Ingatlan

Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új "Googleplex"

Többéves huzavona után úgy fest, rászánja magát a Google és 2015-re 120 millió dollárból megvalósítja a Googleplex néven ismert székházának modern változatát, a Bayview Campus-t. Az új Googleplex legnagyobb újítása, hogy a komplexumban nem lesz két olyan dolgozó, akik 2,5 perc sétatávolságnál messzebb legyenek majd egymástól. Jól illeszkedik ez a törekvés a Google állandó hatékonyságot növelő lépésinek sorába. A NASA területére megálmodott szuperzöld komplexummal fizikailag is szorosabbra fűződik a kapcsolat az USA űrhajózási hivatala és a Google között. A terveket a világhírű NBBJ építésziroda készíti.

A Google csapata még 2004-ben költözött be a kaliforniai Mountain View-ban található, leginkább Googleplexként ismert székházukba. Ma a Google a világ több mint 40 országában mintegy 70 irodát üzemeltet, ám eddig nem épített egyetlen saját irodát sem, hanem a meglévő irodákat alakítottak át az átlagos nem mondható igényeiknek megfelelően. Az irodák ugyan nem egységesek, de belsőépítészetükkel és dizájnukkal kivétel nélkül a kreatív és hatékony munkavégzést igyekeznek elősegíteni, és kimondottan a vágyott munkahelyi környezetek közé tartoznak az átlag irodisták körében. A Google irodái mindenhol egyediek és a legszínesebben felszereltek, például videójátékok, biliárdasztalok, zongorák, kávézók, uszodák, konditeremek, sportpályák, vagy éppen egészséges ételekkel és italokkal feltöltött konyhák várják a munkavállalókat. Sőt, az egyéb exkluzív irodai felszereltség mellett, egyes Google irodaházakban találni tisztító szolgáltatást is, vagyis az ingünket az egyedi kódunkkal ellátva egy erre a célra kinevezett gyűjtőedénybe helyezhetjük, majd azt másnap tisztán találjuk az asztalunkon. Ha mindehez hozzávesszük, hogy sok helyen akár aludni is lehet, megvilágosodhatunk, hogy mindezen szolgáltatások mind azért hasznosak, mert így akár haza sem kell mennünk, élhetünk az irodában, avagy az irodának.


View Larger Map

Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új
A jelenlegi székház a Google térképén, illetve egy fotó a belső térről.

Az első teljesen a cég karakterisztikájára megálmodott kaliforniai bázist mintegy 120 millió dollárból (27,6 milliárd forint) készítik el és a jelenlegi tervek szerint már 2015-ben használatba is vehetik az alkalmazottak. Az épületegyüttes egy közel 17 hektáros területen valósul meg, és több mint 100 ezer négyzetméter irodaterülettel rendelkezik majd. "A Google Mountain View-ban található központja és a hozzá tartozó hatalmas terület, az elmúlt évek során mintegy 65 épületes bázissá bővült." - mondja David Radcliff a Google mérnöke, aki a vállalat ingatlanaiért felel. (A fenti Google térképből kifelé zoomolva látható, hogy az egész környéket a Google épületei lepik el.)

Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új
A Google új központjának (Bayview Campus) látványterve. Forrás: NBBJ

Az elmúlt napokban a magyar média egyes szakmai portáljain némileg tévesen terjedt az a hír, miszerint a Google 1 millió négyzetméteres új központot épít. Az angol nyelvű forrásokban 1,1 millió négyzetlábas projektként emlegetett fejlesztés, az átváltási szabályoknak megfelelően (1 négyzetméter = 10,764 négyzetláb) "mindössze" mintegy 100 ezer négyzetméteres. Amennyiben valóban 1 millió négyzetméteres lenne a projekt, igencsak komoly kihívást jelentene az alkalmazottak és a tervezők számára, hogy a fő szempontként emlegetett elv, miszerint 2,5 perces sétával a két egymástól legmesszebb elhelyezkedő kolléga is elérje egymást, megvalósulhasson. Nem lebecsülve a fejlesztés méreteit, összehasonlítva néhány ismert magyar példával megállapítható, hogy a Google új központja, ami nem is egy, hanem kilenc épületből áll majd, hozzávetőlegesen hatszor annyi irodaterületet nyújt majd, mint például a K3 fantázianevű Allianz székház a Könyves Kálmán körúton, ám a nemrég átadott új K&H székháznál már csak kétszer nagyobb. Típusát és funkcióját tekintve a hazai piacon a Graphisoft Park, illetve az Infopark hasonlítható talán leginkább a most készülő új Googleplexhez. Az óbudai Graphisoft Park jelenleg mintegy 47 ezer négyzetméternyi irodaterületet kínál, ami fele akkora kapacitás jelent, mint a Google tervezett új székházegyüttese. Újbudán, a Műegyetem és az ELTE tömbjeinek szomszédságában épült Infopark pedig a hat épületből álló irodakomplexumában mintegy 100 ezer négyzetméternyi bérelhető területet kínál a vállalkozások számára, vagyis méretében szinte pontosan megegyezik új Googleplex terveivel.

