Erre figyelj, ha pezsgőt vásárolsz (nem csak) szilveszterre (x)

A kertészeti egyetem elvégzése után Budafokon kaptam állást, a Törley pezsgőüzemben kezdtem a karrieremet 1966-ban, 1970-től pedig én lettem a gyáregység igazgatója. Ez egy izgalmas időszak volt, mert Magyarországon 1966-ban kezdődött el a tankpezsgőgyártás nagyobb méretekben, tulajdonképpen mi voltunk az első fecskék. Tartályokat importáltunk Olaszországból, mert a tradicionális pezsgőgyártási kapacitásunk nem tette lehetővé, hogy kielégítsük az exportpiaci igényeket. Ezért egy könnyebb megoldás irányába fordult a termelésünk, ez félig-meddig kényszer volt, mert a szocialista exportban a pezsgő is kiemelt szerepet játszott a borféleségek közül. Nagyon jól ment, nem győztünk eleget termelni az keletnémet, az orosz és a lengyel piacra. Ekkor kezdődött nálam is a pezsgőszerelem.
Így tulajdonképpen az élet kényszerített arra, hogy feleségemmel és tulajdonostársaimmal rálépjek egy új útra és megcsináljuk a saját cégünket. Borászattal és borászati tevékenységgel akartam foglalkozni. Az első években viszonylag egyszerű volt a helyzet, miután meglehetősen jól ismertem a piacot, láttam, hogy beszorultak nagy bortételek, amelyeket a kelet-európai piacra nem lehetett eladni. Ezeket megpróbáltuk Nyugat-Európába vagy a szomszédos államokba közvetíteni, értékesíteni. Ez elég jól sikerült, ennek következtében a cég alapjait meg tudtuk erősíteni.
1993-ban Konyári Jánossal Balatonlellén megalapítottam közös cégemet, a Szent Donatus Pincészetet. 1996-ban családunk tulajdonába került Budafokon az a Sörház utcai pince, amely minden szempontból alkalmasnak bizonyult a pezsgők készítésére A közel 5000 négyzetméteres terület felújítását követően a borkészítés és pezsgőgyártás folyamataihoz szükséges technológiai fejlesztések következtek, melyek a legmodernebb követelményeknek is megfelelnek.
2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen - Balatonlellén és Budafokon - folytatja tevékenységét. A palackosbor-termelés zöme Lellén történik, és itt termeljük meg pezsgőink alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá szorosan kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.
Budafokon az értékesítési központban saját készítésű borok és pezsgők kereskedelmével foglalkozunk. Ugyancsak itt, a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése is.A Garamvári azon pezsgőpincészetek közé tartozik, amely technológiáját a champagne-i iskola szabályaira alapozza. Mit jelent ez pontosan, milyen főbb pezsgőkészítési eljárások vannak, és a Garamvári Pincészet miért döntött a klasszikus műfaj mellett?
Elsőként fontos tisztáznunk, hogy mit is nevezünk pezsgőnek. Egy olyan szénsavdús bort, amelyben a szén-dioxid másoderjedés útján képződik, zárt palackban vagy tartályban, biológiai úton. Tehát van egy borunk, amelyet újra kell erjeszteni, és az így keletkezett szén-dioxidot megőrizzük. Ez vagy acéltartályokban történik - ebben az esetben beszélünk tartályos pezsgőgyártásról -, vagy palackokban.

A pezsgőtörténelem híres és legősibb formája, ami a minőség és természetesség feltétlen képviselője és a champagni iskola is ebben gyökerezik, egy harmadik forma, a tradicionális pezsgőgyártás.
Ennek az a lényege, hogy a pezsgő alapborhoz ugyanúgy hozzáadjuk a cukrot, élesztőt, ezt letöltjük - többnyire 7,5 deciliteres - palackba, lezárjuk egy rozsdamentes acél koronazárral és a pincében alacsony hőmérsékleten kierjesztjük. A kierjedés következtében keletkezett 5,5-6 bar nyomást nem engedjük el, miután a palack nyomásálló kivitelben készül.
Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a fogyasztó ugyanabban a palackban kapja meg a terméket, amelyben érlelődött 1, 2, 3 vagy akár 10 éven keresztül, megőrizve minden eredeti biológiai szénsavjellegű anyagait, zamatát, érlelési illatát.
Ezt kicsiben még nagyon egyszerűen meg lehet oldani, 500 vagy akár 1000 palackot is lehet készíteni kézi gyártással is . Ha valaki ezt jól csinálja, akkor olyan egyedi ízvilágú pezsgőt tud a fogyasztók kezébe adni, ami nagyban különbözik (szénsavtartalomban, zamatban, eleganciában) a más technológiával készült pezsgőtől. Ugyanakkor ez a folyamat sokkal hosszabb ideig tart, évekig érlelődhet a palackban a pezsgő, ez elég komoly tőkelekötést jelent, és ha ezt gépesíteni akarjuk, az komoly beruházást igényel.Magyarországon tradicionálisan szilveszterkor isznak pezsgőt az emberek, pedig a pezsgő nem csak a családi ünnepek itala, hanem kiváló aperitif, vagy akár egy teljes menüsor kísérője is lehet.
Nem magyar sajátosság, hogy év végén fogy a legtöbb pezsgő, ez mindenütt a világon így van. Emellett ünnepi alkalmakkor - gyerekszületés, névnap, házasságkötés - fogyasztunk pezsgőt. Úgy gondolom, hogy a pezsgő egy univerzális ital, elsősorban azért, mert nem túl magas alkoholtartalom mellett nagyon finom, elegáns savtartalommal párosul, ami eleve adottság ahhoz, hogy jó aperitifnek, a sav ugyanis elindítja az éhségérzetünket.

