Ambiciózus vállalással tüntessünk el 45 millió autót egy teljes évre az utakról!

Ambiciózus vállalással tüntessünk el 45 millió autót egy teljes évre az utakról!

Világszerte az épületekből összesen 209 millió tonnányi kibocsátott szén-dioxid származik, ha ezt a mennyiséget sikerülne megszüntetni, az lényegében egyenértékű lenne azzal, mintha közel 45 millió autót egy teljes évre eltűntetnénk az utakról. Az egyik legfőbb szervezet, amely az épületek által kibocsátott károsanyagok csökkentéséért jött létre, céljául tűzte ki, hogy 2030-ra minden új épület nettó nulla karbonkibocsátással működjön, 2050-re pedig az épületek 100%-a legyen nettó nulla karbonkibocsátású - szerepel a HuGBC felhívásában.

Milyen lesz egy okosplázában bevásárolni?

Milyen lesz egy okosplázában bevásárolni?

Közép-Kelet-Európában 2019 és 2020 között 4,4 millió négyzetméternyi új pláza átadása várható, amelyek okos megoldásokkal, modern designnal és növekvő méretű közösségi terek kialakításával válaszolnak a 21. századi kereskedelem kihívásaira. A CEE régió kiemelt plázáinak példáin nyomon követhetjük az elmúlt 2-3 év legfontosabb változásait: a tallini T1, a budapesti Etele Plaza és a belgrádi Big Fashion bevásárlóközpontok építészeti megoldásai és egyedi szolgáltatásai új fejezetet nyitnak a régió plázáinak történetében.

Már csak pár év és repülő taxik árasztják el a városok egeit

Már csak pár év és repülő taxik árasztják el a városok egeit

Képzeld el, hogy sietsz a reptérre és ahelyett, hogy órákat szenvedsz a forgalmi dugóban, egyszerűen beülsz egy elektromos forgószárnyas repülőgépbe, ami öt perc alatt kivisz az úti célodhoz. Ráadásul az egészért nem is kellene többet fizetned, mint egy taxiért. Nem is kell annyira messzire menni a jövőbe ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, hiszen az Airbus Helicopters már működő bemutatódarabot is készített ebből a "repülő, elektromos taxiból", a CityAirbusból, szabályozásáról pedig már folynak a tárgyalások a hivatalos szervekkel. A cég reméli, hogy 2025 után tömegesen is az egekbe szállhatnak majd az első CityAirbusok, mellyel komoly vérfrissítést hozhatnak a városi közlekedésben.

Klímaváltozás elleni harc: így állunk a többiekhez képest

Klímaváltozás elleni harc: így állunk a többiekhez képest

A 2016-os éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás óta 195 ország az aláírásával is hitelesítette, hogy bolygónk legnagyobb veszélye a klímaváltozás. A KPMG tanulmányában egyetlen mérőszámmal kifejezve, a CRI-vel (change readiness index - index a változásra való felkészültségről) rangsorolta, hogy mennyire vagyunk felkészültek a várható fenyegetettségre, a globális felmelegedés elleni összefogásra vagy például a károsanyag-kibocsátás mérséklése.

Most már bérletet is lehet venni a BKK mobilos jegyrendszerében

Új termékekkel bővül a nyár elején indított fővárosi közlekedési mobiljegy pilot projekt. Szeptember 2-től többféle fővárosi díjtermék is megvásárolható mobiltelefonon - szerepel a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Mérgező víz folyik a csapból? Térképen Magyarország legveszélyesebb települései

Mérgező víz folyik a csapból? Térképen Magyarország legveszélyesebb települései

Friss tanulmányában mutat rá a KSH arra, hogy sok magyar településen gond van az ivóvíz minőségével, méghozzá nem is kicsi: a víz arzéntartalma elsősorban a Dél-Alföldön meghaladja a 10,0 μg/literes európai küszöbértéket, ez pedig az egészségre is káros hatással lehet. A legérdekesebb ábrák közül szemezgettünk.

Egyénileg lehet sötétíteni a szélvédőt a jövő autójában

A szeptemberben érkező 2019-es IAA Frankfurti Autókiállítás felvezetése alkalmából a Continental számos olyan innovációt fog bemutatni, amelyek az iparági csúcs három fő trendjét képviselik - tájékoztatta a technológiai vállalat a Portfolio-t.

Szerinted sincs elég korszerű épület? - Ezek a legnagyobb akadályok

Még mindig kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon egy fenntartható épület fejlesztése pozitív befektetési hozammal jár-e együtt. Nagyon komplex kérdés ugyanis, hogy hosszú távon pontosan milyen hozzáadott értéket jelent az, hogy egy zöld épületről és nem egy hagyományosról van szó. Kétség sem fér hozzá, a döntéshozóknak ez az egyik leglényegesebb szempont, amikor meghatározzák, hogy milyen épületet fognak fejleszteni. Ettől kezdve pedig a bérlők, és mindenki más, aki a környezeti szempontoknak megfelelő életvitelre törekszik érintetté válik abban a kérdésben, hogy az újonnan épülő ingatlanok mennyire illeszkednek bele a fenntartható jövőbe.

Átadták a világ legnagyobb bicikliparkolóját

Átadták a világ legnagyobb kerékpárparkolóját a hollandiai Utrechtben, az eredetileg mintegy hatezer, a most lezárult bővítési munkálatok lezárulta után azonban immár 12 ezer 656 férőhelyes parkolót a 340 ezer lakosú város főpályaudvara alatt hozták létre.

Itt épülnek a fővárosban új szabadidőparkok

Vezeték nélküli internetet sugározó okos oszlop, a megfelelő UV-védelem érdekében UV-kijelző és applikációval nyitható öltözőszekrény is lesz a főváros hét új, illetve megújuló családi szabadidőparkjában - mondta a Főkert Zrt. zöldterület-fejlesztési igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Van egy ország, amelyik az év végéig 4 milliárd fát akar ültetni

Több mint 200 millió fát ültettek el egyetlen nap alatt Etiópiában - adta hírül a BBC News. A hétfői faültetéssel a szárazság sújtotta kelet-afrikai ország ellensúlyozni akarja az erdők kivágásának hatásait és a klímaváltozást. Az Abiy Ahmed kormányfő vezette projekt megvalósításának idejére számos közintézményt és iskolát bezártak, hogy minél többen részt vehessenek a faültetési programban.

Ezen nemcsak az ingatlanpiac, hanem a mi jövőnk is múlhat

A klímasemlegesség, a kibocsátott károsanyagok mennyisége az EU-s és az itthoni gazdaság egész területén is "hot topic". Muszáj most foglalkoznunk vele, ingatlanpiaci vonatkozásban pedig olyan épületeket tervezni, építeni és ezeket úgy fenntartani, hogy a később már a pozitív hatások is megmutatkozzanak. Győri Gyulát, CPI Facility Management Directort kérdeztük többek között arról, hogy hogyan lehet támogatni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a klímaváltozási törekvéseket az épületek tervezésénél, vagy fenntartásánál, illetve hogy mit látnak a bérlők részéről, igénylik-e a legújabb környezetvédő megoldásokat.

Elektromos autók lepik el az ország egy részét

Elektromos taxik forgalomba állításával folytatódnak Paks e-mobilitást célzó fejlesztései, az összesen mintegy tízmilliárd forintos Protheus projekt keretében hamarosan lezárul az elektromos autóbuszok beszerzésére kiírt pályázat - közölte a projektet lebonyolító Protheus Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.