Prémium

Ismét itt az ingatlanalapok ideje (x)

Portfolio
Az év elején az összes szereplőnek komoly kihívásokkal kellett szembenéznie a befektetési alapok piacán. A befektetők elfordultak a kockázatosabb befektetési alapoktól, a biztonságos befektetési alapok értékesítését pedig a magasra szökő akciós betéti kamatok nehezítették meg. Mostanra javult a helyzet, egyre több pozitív hír érkezik a reálgazdaságból, a részvénypiacon optimista a hangulat, és a kamatszint is csökkenésnek indult - mondják az Erste Alapkezelő szakértői.
Az Erste alapjai évek óta kiegyensúlyozott és stabil hozamot biztosítanak a befektetők számára, ezért a pénzintézet továbbra is elkötelezett ingatlanalapjai iránt. Az Erste Ingatlan Alap kiemelt stratégiai célja az ügyfélbizalom fenntartása, amit a nyíltvégűség megtartásával, és megfelelő likviditás mellett továbbra is stabil, kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtásával kíván elérni.

Az Erste Alapkezelő befektetési állománya áprilistól kezdve folyamatosan növekszik. Felfutás előtt állnak az ingatlanalapok is, az Erste Alapkezelő szakértői szerint egyre többen választják a forint alapú Erste Ingatlan Alapot és az euró alapú Erste Euro Ingatlan Alapot. Mindkét ingatlanalap vonzó lehet a befektetők számára, mivel a biztonság mellett versenyképes teljesítményt is nyújtanak.

' title='
Magyarországon egyébként elsőként vezetett be euró alapú és elszámolású ingatlanalapot az Erste. Az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap forgalmazása és a napi eszközérték számítása (az ingatlanok értékének meghatározása, a bevételek és költségek nyilvántartása) mind euróban történik. Az euró-övezethez történő csatlakozás közeledtével, illetve a forint árfolyamának az elmúlt időszakban tapasztalt rendkívüli bizonytalansága miatt a befektetők egyre jobban érdeklődnek az euró alapú befektetések iránt. Egy euró alapú ingatlanalap indítása a hazai ingatlanpiac ismeretében is kézenfekvő volt, hiszen a bérleti szerződéseket is jellemzően euró elszámolással kötik. Az Erste Euro Ingatlan Alap hozama egy éves időtávban várhatóan jelentősen meghaladja majd a jelenlegi akciós betéti kamatokat is, ráadásul az alap összeghatártól függetlenül nyújt kiemelkedő hozamot. Az Erste Ingatlan Alaphoz hasonlóan az új alapnál is T+5 napos elszámolási időszakot alkalmaznak.

Az Erste Ingatlan Alap 2004 óta van jelen a piacon, a 2009. októberi adatok alapján nettó eszközértéke 85 milliárd forint. Az Alap portfoliójában kizárólag értékálló ingatlanok, állampapírok és bankbetétek találhatók. Az ingatlanállomány döntő többségében a hazai piacon jól ismert kereskedelmi láncokkal, az egyik legismertebb kereskedelmi televízióval és az Erste Bank Hungary Nyrt.-vel kötött hosszú távú bérleti szerződések alapján hasznosított. A bérleti szerződések jellemzően hosszú távra szólnak (5-10 év), a bérlők szigorú minősítésen átesett, túlnyomó részben multinacionális cégek, így elmondható, hogy az alap legfőbb jellemzője a stabil, biztonságos befektetési politika. Az Erste Ingatlan Alap ingatlan értékelője folyamatosan ellenőrzi és aktualizálja a portfolióban lévő ingatlanok értékét, és elvégzi a szükséges átértékeléseket. A korábbi éveket is meghatározó konzervatív értékelési hozzáállásnak köszönhetően azonban az elmúlt időszakban nem volt szükség kiugróan magas leértékelésre.

Az Alap bérleti díj bevételei és likvid értékpapír befektetései évek óta kiegyensúlyozott és stabil hozamot biztosítanak a befektetők részére, az Alap éves hozama jelenleg meghaladja a 9,5 százalékot.

Az Erste szakemberei állítják: befektetőik a jövőben is számíthatnak az Erste ingatlanalapok stabilitására, mivel mindkét alapban kizárólag jó minőségű, hosszú távú bérleti szerződéssel rendelkező ingatlanok, valamint a törvényi szintet jelentősen meghaladó likvid eszközállomány található.

A konstrukció népszerűségének növelése érdekében nyereményjáték is folyik az Ersténél. A játék lényege, hogy azon ügyfelek, akik november 13-ig legalább 250 ezer forintot fektetnek be az Erste Ingatlan Nyíltvégű Befektetési Alap valamelyikébe, részt vehetnek egy sorsoláson, melynek fődíja egy 50 négyzetméteres balatoni lakás. A fődíj mellett gazdára vár további 50 darab 100 ezer forint értékű IKEA ajándékutalvány is.
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019