Nem az a döntő, hogy a szénsavtartalmat élvezzük egy pezsgőfogyasztásnál, az csak egy kísérőjelenség, a zamatba épülő adalék. A bor jellege, stílusa és érleltsége határozza meg az élvezeti értéket.
Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben száraz borról van szó, ami lehet chardonnay, pinot noir, hárslevelű, furmint, illetve több fajta keveréke, de minden esetben meghatározó az íz-, illat- és zamatanyag, amit általában egy bornál is élvezünk. Ezért a pezsgő rendkívül jó kísérő.Szokták mondani, hogy csokoládé vagy édességek mellé nem lehet mást inni, mint tokaji aszút. Ajánlom, próbálják meg pezsgővel!
Még egy előnye van a pezsgőnek: a szénsavtartalom tartósít és fiatalon tartja a terméket, ezért ha jól készítjük, nagyon kevés tartósító anyagra van szükség ahhoz, hogy a bort sokáig el lehessen tartani. Természetesen ki lehet választani az ételektől függően, hogy mit mihez párosítsunk: egy virágosabb, lágyabb ízű- vagy rozépezsgő például kiválóan illik a libamájhoz.Mi nem vagyunk hívei az édes pezsgőnek - dacára annak, hogy a magyarok többsége édes pezsgőt iszik. Persze lassan változik az közízlés, ez egy tanulási folyamat, ami ötvöződik a borkultúrával. Bármilyen szörnyen hangzik, szerintem már az iskolában oktatni kellene, hogy hogyan készül a bor, mikor milyen bort igyunk, hogy ne mértéktelenül öntsék magukba az emberek a bort, a fiatalok ne kólával igyák a vörösbort, hanem legyen valami fogalmuk és értékeljék. Ehhez időben el kell kezdeni a borkultúrának a jó értelemben vett kibontását és oktatását.
A Garamvári Pincészetnek nagyon komoly nemzetközi díjai is vannak: mit tart a legfontosabb elismerésnek?
Számomra mindig a legfrissebb a legfontosabb: a 2017-es évjárat nagyon jó volt, a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon a három újborunk közül az egyik aranyérmet nyert, kettő pedig ezüstöt. Igyekeztünk az újborokat Márton-napra jól elkészíteni: mondhatom, hogy nagyon szép, nagytestű vörösborokat és könnyű fehérborokat fogunk alkotni, érlelni, a 2017-es évre még sokáig fogunk emlékezni. A legnagyobb észak-amerikai borversenyen is nyertünk már a vörösborunkkal aranyérmet, a 2012-es évjáratú Shirazzal. A 2007-es évjáratú Chardonnay-val pedig Franciaországban nyertünk nagydíjat. A kanadai nemzetközi borversenyen a Séléction Mondial du Vin 2017 en aranyérmet nyert az Lellei Irsai Olivér 2016, ami a 2017 Országos borverseny arany érmét is elnyerte, sőt a Hazai nemesítésű illatos fehérbor kategória Nagydíjasa lett. a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet nyert a 2016 os Lellei Rosenk.
Ezek a díjak számunkra azért is fontosak, hogy kontrolláljuk magunkat, hogy jó irányba megyünk. Nem ez dönti el a boraink minőségét, hanem azt a trendet kell eltalálni, ami a borvilágban meghatározza, hogy divatos és jól elkészített borokkal kerüljünk a fogyasztók asztalára. Ezek a borok a lehető legkevesebb tartósítószert tartalmazzák, és a lehető legtöbb íz- és zamatanyagot őrzik meg a szőlőből - ezáltal pedig jó eltarthatósággal is megörvendeztetik a fogyasztókat.
A boltok polcain, különösen év vége előtt már 700-800 forintért is találunk pezsgőket. Bár ezek a termékek népszerűek, minőségük sokszor megkérdőjelezhető. Ezért is fontos tudnunk az alapvető információkat: mire érdemes odafigyelni pezsgővásárlásnál?
Ne tévesszen meg senkit a palack díszes formája és az elegáns címke: meg kell nézni, hogy mi van azon a címkén. Azt kell keresni, hogy rajta van-e a termelő neve, és a vásárló hallott-e róla valamit. A másik fontos szempont, hogy honnan származik és milyen technológiával készült. Nagyon sok habzóbor is úgy van dekorálva, olyan elegánsan van kiöltöztetve, hogy megtévesztően pezsgőnek tűnhet, de intő jel, hogy arra nincs ráírva, hogy tradicionális vagy klasszikus technológiával készült.
Olyan termelőket kell keresni, akik már évek óta foglalkoznak a pezsgőkészítéssel, mert ez a munka egy elég komoly technológiai felkészültséget követel. Keresni kell az érlelt száraz pezsgőket. Minél jobban ügyel a termelő arra, hogy jó terméket szolgáltasson, annál inkább megengedi magának, hogy ráírja az évjáratot is, hogy mikor palackozták, hogyan lehet azonosítani, és a hátsó címkén általában lehet találni pár szót arról, hogy milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani.

