Globális jelenléttel dolgozik egy magyar cég a röntgenkészülékek piacán
Gazdaság

Globális jelenléttel dolgozik egy magyar cég a röntgenkészülékek piacán

Portfolio
Előbb indult el Amerikában mint Magyarországon, alig harminc főt foglalkoztat, mégis meg tudta vetni a lábát világhírű versenytársak között a röntgenkészülékek piacán a Control-X Medical Kft.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

Kovács Zsigmond a Control-X Medical Kft. ügyvezetője a cég alapítása, 1992 óta. A vállalat története azonban ennél korábbra nyúlik vissza. Sajátos módon a magyar vállalkozás előbb volt jelen az Amerikai Egyesült Államokban, mint idehaza. „A nyolcvanas években a Medicornál dolgoztam mint kereskedő mérnök, és több ország után 1987-ben az USA-ba kerültem, ahol a Medicor ottani leányvállalatának a vezetésével bíztak meg.

Ez a cég 1990-ig működött, amikor az anyacég sorra bezárta külföldi leányvállalatait.

A hirtelen jött helyzetben Kovács kockáztatott, és noha hiányzott a megfelelő anyagi háttér a biztos induláshoz, közvetlen munkatársaival úgy döntött, hogy saját maguk folytatják a korábbi tevékenységet. Az egészségügy és az orvosi műszer piac különösen kockázatos vállalkozás az Egyesült Államokban, elsősorban a perek és a nagyszámú kártérítési igények miatt. Ha az ügyvezető visszatekint, három évtized elmúltával úgy látja, hogy megérte a merész lépés.

Az amerikai vállalkozás az első években a Medicor berendezéseit forgalmazta. A saját termékek fejlesztését és gyártását a magyarországi cég, a Control-X Medical Kft. indította be az ezredfordulón.

A vállalkozás a gyártást eleinte kizárólag külső – alapvetően magyar – vállalatokkal végeztette, mára azonban – különösen a komplex termékeknél – az összeszerelést és automatizálást maga végzi.

„Partnereink terveink alapján szállítják a részegységeket, mint például a megmunkált, festett acél oszlopokat, melyeket üzemünkben kész röntgenkomponenssé szerelünk, majd rendszerbe integrálunk. A kisebb-nagyobb mechanikai, elektronikai és szoftveres egységek komplex együtteséből készülnek azok a röntgenberendezések, amelyeket mintegy 50 országban értékesítünk.”

Komoly kihívás egy kisvállalat működtetése olyan piacon, ahol a világ legnagyobb cégei közé tartoznak a versenytársak.

A Siemens, a Philips vagy a General Electric (GE) például hatalmas tőkével, fejlesztési potenciállal, komoly minőségi sztenderdekkel és több ezer munkavállalóval uralják a piacot. Sikerként könyvelik el, hogy megtalálták azokat a szegmenseket a nemzetközi porondon, amelyeken magyar kisvállalatként is eredményesen tudnak versenyezni.

Ennek megfelelően megvannak azok a területek, amelyekre egyelőre nem is próbáltak meg betörni. Nyugat-Európa egyetemi klinikái vagy csúcstechnológiát kereső magánkórházai nem számítottak igazi célpontnak, ugyanakkor kórházak, magánpraxisok, vidéki egészségügyi központok, valamint állatorvosi rendelők jó piacot jelentenek a Control-X Medical számára – tette hozzá Kovács Kristóf ügyvezető igazgató, Kovács Zsigmond fia.

Itt is nagyon fontos a jó referenciák kialakítása.

Egy egészségügyi döntéshozó nem tud rosszul választani, ha Siemens vagy GE rendszert vásárol, egy kis cégnek viszont ki kell építenie egyfajta megbecsülést, ami záloga lehet annak a bizalomnak, hogy megvásárolják a cég termékeit.

A jó renomé kialakítása remekül sikerült az elmúlt évtizedekben. A cég referenciái és megjelenése is pozitív képet sugallnak. Erre jó példa egy kiállításon elhangzott beszélgetés egy a Control-X Medicalt lényegesen nagyobbnak gondoló orosz partnerrel. „Kérdezte, miként tudunk együttműködni, mert ők egy kisvállalat, nincsenek sokan, csak 1200-an. Javasoltam, hogy azért próbáljuk meg.”

Control X Medical graf

A cég a termékek korszerűségét tekintve több termékcsoportban el tudta érni közel azt a szintet, mint a nagyok. Sikertermékei jelenleg a robotizált röntgenrendszerek, amelyekben nagyon komoly fejlesztések vannak a mechanika, az elektronika, valamint a szoftver területén. „Jelen pillanatban a legsikeresebb partnerünk Dél-Afrikában van, ott egyes tartományokban taroltunk berendezéseinkkel az állami tenderen.” Kovács Kristóf szerint a siker abban rejlik, hogy a Control-X Medical jól tudja ötvözni a multinacionális vállalatokra jellemző professzionalizmust, megbízhatóságot és minőségre való törekvést a családi vállalkozások erényeivel: az ember- és vevőközpontúság, a rugalmasság és a gyors reagáló képesség.

Jelentős és egyre értékesebb szegmens a vállalkozás életében az állatgyógyászati röntgenkészülékek gyártása, amely 2002-ben indult el kisállatklinikáknak tervezett termékekkel.

Mára nagyobb állatok, például lovak és tevék vizsgálatára alkalmas készülékeket is értékesít a Control-X Medical. Ezek a berendezések leginkább csak méreteikben és fizikai elrendezésükben különböznek a humán gyógyászatban használt eszközökből. Értékben az állatorvoslásban használt röntgenek értékesítése adja az árbevétel mintegy 20 százalékát.

Fontos előny a röntgenkészülékek piacán az is, hogy ilyen berendezéseket szerte a világon csaknem azonos kivitelben használnak, vagyis az értékesítés terepe potenciálisan globális. A Control-X Medical a kezdetektől fogva a viszonteladói partnerekre épít a külpiacokon; ahol megbízható szövetségest tudott találni, ott sikerrel megvetette a lábát. Mára a cég termékei több mint ötven országban vannak jelen, így az Európai Unió mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, több afrikai országban; valamint régóta kiemelt partnernek számítanak az ausztrál és néhány ázsiai országban működő viszonteladóik is.

A kulcspozícióban lévő kollégák évtizedes múltra tekintenek vissza a cégnél, és az elkötelezettségük hatalmas értéket jelent a cég stabilitásában és megbízhatóságában. Partnereink igényeinek kiszolgálása prioritást élvez a cégnél.

Nálunk, ha a vevő érdeklődik vagy segítséget kér, a telefont emberek veszik fel, nem automata telefonközpont kapcsolja az ügyfeleket rögzített információk alapján.

A termék mellé tehát egy gondosan kiépített, emberarcú ügyfélkapcsolati és terméktámogató rendszer is társul.

Kiemelt szerepe van a stabil működésben a konzervatív finanszírozási szemléletnek is. A cég mindig igyekezett saját forrásokra támaszkodni, bankhitelt csak telephely vásárlására vett fel és fizetett vissza. Jelenleg kisebb mértékű elmozdulás tapasztalható a finanszírozási politikában: a vállalkozás komoly termékfejlesztésbe és kapacitásbővítésbe kezdett. Ennek érdekében banki hitelt is igénybe vesz. A jelenleg fejlesztés alatt álló termékek gyártását ugyanis zöldmezős beruházás keretében új telephelyen, Dunakeszin végzik majd.

Címlapkép: BÉT50

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton nyár nyaralás