Az elmúlt két évben odáig jutott a Google a székházépítési projekttel, hogy megbízta a német építészt Christophe Ingenhovent, hogy tervezzen számukra egy teljesen új, szuperzöld épületet a jelenlegi Googleplex melletti telekre (lenti képen). A Google térképén kitűnően látszik is az előkészített terep a jelenlegi központtól keletre. Ez a terv azonban meghiúsult, és végül felhagytak ennek a projektnek a megvalósításával. Végül úgy döntöttek, hogy Mountain View egy másik részén, a San Francisco öbölhöz valamivel közelebb képzelik el az új Googleplexet, melyhez új tervezőcsapatot is kerestek. Így került képbe végül a NBBJ építésziroda, amely kevésbé futurisztikus, inkább praktikus, de a Google irodáitól megszokott minőségű koncepciótervet mutatott be a keresőóriás új székházához.


Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új

A tervező A Seattle-i székhelyű NBBJ építész-, tervező- és dizájniroda a világ több pontján van jelen. A céget 1943-ban négy Seattle-i építész alapította. Jelentősebb munkáik között találjuk a Reebok sportszeróriás cantoni székházát, a Telenor forneboi székházát, több jelentős kórházat, egyetemi épületet, és a világhírű Los Angeles-i Staples Centert, ami a legnagyobb helyi kosárlabda és jégkorong csapatoknak ad otthont. A cég jelenleg fejlesztés alatt lévő és a jövőben beinduló projektjei között megtalálhatjuk a Samsung új észak-amerikai központját, az Amazon Seattle-i székházát, illetve a Google új hadiszállását.

Egy irodapiaccal foglalkozó amerikai portál végzett egy kisebb nyomozást arra vonatkozóan, hogy pontosan hova épülne a Google ultramodern és szuperzöld központja. A Mountain View városának hivatalos honlapján megtalált tervdokumentum szerint a 9 épületből álló együttes az alig pár száz méterre található Moffett Szövetségi Repülőtér területéhez tartozó 17 hektáros Bay View zónában valósulna meg.

A NASA ARC (a NASA egyik legfontosabb kutatóközpontja) még 2002-ben készített egy tervet a területre, ahov a egy világszínvonalú K+F központot álmodtak meg, együttműködve a kormány, az ipar, és a felsőoktatás legjelentősebb képviselőivel. A területet négy fejlesztési zónává osztották fel (4. illusztráció), NASA Research Park, Ames Campus, Eastside/Airfield, valamint a szóban forgó Bay View. A lenti tervrajzokon jól látszik, hogy pontosan hova is képzelték el a szuperzöld irodakomplexumot.


View Larger Map

Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új
A Stevens Creek-en (a két területet egymástól elválasztó út) való átkelés tervei. Két új hidat is építenének.

Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új
A Mountain View-i városhatár a Bay View zóna szélén.

Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új
A NASA ARC négy zónára bontott fejlesztési terve. A terület észak-nyugati részén, szürke színnel jelölve a Bay View zóna.

Steve Jobs álma

Nem csak a Google tervezgeti álmai új otthonát. Az Apple Campus a kaliforniai Cupertino melletti 175 hektáron épül, a projekt alapterülete több mint 250 ezer négyzetméter, ami közel akkora, mint a világ legnagyobb alapterületű irodaépületeként számon tartott Pentagon. A mintegy 22 ezer embert befogadni képes komplexumban lesz minden, ami a legmodernebb elvárosokat is kielégíti. Egyebek mellett egy 1000 fős konferenciaterem, konditerem, és egy 27 ezer! négyzetméteres földalatti kutatóközpont is. A korábbi hírek szerint a még a Campus témájában 2011-ben rendezett városi közgyűlésen Steve Jobs azt mondta, hogy mivel az Apple Cupertino (Mountain View-val szinte határos település szintén a Szilícium-völgyként ismert térség egyik városa) legnagyobb adófizetője, így ha a város nem járul hozzá a cég terjeszkedéséhez (ami nem zöldmezős beruházás, így több épületet le is kell hozzá bontani) és az új központ megépítéséhez, a vállalat elhagyja a települést. A hatalmas épület még az űrből is látható lesz. A tervek szerint az átadás 2015-re várható.



Hatalmas dobásra készül a Google - Jön az új
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Budapest közlekedés villamos