(x)
Elmondta a NATO egyik legerősebb hatalma, meddig tarthat az ukrajnai háború – Új stratégia kellene a Nyugat számára?
Interjút adott a török elnök.
Legmagasabb készültségben a keleti nagyhatalom: hamarosan lecsap a Ragasa
Megemelkedik a tengerszint is.
Itt az idő iPhone-t venni! - De nem is az új telefon az igazán nagy dobás
Mutatjuk az újdonságokat.
Kongatja a vészharangot a NATO-tagállam: rések vannak az EU védelmében, móresre kell tanítani Moszkvát
A megoldás Ukrajna bevonása lehet az új megaprojektbe?
Legalább októberig állnak a Jaguar Land Rover gyárai egy súlyos kibertámadás miatt
A beszállítókra nézve is komoly következményei vannak a leállásnak.
Pusztító koktél villámaszályok és hőhullámok
A villámaszályok a klímaváltozás egyik legaggasztóbb jelenségei közé tartoznak, amelyek hatását a szélsőséges hőség drámaian felerősíti.
Közel fél millió Ft jóváírást is kaphatsz az Otthon Start mellé
Az Otthon Start hitel egy kedvező kamatozású támogatott kölcsön, amit az első lakásszerzők használhatnak ki. Már az első hetekben kiderült, hogy egy ilyen támogatott hitelnél is komoly verse
Jóváhagyta az Európai Parlament a karbonvám (CBAM) módosításokat
A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, karbonvám) kötelezettségek teljesítésének átmeneti időszaka 2025 végén lezárul. Az Európai Bizottság az eddigi tapasztalatok alapján szükségesnek

Az AI nyertesei és vesztesei: Magyarország hátulról az ötödik
A mesterséges intelligencia rohamos terjedése alapjaiban formálja át a gazdasági növekedésről szóló várakozásokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AI milyen csatornákon keresztül járulhat ho

Végre egy komoly grafikon
Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

Közép-Európát az összevisszasága teszi alkalmazkodóképessé
Közép-Európa túlélését pont az a töredezettség, autonómiavágy és sokértelműség biztosítja, amit szeretünk benne és amit sokszor fejlődése korlátának tekintünk. Közép-Európa sajá
A társasági adó egy érdekes állatfaj
Az elmúlt héten élénk párbeszéd és találgatás indult az esetleges TAO-emelésről, ezért megkérdeztük Regős Gábort, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászát - lentebb a válaszai. The po
És a tengeralattjárókat ki fogja szabályozni?
E heti adásunkban mi úszunk, a tengeralattjárók viszont elsüllyednek. Szabó Dávid meg szakért. Valamelyest. Milyen platformokon találjátok még meg? A HOLD After Hours podcastek megtalálhatók..



Semmi sem állítja meg a forint dicsőséges menetelését?
Lehet még erősebb a hazai fizetőeszköz?
Szinte naponta hagyják abba a tejtermelést a kis tehenészetek
2800-3000 gazdaság maradt a tízezres nagyságrendből.
Megjött az év egyik legjobban várt döntése – Mit várhatnak ettől a befektetők?
Jöhet a kamatcsökkentési ciklus?
Tőzsdei túlélőtúra: Hogyan kerüld el a leggyakoribb kezdő hibákat?
A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás és a kockázatok megértése, valamint a hosszú távú célok kitűzése és kitartó befektetési stratégia követése.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod