Rendkívüli árváltozás jön a benzinkutakon
Gazdaság

Rendkívüli árváltozás jön a benzinkutakon

Rendkívüli üzemanyagár-változás került ma bejelentésre, írja a holtankoljak. De mi áll a háttérben, miért esik meredeken a hazai benzin ára?

Itt az újabb árváltozás

Szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4-4 forinttal csökken. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve a hétvégétől az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai kutakon, amennyiben ez az árcsökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik: 

  • 95-ös benzin: 631 Ft/liter
  • Gázolaj: 618 Ft/liter 

Ezt a csökkenést egyes piaci szereplők már pénteken érvényesíteni fogják kiskereskedelmi áraikban, olvasható a NGM közleményében.

mai változás

Ma már korábban is beszámoltunk a hazai üzemanyagpiacon várható változásokról, akkor azt írtuk a holtankoljak adatai és a korábbi közlésünk alapján, hogy a Mol április 29-én bruttó 10 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát, majd ezt követően, május 1-én további bruttó 3-3 forinttal. Most tehát ezekhez adódik még hozzá a 4-4 forintos csökkenés.

Beérik a kormányzati kommunikáció

Mint ismert, már tavaly október óta kommunikálja a kormány azt a célkitűzését, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós közpmezőnyben kell lenniük, ezzel kapcsolatban és az erre való törekvésről egy "megállapodást is kötött" a kormányzat az üzemanyagpiaci szereplőkkel. A megállapodás ellenére nem történt sokáig jelentős változás, ezért az elmúlt hetekben egyre valószínűbbé vált a kormányzati beavatkozás, amit a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszerének megszületése követett - Nagy Márton jelezte, hogy ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a kimutatás kapcsán jelezte: ha szükség lesz beavatkozásra, akkor vélhetően egyfajta dinamikus árplafonra lehet számítani, ami a régiós átlagárat veszi alapul a hazai üzemanyagárak meghatározásánál.

A múlt heti kommunikációban konkrét elvárásokat is közölt Nagy Márton, akkor úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb üzemanyagtípusoknál, azaz a 95-ös benzinnél és a gázolajnál a régiós átlagtól való eltérés mértéke előbbi esetében 27 forint, utóbbinál pedig 10 forint literenként, ezt a különbséget kell megszüntetniük az üzemanyagpiaci szereplőknek két héten belül. Erre reagálva a Mol már lépett is hétfőn, az olajcég ugyanis az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát.

Ezt követően jön tehát mindkét finomított termék esetében az összesen 7-7 forintos árcsökkenés, ezek érvényre juttatása után

vélhetően már a KSH szerint is a régiós középmezőnyhöz közelíthetnek a hazai árak.

A hivatal holnap fogja nyilvánosságra hozni az ezzel kapcsolatos statisztikáját, ez azonban még a hétfői árakra fog reflektálni - a vonatkozó adatok már elérhetőek az Európai Bizottság aloldalán, így az összehasonlítást mi is elvégeztük. Ez alapján elmondható, hogy csak a szomszédos országokat tekintve már hétfőn minimális volt az eltérés a régiós átlagtól (5 forint),

jó benzin

a KSH jelenlegi módszertanával nézve azonban 18 forint a prémium a benzinnél.

kshbenzin

Fontos azonban kiemelni, hogy Nagy Márton legújabb jelzése szerint

jó felvetés, hogy ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag átlagára legyen a referenciaérték,

ennek a lehetőségét megfontolja a kormányzat - ha valóban módosítanak a figyelembe vett országok körén (azaz kiveszik a lengyel, cseh és bolgár árakat), akkor valószínűleg már a középmezőnyben van a magyar benzin.

A piaci folyamatok is közrejátszanak

Persze nem csak a kormányzati beavatkozástól való félelem hajta lefelé a hazai üzemanyagárakat, részben piaci folyamatokkal is lehet magyarázni a történéseket. Az elmúlt hetekben jelentősen bezuhant a dízel finomítói prémiuma, míg a benzin esetében leginkább oldalazást láthattunk,

marzs
Finomítói marzsok alakulása a benzinnél (sötétkék) és a dízelnél (világoszöld). Forrás: Neste

emellett a nyugati benchmark olajterméknek számító Brent árában is jelentős esés következett be,

brenteséss

illetve a forint erősödött a dollárral szemben, ez szintén kedvező körülmény a hazai üzemanyagárakra nézve.

ushfiufesés

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
moldova