Őrült tempóba kapcsol a HR digitalizációja: gyorsabbak, átláthatóbbak a folyamatok
Gazdaság

Őrült tempóba kapcsol a HR digitalizációja: gyorsabbak, átláthatóbbak a folyamatok

Portfolio
Az adóelőleg elszámolásához, a családi és egyéb kedvezmények igénybevételéhez minden év elején nyilatkozniuk kell a munkavállalóknak. Ez rendszerint meglehetősen időigényes, és rengeteg dokumentumkezeléssel jár, ugyanis a legtöbb cégnél a mai napig kézzel töltik ki papíron a dokumentumokat. Pedig lehetne ez másképp is, ahogy a recruitment, az onboarding folyamatok, vagy akár a munkaszerződés aláírása – csak hogy néhány példát említsünk. A HR digitalizációja jelentősen megkönnyíti a kis- és középvállalkozások életét, nem meglepő, hogy a Canon Hungária Kft. szerint egyre többen érdeklődnek a felhőalapú megoldások iránt.

"A szenzitív adatokat tartalmazó, akár évekre visszamenő archív dokumentumok az emberi erőforrásokat koordináló HR szakma velejárói. Kutatásunkból kiderült, hogy a magyar munkahelyek több mint háromnegyedénél használnak papíralapú dokumentumokat a fontos adatok tárolására, ugyanakkor arra is fény derült, hogy épp ezen iratok megfelelő tárolása és a régi archív anyagokban való keresés nehézsége jelenti a legnagyobb kihívást a cégek számára” – mondta a Portfolio-nak Marossy Dávid, a Canon Információ Menedzsment terület üzletfejlesztési menedzsere, aki hozzátette, nem véletlen, hogy nő azon vállalatok száma Magyarországon, amelyek keresik a digitális megoldásokat. A koronavírus-járvány előtt is élénkült már az érdeklődés a Canon digitális dokumentumkezelési megoldásai iránt az  európai általános adatvédelmi rendelet, a GDPR életbe lépését követően, de a járványhelyzet katalizátorként hatott.

Nagy az érdeklődés a kkv-k részéről, leginkább a minimum 30-40 főt foglalkoztató középvállalatok keresnek egyedi, személyre szabott megoldásokat

– mondta Marossy, hozzátéve, a kisebb cégek inkább a havidíjas szolgáltatásként igénybe vehető szolgáltatásokat keresik, amelyek tulajdonképpen a munkavállalókkal kapcsolatos dokumentumok megfelelő struktúrában, rendszerezetten való tárolásában tudnak segítséget nyújtani.

"Ahogy nő a cégméret, bonyolódnak a folyamatok, vagy felmerül valamilyen iparágspecifikus feladat, egy termelő vállalatnál például a túlórák vagy pluszműszakok elrendelése, úgy merülnek fel addicionális funkciók, modulok” – mondta Winkler Zsolt, a Canon Hungária Kft. B2B marketingvezetője.

A digitális megoldások gyakorlatilag le tudnák fedni a teljes munkavállalói életutat

A járvány okozta helyzet kikényszerített bizonyos változásokat, de van még hová fejlődni. Winkler elmesélte, hogy a Canon foglalkoztat munkaközvetítőn keresztül is munkavállalókat, és komoly nehézséget okozott a jelenléti ívek kezelése a vírus megjelenése után. Mostanra azonban sikerült ezt a folyamatot is digitalizálni.  Mint mondta, a különböző digitális megoldások gyakorlatilag le tudnák fedni a teljes munkavállalói életutat, azonban a legtöbb cégnél még hibrid módon működnek az ügymenetek.

"A recruitmentet vagy a beléptetést már sok helyen online oldják meg, ahogy a belső képzéseket is, de például a munkaszerződések rendszerint még papíralapúak. Pedig azokat is egy szövegszerkesztőben szerkesztik meg, majd kinyomtatják, aláírják. Aztán ha módosításra van szükség, a dolgozó kap egy újabb papírlapot, amit meg kell őriznie a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt. Pedig ma már a digitális aláírás sem egy elérhetetlen, távoli szolgáltatás, könnyen működhetne az egész folyamat online” – mondta Marossy Dávid, aki szerint a céges munkaeszközök kiosztása szintén olyan folyamat, ami most időt, energiát vesz el, rengeteg adminisztrációval jár, ám digitálisan könnyen, gyorsan meg lehetne oldani, ahogy a kötelező éves üzemorvosi vizsgálatra történő beutaló, majd a szakember által kiállított igazolás is történhetne online.

"Minden munkavállalónak értékes percei, ha nem órái mennek el minden év elején az adóelőleg elszámolásához, a családi és egyéb kedvezmények igénybevételéhez szükséges dokumentumok papír alapú kitöltésével. Ez is gördülékenyen működhetne digitálisan, időt, energiát spórolva a dolgozóknak, kevesebb dokumentumkezelést lehetővé téve a vállalatoknak” – jegyezte meg Winkler Zsolt, hozzátéve, sok cég tart a változástól, pedig a felhőalapú szolgáltatások gyorsan és könnyen elérhetőek, nem szükséges a meglévő eszközpark fejlesztése sem, ugyanakkor, aki belevág, a transzparencia és a hatékonyság javítása mellett elősegíti a munkavállalói élmény erősítését is, ezek pedig komoly versenyelőnyt jelenthetnek.

A cikk megjelenését a Canon Hungária Kft. támogatta. A Canon szolgáltatásaival kapcsolatos további információt ezen az oldalon találhatnak.

Címlapkép: GettyImages

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
prima primissima