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatos rendeleteket az Európai Tanácsban. A délutáni órákban szinte mindegyik ország börzéje pozitív tartományban mozog, a magyar börze többször is vezette az emelkedést. Pozitív nyitást láthattunk a tengerentúlon is, mindhárom vezető index jól kezdte a kereskedést - a remek nemzetközi hangulat mellett az első koronavírus-vakcinák kiszállításának és Joe Biden hivatalos elnökké válásának is örülhetnek a befektetők.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lélegeztetőgépre kerülhet a magyar modell – egyetlen mondat leplezte le az EU tervét
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.