Ma délután érkezik Magyarországra a kínai elnök, de az első hangzatos ígéret már Belgrádban elhangzott
Globál

Ma délután érkezik Magyarországra a kínai elnök, de az első hangzatos ígéret már Belgrádban elhangzott

Portfolio
Hamarosan megérkezik Budapestre Hszi Csin-ping kínai elnök, aki május 5-én Párizsban kezdte meg az európai látogatását. Delegációja tegnap Szerbiába érkezett, onnan repül ma Ferihegyre. Az államfő utazását fokozott figyelem övezi szerte a világon – írja a Reuters.

Alekszandr Vucsics szerb elnök az elmúlt években egyértelműen Peking elsőszámú európai szövetségesévé vált. A balkáni országban egyre másra valósultak meg az infrastrukturális beruházások, amelyek közül több is Szerbia közlekedési gerinchálózatának része lett. A kapcsolatra mindkét félnek szüksége volt, mivel Belgrád híján volt a külföldi befektetéseknek, ezért mindennek örült, Kínának pedig fenn kellett tartania az erős európai kapcsolatokat, hogy prezentálja jelenlétét.

Május 7-én megérkezett a szerb fővárosba Hszi Csin-ping kínai elnök, ahol MiG-29-es vadászgépek kíséretével és nagy ünnepséggel fogadták. Szerbiában több ezer rendőrt és katonát vetettek be a biztosági intézkedések miatt. A landolás napja szimbolikus, mivel 25 évvel ezelőtt éppen ezen a napon bombázták le a belgrádi kínai nagykövetséget a NATO erői. Az előzetes információk szerint a két ország államfője összesen mintegy 30 megállapodás megkötését tervezte. A találkozó utáni közlemény szerint Vucsics és Hszi a nemzetközi geopolitikai helyzetet is megvitatta, de több területen egyezségre jutottak. A témában íródott hosszabb összefoglalónk itt olvasható el:

A szerb államfő tavaly 18 megállapodást írt alá Pekingben, többek között egy szabadkereskedelmi egyezményt is, de már ezt megelőzően is milliárdos nagyságrendben érkezett a keleti nagyhatalom tőkéje Szerbiába.

Ahogy azt korábban várni is lehetett, a találkozó szívélyes hangvételben zajlott le, mindketten kiemelték országaik jó kapcsolatait egymással, valamint szóba került a zászlóshajó projektként elhíresült Budapest-Belgrád vasútvonal ügye is.

Vucsics a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint 2026-ig befejeződik az építkezés.

Címlapkép forrása: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gepard légvédelmi jármű