Ingatlan

Ezekhez kell értenie a jövő mérnökeinek: a legtöbb dolgot nehéz elképzelni

Portfolio
A változó építőipari lehetőségek, a kevés szakmunkás és az egyre gyorsabban növő digitális világ egyik következménye, hogy az ingatlanpiaci résztvevőknek is elengedhetetlen a legújabb technológiák alkalmazása a munkájuk során. A Blockchain, a PropTech, az adatvizualizáció, a lézerszkennelés, illetve BIM modellezés mind olyan kifejezések, amit többek között a jövő építőmérnökeinek, az ingatlanfejlesztőknek és üzemeltetőknek ismernie kell, ha versenyben szeretnének maradni a piacon. A Portfolio FM & Office 2018 Konferencián a szakértők a legfontosabb ingatlanokat is érintő modern technológiai rendszerekről tartottak előadásokat.

Már itthon is elterjedtek a legújabb technológiák?

Sokak számára továbbra sem világos, hogy milyen területeken alkalmazhatók blockchain megoldások, számukra magyarázta el, a konferencia egy délelőtti panelbeszélgetése során, Benedek Péter, a Blockchain Competence Center vezetője, hol lehet hasznos ez a technológia. Elmondása szerint a blockchainnek ott van forradalmi szerepe, ahol egy tranzakciós folyamatba kerül bele bármi olyan, ami értéket képvisel. Ez az új technológia ugyanis jóval biztonságosabbá teszi, és jelentős részben automatizálja a teljes tranzakciós folyamatot. Az ingatlanpiacon a blockchain alkalmazása az ingatlantulajdon nyilvántartásánál kezdődik, a bérlői adatokkal folytatódik és egy ingatlanbefektetési tranzakciónál is szerepe lehet.

Budaházy Szabolcs, az ARworks Kft. ügyvezető igazgatója a virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) megoldások alkalmazásáról beszélt, melyekre egyre nagyobb igény mutatkozik már az ingatlanpiacon is. Bár aki nem próbálta még, az biztosan nem fogja megvásárolni ezeket a technológiákat és nincs mindig minden ponton jól azonosítható hasznuk, alkalmazásuk jelentősen gyorsíthat és megkönnyíthet számos folyamatot.Magyarországon Nyugat-Európával összehasonlítva olcsóbbak az informatikusok, így alacsony a belépési költség a VR-AR piacra. Ez azt jelenti, hogy már a kisebb cégek is egészen látványos eredményeket érhetnek el. A szakértő fontosnak tartotta hozzátenni, hogy felhasználóként nem lehet mélységében megérteni ezeket a technológiákat és teljes mértékben lépést tartani a folyamatos változásokkal.

A magyar piac lemaradását Korompai István, a Starschema Kft. adatvizualizációs szakértője abban látja, hogy az emberek még nincsenek felkészülve arra, hogy adatokkal foglalkozzanak. A kérdés az, hogy megvan-e az igény az adatfeldolgozásra és mennyire bíznak meg a döntéshozók az így kapott eredményekben, számításokban.

Bár a hétköznapi felhasználók számára egyelőre nem érhető el költséghatékonyan, a kiterjesztett valóság szemüvegek üzleti felhasználásában óriási potenciál van - tette hozzá Szabó Márk, a Microsoft HoloLens szakértője.

A beszélgetés során sok szó esett a munkaerőhiányról is. A jelenlévő szakértők úgy vélik, hogy a PropTech révén számos munkakör feleslegessé válhat és számos munkafolyamat hatékonyabban lesz majd végezhető. Pár éven belül a munkaerő egy bizonyos részét kiváltják majd a technológiai újítások - mondta el Hogya Dénes, a B+N Referencia Zrt. vezető fejlesztője.

Ezekhez kell értenie a jövő mérnökeinek: a legtöbb dolgot nehéz elképzelni

Lézerszkennelés - ehhez kell értenie a jövő mérnökeinek

Dr. Lovas Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Karának egyetemi docense és oktatási dékánhelyettese a lézerszkennelés technológia fontosságáról és fejlődéséről tartott előadást a konferencián. Az új technológiáknál releváns kérdés, hogy milyen adatigényt és munkaerőt igényelnek. A jelenlegi környezetben, ahol a munkaerőhiány szinte minden területen kockázatot rejt magában, még inkább fontos, hogy egy innováció erre is megoldást jelentsen. A lézerszkennereket levegőben, vagy mozgó autón is tudják használni, így segítség lehet akár a nagyobb építkezéseknél.

A légi szkennelés alapvetően drágább és ritkábban használt eszköz - kevesen is értenek hozzá - míg a jóval olcsóbb, jó minőségű kamerával felszerelt drónokkal már szintén készíthetőek 3D-s modellek. A földi lézerszkennelés egy másik típus, amely az épületek belső és külső részeinek leképezésével készít egy pontfelhőt, amelyek feldolgozásával nincs szükség tervrajzokra, a valós állapotot lehet látni. Egy nagyobb terem leképezése nem tart tovább 5-10 percnél, ami szintén hasznos lehet egy építkezésnél, ahol számít, hogy minél kevesebb ideig hátráltassák a munkafolyamatokat.

A lézerszkennelés során kapott leképzéssel, a terveken nem szereplő részletek (pl. vezetékek, villanykapcsolók, lámpák) térbeli helyzete is rögzítésre kerülhet. Az így kapott digitális leképezést használják fel a BIM (épületinformációs modellezés) során, vagyis az épületek minden fizikai és funkcionális jellemzőjéről információt kaphatnak a technológia használói - tette hozzá Dr. Lovas Tamás.

Ezekhez kell értenie a jövő mérnökeinek: a legtöbb dolgot nehéz elképzelni

Szabvány, irányelv, vagy kézikönyv?

A következő előadás keretében Zagorácz Márk, BIM szakértő és a Lechner Tudásközpont igazgatói tanácsadója mutatta be az épületinformációs modellezési technológia irányelveit. A BIM alkalmazása Európában 2013-2015 között robbanásszerű növekedést mutatott a fejlett országokban, ugyanakkor a szabványok még kidolgozás alatt állnak, és szükség lenne olyan útmutatókra és irányelvekre, amelyek segítséget nyújtanak a BIM alkalmazásában. Egy ilyen kézikönyv megalkotására vállalakozott a Lechner Tudásközpont, az első kötet keretében rendszerezték az eddigi 20-25 felhasználási lehetőséget, illetve szeretnék mindenki számára érthetővé tenni, hogy a projektek egyes fázisaiban, milyen információkra van szükség a felhasználáshoz. Szintén az első kötet foglalja össze a BIM magyarországi lehetséges felhasználásait, de magyarázatot kaphat a kézikönyv olvasója akár arra is, hogy mit értünk 6D-s és 7D-s modell alatt.

A második kötet keretében egy részletesebb műszaki leírást terveznek a szerzők, amiben a felmérési metódusok szerepelnek, kiegészítve például az AR és VR lehetőségekkel. A harmadik és negyedik kötetben az informatikai háttérről lesz szó és a kialakulóban lévő nemzetközi és magyarországi szabványok összefoglalásáról.

Ezekhez kell értenie a jövő mérnökeinek: a legtöbb dolgot nehéz elképzelni
NATO-csúcs
Bulgária orosz nagykövetség
búza
Putyin Modi Szocsi
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Budapest lakás Andrássy út