Globális jelenléttel dolgozik egy magyar cég a röntgenkészülékek piacán
Gazdaság

Globális jelenléttel dolgozik egy magyar cég a röntgenkészülékek piacán

Portfolio
Előbb indult el Amerikában mint Magyarországon, alig harminc főt foglalkoztat, mégis meg tudta vetni a lábát világhírű versenytársak között a röntgenkészülékek piacán a Control-X Medical Kft.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

Kovács Zsigmond a Control-X Medical Kft. ügyvezetője a cég alapítása, 1992 óta. A vállalat története azonban ennél korábbra nyúlik vissza. Sajátos módon a magyar vállalkozás előbb volt jelen az Amerikai Egyesült Államokban, mint idehaza. „A nyolcvanas években a Medicornál dolgoztam mint kereskedő mérnök, és több ország után 1987-ben az USA-ba kerültem, ahol a Medicor ottani leányvállalatának a vezetésével bíztak meg.

Ez a cég 1990-ig működött, amikor az anyacég sorra bezárta külföldi leányvállalatait.

A hirtelen jött helyzetben Kovács kockáztatott, és noha hiányzott a megfelelő anyagi háttér a biztos induláshoz, közvetlen munkatársaival úgy döntött, hogy saját maguk folytatják a korábbi tevékenységet. Az egészségügy és az orvosi műszer piac különösen kockázatos vállalkozás az Egyesült Államokban, elsősorban a perek és a nagyszámú kártérítési igények miatt. Ha az ügyvezető visszatekint, három évtized elmúltával úgy látja, hogy megérte a merész lépés.

Az amerikai vállalkozás az első években a Medicor berendezéseit forgalmazta. A saját termékek fejlesztését és gyártását a magyarországi cég, a Control-X Medical Kft. indította be az ezredfordulón.

A vállalkozás a gyártást eleinte kizárólag külső – alapvetően magyar – vállalatokkal végeztette, mára azonban – különösen a komplex termékeknél – az összeszerelést és automatizálást maga végzi.

„Partnereink terveink alapján szállítják a részegységeket, mint például a megmunkált, festett acél oszlopokat, melyeket üzemünkben kész röntgenkomponenssé szerelünk, majd rendszerbe integrálunk. A kisebb-nagyobb mechanikai, elektronikai és szoftveres egységek komplex együtteséből készülnek azok a röntgenberendezések, amelyeket mintegy 50 országban értékesítünk.”

Komoly kihívás egy kisvállalat működtetése olyan piacon, ahol a világ legnagyobb cégei közé tartoznak a versenytársak.

A Siemens, a Philips vagy a General Electric (GE) például hatalmas tőkével, fejlesztési potenciállal, komoly minőségi sztenderdekkel és több ezer munkavállalóval uralják a piacot. Sikerként könyvelik el, hogy megtalálták azokat a szegmenseket a nemzetközi porondon, amelyeken magyar kisvállalatként is eredményesen tudnak versenyezni.

Ennek megfelelően megvannak azok a területek, amelyekre egyelőre nem is próbáltak meg betörni. Nyugat-Európa egyetemi klinikái vagy csúcstechnológiát kereső magánkórházai nem számítottak igazi célpontnak, ugyanakkor kórházak, magánpraxisok, vidéki egészségügyi központok, valamint állatorvosi rendelők jó piacot jelentenek a Control-X Medical számára – tette hozzá Kovács Kristóf ügyvezető igazgató, Kovács Zsigmond fia.

Itt is nagyon fontos a jó referenciák kialakítása.

Egy egészségügyi döntéshozó nem tud rosszul választani, ha Siemens vagy GE rendszert vásárol, egy kis cégnek viszont ki kell építenie egyfajta megbecsülést, ami záloga lehet annak a bizalomnak, hogy megvásárolják a cég termékeit.

A jó renomé kialakítása remekül sikerült az elmúlt évtizedekben. A cég referenciái és megjelenése is pozitív képet sugallnak. Erre jó példa egy kiállításon elhangzott beszélgetés egy a Control-X Medicalt lényegesen nagyobbnak gondoló orosz partnerrel. „Kérdezte, miként tudunk együttműködni, mert ők egy kisvállalat, nincsenek sokan, csak 1200-an. Javasoltam, hogy azért próbáljuk meg.”

Control X Medical graf

A cég a termékek korszerűségét tekintve több termékcsoportban el tudta érni közel azt a szintet, mint a nagyok. Sikertermékei jelenleg a robotizált röntgenrendszerek, amelyekben nagyon komoly fejlesztések vannak a mechanika, az elektronika, valamint a szoftver területén. „Jelen pillanatban a legsikeresebb partnerünk Dél-Afrikában van, ott egyes tartományokban taroltunk berendezéseinkkel az állami tenderen.” Kovács Kristóf szerint a siker abban rejlik, hogy a Control-X Medical jól tudja ötvözni a multinacionális vállalatokra jellemző professzionalizmust, megbízhatóságot és minőségre való törekvést a családi vállalkozások erényeivel: az ember- és vevőközpontúság, a rugalmasság és a gyors reagáló képesség.

Jelentős és egyre értékesebb szegmens a vállalkozás életében az állatgyógyászati röntgenkészülékek gyártása, amely 2002-ben indult el kisállatklinikáknak tervezett termékekkel.

Mára nagyobb állatok, például lovak és tevék vizsgálatára alkalmas készülékeket is értékesít a Control-X Medical. Ezek a berendezések leginkább csak méreteikben és fizikai elrendezésükben különböznek a humán gyógyászatban használt eszközökből. Értékben az állatorvoslásban használt röntgenek értékesítése adja az árbevétel mintegy 20 százalékát.

Fontos előny a röntgenkészülékek piacán az is, hogy ilyen berendezéseket szerte a világon csaknem azonos kivitelben használnak, vagyis az értékesítés terepe potenciálisan globális. A Control-X Medical a kezdetektől fogva a viszonteladói partnerekre épít a külpiacokon; ahol megbízható szövetségest tudott találni, ott sikerrel megvetette a lábát. Mára a cég termékei több mint ötven országban vannak jelen, így az Európai Unió mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, több afrikai országban; valamint régóta kiemelt partnernek számítanak az ausztrál és néhány ázsiai országban működő viszonteladóik is.

A kulcspozícióban lévő kollégák évtizedes múltra tekintenek vissza a cégnél, és az elkötelezettségük hatalmas értéket jelent a cég stabilitásában és megbízhatóságában. Partnereink igényeinek kiszolgálása prioritást élvez a cégnél.

Nálunk, ha a vevő érdeklődik vagy segítséget kér, a telefont emberek veszik fel, nem automata telefonközpont kapcsolja az ügyfeleket rögzített információk alapján.

A termék mellé tehát egy gondosan kiépített, emberarcú ügyfélkapcsolati és terméktámogató rendszer is társul.

Kiemelt szerepe van a stabil működésben a konzervatív finanszírozási szemléletnek is. A cég mindig igyekezett saját forrásokra támaszkodni, bankhitelt csak telephely vásárlására vett fel és fizetett vissza. Jelenleg kisebb mértékű elmozdulás tapasztalható a finanszírozási politikában: a vállalkozás komoly termékfejlesztésbe és kapacitásbővítésbe kezdett. Ennek érdekében banki hitelt is igénybe vesz. A jelenleg fejlesztés alatt álló termékek gyártását ugyanis zöldmezős beruházás keretében új telephelyen, Dunakeszin végzik majd.

Címlapkép: BÉT50

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1248962386