Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől
Gazdaság

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Portfolio
Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

A hírügynökség a hitelminősítő pénteki döntését követően kereste meg a S&P Global Ratings Magyarországgal foglalkozó elemzőjét.

Korábban mi is több cikkünkben írtunk az S&P friss döntéséről, valamint arról, hogy az adósbesorolást azzal is támasztotta alá a nemzetközi elemző, hogy a magyar kormány az EP-választások után új költségvetési kiigazítást, terveket jelent be.

A szakember a hírügynökség megkeresésére kifejtette: a 675 milliárd forintnyi beruházás elhalasztásáról szóló döntés azt mutatja, hogy Magyarország elkötelezett a költségvetési egyensúlytalanságok visszaszorítása mellett. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy

"hiteles konszolidációs menetrendre" lesz szükség a középtávú hitelminősítési feltételek alátámasztásához.

Gabriel Forss helyes irányba tett lépésnek nevezte a beruházások elhalasztását, de megítélése szerint többre lesz szükség, valószínűleg a júniusi európai parlamenti és helyhatósági választások után.

A 675 milliárd forintos, 2024-es költségvetést könnyítő csomag hátteréről a lenti cikkeinkben írtunk, ezekre alapozva nem neveznénk a hiteles költségvetési kiigazítás mintapéldájának a kormány legutóbbi húzását.

"Ez a kezdeti kiadáscsökkentés, amelyet a kormány két héttel ezelőtt jelenti be, azt jelzi számunkra, hogy a kormány hajthatatlan a kissé megborult költségvetési helyzet rendbetétele terén" - mondta Forss a Reutersnek.

Az elemző arról is beszélt, hogy bár a kormánynál magasabb hiánypályát vetített előre, a 2025-27-es évekre folyamatos költségvetési konszolidációt vár a magyar kormánytól. "Ez támasztja alá a "BBB-" besorolást, beleértve a stabil kilátást is" - mondta Forss. Azt is hozzátette, hogy az S&P az alapforgatókönyvében azzal számol, hogy

az Orbán-kormány az év második felében "hiteles konszolidációs menetrendet" vezet be.

Vagyis a hitelminősítőnél arra számítanak, hogy még az idei költségvetést érintően újabb stabilizáló intézkedéseket jelent majd be a kormány. Érdemes megemlíteni, hogy a hazai elemzők közül nem mindenki számol azzal, hogy lesz még költségvetési kiigazító csomag még idén. Már két hete rámutattunk elemzésünkben arra, hogy a 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás (amelyről időközben kiderült, hogy egy technikai cashflow megoldás) önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a költségvetés idei hiánya 4,5%-ra csökkenjen. Mi arra fogadnánk nagyobb téttel, hogy amennyiben a kormány az év közepe tájékán látja, hogy a költségvetés elcsúszása fennmarad, akkor szondázni fogja a befektetőket és a piaci szereplőket, hogy mennyire várják el effektív a 4,5%-os deficitet, vagy megelégszenek egy 5%-hoz közeli adattal is. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a kormány idén előáll egy deficitcsökkentő tervvel, ami a következő éveket érinti, már csak azért is, mert a választások után élesbe fordulhat túlzottdeficit-eljárás, ami megköveteli ezt. A hiteles fiskális program bemutatásának az esélyét, illetve annak sikeres végrehajtásának valószínűségét ugyanakkor csökkenti, hogy 2026-ban parlamenti választások lesznek idehaza.
Az is érdekes kérdés lesz, hogy mi történik abban az esetben, ha a kormány nem áll elő újabb, az idei költségvetést stabilizáló intézkedéscsomaggal az év második felében, és ez mit jelent a magyar adósbesorolásra nézve. De azzal a gondolattal is el lehet játszani, hogy mi történik akkor, ha az idei esetleges újabb kiigazító csomagban a kormány a megszokott eszközéhez nyúl és azokat a szektorokat adóztatja meg a különadók emelésével, amelyeket az elmúlt években is előszeretettel.

A hitelminősítő Magyarországgal kapcsolatos aggodalmai akkor növekednének elmondása szerint, ha "a költségvetési stabilizáció és konszolidáció előre jelzett trendje alulmaradna, és ha a szakpolitikai erőfeszítések nem lennének elegendőek ahhoz, hogy Magyarország költségvetési pozíciója stabilizálódjon".

Azt is megemlítette az S&P elemzője, hogy a kamatkiadások várható csökkenése és a szabályozott közüzemi árak alacsonyabb költségei segítik a jövő évi költségvetést.

Címlapkép forrása: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato