pf_szerkesztoseigi_cikk
Gazdaság

Érdekes helyzetet teremtett a koronavírus – Rég esedékes beruházások indulhatnak az agráriumban

Portfolio
A koronavírus megjelenése a különböző ágazatokat különböző mértékben érintette. Az agrárium is megszenvedte a pandémia negatív gazdasági hatásait, azonban új lehetőségeket is teremtett ez az év: a beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások, ez pedig a mezőgazdaság modernizációját ösztönözheti. Utánajártunk, milyen finanszírozási alternatívái vannak a piaci szereplőknek, milyen kihívásokkal kell szembenézniük és mi az, amire ebben a nehéz helyzetben a vállalkozásoknak kiemelten figyelniük kell, ha életben akarnak maradni, sőt, fejlődni is szeretnének.

Az idei év jelentős kihívást jelentett a mezőgazdasági vállalkozások számára. A koronavírus megjelenése mellett a növénytermesztőknek a tavaszi aszály és az azt követő tetemes nyári esőzés, az állattenyésztőknek pedig a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés okozott idén többletkiadást és árbevétel csökkenést.

A pandémia negatív hatásainak enyhítésére viszont az év első felében több gazdaságélénkítő program is megjelent, melyek a piaci konstrukcióknál is kedvezőbb hitellehetőséget teremtettek a vállalkozások számára. A jegybank által indított NHP Hajrára, vagy a megújult Széchenyi Kártya Programra épülő, OTP Banknál elérhető konstrukciók jelentős segítséget jelenthetnek, és hozzájárulhatnak az átmeneti nehézségek áthidalásához, vagy a korábban tervezett, de a bizonytalan helyzet miatt elhalasztott beruházások megvalósításához is.

Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője a Portfolio-nak úgy fogalmazott, érdemes fontolóra venni a rendelkezésre álló lehetőségeket és tanácsadó segítségével megtalálni az adott vállalkozás számára lehető legmegfelelőbb konstrukciót.

Egy-egy elhalasztott beruházás ugyanis sok esetben nagyobb gazdasági hátrányt okozhat, mint az elindításával kapcsolatos kockázat.

A szakember kitért arra is, hogy a járványhelyzet rávilágított egy másik fontos kérdésre, a generációváltás ügyére. A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások között jelentős azon cégek aránya, ahol egyre esedékesebb a generációváltás, a szakember szerint célszerű ezt a folyamatot minél inkább tervezett és rendezett módon megvalósítani, amihez érdemes tudatosan felkészülni rá.

Harnóczy György kitárt arra is, hogy a vírus okozta gazdasági helyzet a piac átrendeződését is eredményezheti, a nagyobb, tőkeerősebb gazdaságok eleve jobb helyzetben vannak a kisebb szereplőkhöz képest. Fenn áll a veszélye, hogy a kisgazdaságok egy része esetleg csődbe megy, hiszen ha csökken a bevételük és nincs elég tartalékuk, nem feltétlenül tudják finanszírozni az új helyzetben felmerülő, szükséges kiadásokat.

Azok a feldolgozók, akik eddig a közintézmények vagy éttermek kiszolgálására építették piac-stratégiájukat, szintén sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint akik az áruházláncok számára szállítottak, vagy egyéb (lakossági) piacokon értékesítették termékeiket. A jelenleg nagyon olcsó finanszírozást lehetővé tévő, államilag támogatott konstrukciók azonban ezeknek a cégeknek is segítséget nyújthatnak fizetőképességük fenntartásában.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1206139057 (1)
franciaország
greed
koltsegvetes deficitcel koltekezes penzugyminiszterium
szu-34
astrazeneca
Tematikus PR cikk
Generációváltás

Új tulajdonost kap két meghatározó hazai konzervgyártó

Lendületet kaphat egy tradicionális iparág a Hiventures támogatásával.

Drasztikusan fogynak a hazai agrárgazdaságok

Egyre égetőbb szükség van fiatalokra.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
franciaország