FONTOS Itt a 13 legfontosabb kérdés, amire választ várunk 2021-ben
pf_szerkesztoseigi_cikk
Gazdaság

Érdekes helyzetet teremtett a koronavírus – Rég esedékes beruházások indulhatnak az agráriumban

Portfolio
A koronavírus megjelenése a különböző ágazatokat különböző mértékben érintette. Az agrárium is megszenvedte a pandémia negatív gazdasági hatásait, azonban új lehetőségeket is teremtett ez az év: a beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások, ez pedig a mezőgazdaság modernizációját ösztönözheti. Utánajártunk, milyen finanszírozási alternatívái vannak a piaci szereplőknek, milyen kihívásokkal kell szembenézniük és mi az, amire ebben a nehéz helyzetben a vállalkozásoknak kiemelten figyelniük kell, ha életben akarnak maradni, sőt, fejlődni is szeretnének.

Az idei év jelentős kihívást jelentett a mezőgazdasági vállalkozások számára. A koronavírus megjelenése mellett a növénytermesztőknek a tavaszi aszály és az azt követő tetemes nyári esőzés, az állattenyésztőknek pedig a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés okozott idén többletkiadást és árbevétel csökkenést.

A pandémia negatív hatásainak enyhítésére viszont az év első felében több gazdaságélénkítő program is megjelent, melyek a piaci konstrukcióknál is kedvezőbb hitellehetőséget teremtettek a vállalkozások számára. A jegybank által indított NHP Hajrára, vagy a megújult Széchenyi Kártya Programra épülő, OTP Banknál elérhető konstrukciók jelentős segítséget jelenthetnek, és hozzájárulhatnak az átmeneti nehézségek áthidalásához, vagy a korábban tervezett, de a bizonytalan helyzet miatt elhalasztott beruházások megvalósításához is.

Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője a Portfolio-nak úgy fogalmazott, érdemes fontolóra venni a rendelkezésre álló lehetőségeket és tanácsadó segítségével megtalálni az adott vállalkozás számára lehető legmegfelelőbb konstrukciót.

Egy-egy elhalasztott beruházás ugyanis sok esetben nagyobb gazdasági hátrányt okozhat, mint az elindításával kapcsolatos kockázat.

A szakember kitért arra is, hogy a járványhelyzet rávilágított egy másik fontos kérdésre, a generációváltás ügyére. A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások között jelentős azon cégek aránya, ahol egyre esedékesebb a generációváltás, a szakember szerint célszerű ezt a folyamatot minél inkább tervezett és rendezett módon megvalósítani, amihez érdemes tudatosan felkészülni rá.

Harnóczy György kitárt arra is, hogy a vírus okozta gazdasági helyzet a piac átrendeződését is eredményezheti, a nagyobb, tőkeerősebb gazdaságok eleve jobb helyzetben vannak a kisebb szereplőkhöz képest. Fenn áll a veszélye, hogy a kisgazdaságok egy része esetleg csődbe megy, hiszen ha csökken a bevételük és nincs elég tartalékuk, nem feltétlenül tudják finanszírozni az új helyzetben felmerülő, szükséges kiadásokat.

Azok a feldolgozók, akik eddig a közintézmények vagy éttermek kiszolgálására építették piac-stratégiájukat, szintén sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint akik az áruházláncok számára szállítottak, vagy egyéb (lakossági) piacokon értékesítették termékeiket. A jelenleg nagyon olcsó finanszírozást lehetővé tévő, államilag támogatott konstrukciók azonban ezeknek a cégeknek is segítséget nyújthatnak fizetőképességük fenntartásában.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

vilag_korona_vilag
volkswagen
oltás vakcina
joe biden
GettyImages-853538994 (2)
ikea
Tematikus PR cikk
Generációváltás

Magyar étrendkiegészítőt fogyaszt a világ: nemrég versenytársukat is felvásárolták

A BioTechUSA-t a legismertebb márkák között tartják számon a szektorban.

Abonyi termelőszövetkezetből lett milliárdos árbevételű élelmiszeripari üzem

Az Abonett-sztori: hogy lett nemzetközileg is sikeres az extrudált kenyércsalád?

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
oltás vakcina