Érdekes helyzetet teremtett a koronavírus – Rég esedékes beruházások indulhatnak az agráriumban
Gazdaság

Érdekes helyzetet teremtett a koronavírus – Rég esedékes beruházások indulhatnak az agráriumban

Portfolio
A koronavírus megjelenése a különböző ágazatokat különböző mértékben érintette. Az agrárium is megszenvedte a pandémia negatív gazdasági hatásait, azonban új lehetőségeket is teremtett ez az év: a beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások, ez pedig a mezőgazdaság modernizációját ösztönözheti. Utánajártunk, milyen finanszírozási alternatívái vannak a piaci szereplőknek, milyen kihívásokkal kell szembenézniük és mi az, amire ebben a nehéz helyzetben a vállalkozásoknak kiemelten figyelniük kell, ha életben akarnak maradni, sőt, fejlődni is szeretnének.

Az idei év jelentős kihívást jelentett a mezőgazdasági vállalkozások számára. A koronavírus megjelenése mellett a növénytermesztőknek a tavaszi aszály és az azt követő tetemes nyári esőzés, az állattenyésztőknek pedig a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés okozott idén többletkiadást és árbevétel csökkenést.

A pandémia negatív hatásainak enyhítésére viszont az év első felében több gazdaságélénkítő program is megjelent, melyek a piaci konstrukcióknál is kedvezőbb hitellehetőséget teremtettek a vállalkozások számára. A jegybank által indított NHP Hajrára, vagy a megújult Széchenyi Kártya Programra épülő, OTP Banknál elérhető konstrukciók jelentős segítséget jelenthetnek, és hozzájárulhatnak az átmeneti nehézségek áthidalásához, vagy a korábban tervezett, de a bizonytalan helyzet miatt elhalasztott beruházások megvalósításához is.

Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője a Portfolio-nak úgy fogalmazott, érdemes fontolóra venni a rendelkezésre álló lehetőségeket és tanácsadó segítségével megtalálni az adott vállalkozás számára lehető legmegfelelőbb konstrukciót.

Egy-egy elhalasztott beruházás ugyanis sok esetben nagyobb gazdasági hátrányt okozhat, mint az elindításával kapcsolatos kockázat.

A szakember kitért arra is, hogy a járványhelyzet rávilágított egy másik fontos kérdésre, a generációváltás ügyére. A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások között jelentős azon cégek aránya, ahol egyre esedékesebb a generációváltás, a szakember szerint célszerű ezt a folyamatot minél inkább tervezett és rendezett módon megvalósítani, amihez érdemes tudatosan felkészülni rá.

Harnóczy György kitárt arra is, hogy a vírus okozta gazdasági helyzet a piac átrendeződését is eredményezheti, a nagyobb, tőkeerősebb gazdaságok eleve jobb helyzetben vannak a kisebb szereplőkhöz képest. Fenn áll a veszélye, hogy a kisgazdaságok egy része esetleg csődbe megy, hiszen ha csökken a bevételük és nincs elég tartalékuk, nem feltétlenül tudják finanszírozni az új helyzetben felmerülő, szükséges kiadásokat.

Azok a feldolgozók, akik eddig a közintézmények vagy éttermek kiszolgálására építették piac-stratégiájukat, szintén sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint akik az áruházláncok számára szállítottak, vagy egyéb (lakossági) piacokon értékesítették termékeiket. A jelenleg nagyon olcsó finanszírozást lehetővé tévő, államilag támogatott konstrukciók azonban ezeknek a cégeknek is segítséget nyújthatnak fizetőképességük fenntartásában.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Jennifer Granholm olaj gaz bejelentesek